Työntekijän silmään joutui syövyttävää kemikaalia: Esimiehet saivat sakkoja

Viherhuoltajan silmään päätyi syövyttävää kemikaalia. Toimitusjohtaja ja liiketoimintajohtaja tuomittiin sakkoihin työturvallisuusrikoksesta.

23.12.2022 14:19

Viherkalusteyhtiön työntekijän silmään päättyi työtehtävissä syövyttävää kemikaalia. Tapahtuman vuoksi Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi yhtiön toimitusjohtajan ja liiketoimintajohtajan syyllisiksi työturvallisuusrikokseen. Kumpikin saivat 15 päiväsakkoa, kertoo aluehallintovirasto tiedotteessaan.

Onnettomuuden sattuessa yhtiön viherhuoltaja huolsi asiakkaan tiloissa viherseinää. Pieni lehdenpalanen tai muu roska putosi hänen silmäänsä, jolloin hän yritti poistaa sitä kämmenselällään.

Kädessä olleessa hansikkaassa oli kuitenkin PH down -kasviravinneliuosta, jota päätyi silmään. Hansikkaaseen liuos oli päätynyt repussa olleesta PH down -pullosta, jonka korkin alta liuosta oli vuotanut hansikkaaseen, kun tämä oli vielä repussa.

Viherhuoltajalla ei ollut riittävästi tietoa PH down -liuoksen syövyttävistä ominaisuuksista. Hänellä ei ollut annettu myöskään suojalaseja, vaikka työssä käytettiin syövyttäviä kemikaaleja.

”Käräjäoikeuden mukaan toimitusjohtajan olisi tullut huolehtia tarpeellisten henkilönsuojainten hankinnasta ja liiketoimintajohtajan siitä, että suojavälineet ovat vaatimustenmukaisia ja riittäviä”, aluehallintovirasto sanoo tiedotteessaan.

Oikeus katsoi vielä muun muassa, että liiketoimintajohtaja ja toimitusjohtaja eivät olleet huolehtineet siitä, että kemikaalien vaarat työssä olisi tunnistettu ja että niiden riskit olisi pyritty poistamaan. Ei oltu huomioitu esimerkiksi sellaista mahdollisuutta, että syövyttävää ainetta voi pääty silmään.

Käräjäoikeuden mielestä työntekijöille oli annettu puutteelliset tiedot työssä käytettävän aineen syövyttävyydestä, sen turvallisesta käsittelystä ja asianmukaisista varotoimista.

Oikeus antoi tuomion niin kutsutussa tunnustamisoikeudenkäynnissä. Syyttäjä sopi yhtiön kanssa, että syyttäjä luopuu osasta syytekohtia. Vastineeksi toimitusjohtaja ja liiketoimintajohtaja tunnustivat työturvallisuusrikoksen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat