Pariskunta muutti pois ja jätti koiransa kuolemaan nälkään ja janoon

Pariskunta tiesi koiransa kuolleen, mutta eivät vieneet sen ruumista pois. Se löydettiin vasta ulosotossa seuraavana vuonna. Oikeus tuomitsi molemmat törkeästä eläinsuojelurikoksesta.

23.12.2022 19:08

Pariskunta muutti pois mutta jätti jälkeensä kolme koiraansa. Yhden koiran ruokkimista ja hoitoa laiminlyötiin tämän jälkeen niin pahasti, että se kuoli.

Helsingin hovioikeus antoi aatonaattona ratkaisunsa asiasta. Mies ja nainen tuomittiin törkeästä eläinsuojelu­rikoksesta ehdolliseen vankeuteen, mutta naisen tuomio aleni hivenen käräjäoikeuden käsittelystä.

Kolmekymppinen pariskunta lähti lapsensa kanssa perheen Keravalla sijaitsevasta asunnosta keväällä 2018.

Perheen kolme koiraa jätettiin asuntoon. Niistä yksi oli samana vuonna ulkomailta tuotu rescue-koira. Se suljettiin erilleen kahdesta muusta koirasta yhteen huoneeseen.

Lähistölle asumaan jäänyt mies kävi asunnolla hoitamassa kahta muuta koiraa muttei joka päivä. Kolmas koira oli naisen omistuksessa, ja mies vetosi myöhemmin oikeudessa siihen, että sen ei olisi kuulunutkaan olla hänen vastuullaan. Hän sanoi ruokkineensa koiraa joskus.

Nainen kävi ja kesällä välillä yöpyikin talolla ja hoiti koiraa. Hänen käsityksensä oli, että mies huolehti kaikista eläimistä hänen ollessaan muualla.

Elokuussa mies huomasi koiran kuolleen. Tässä vaiheessa kaksi muuta koiraa vietiin pois asunnosta, mutta kolmannen ruumista ei. Sen löysi asunnosta ulosotto vasta seuraavana vuonna.

Tutkimuksissa selvisi, että koira oli ollut ilman asianmukaista hoitoa ja liikuntaa pitkän ajan ennen kuolemaansa. Se oli äärimmäisen laiha, sen kynnet olivat kasvaneet pitkiksi ja sillä oli kipua aiheuttaneita haavoja mahalaukussaan. Se oli kuivunut ja nälkiintynyt.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa molemmat pariskunnasta kiistivät syytteet vuonna 2020.

Oikeus katsoi, että molemmat olivat koirien hyvinvoinnista vastuussa ja olivat välinpitämättömyydellään aiheuttaneet menehtyneelle eläimelle suurta kärsimystä. Siksi kumpikin sai seitsemän kuukautta ehdollista vankeutta ja eläintenpitokiellon, joka naiselle määrättiin elinikäiseksi, koska hänellä oli ennestään tuomio hevosiin liittyen.

Nainen valitti hovioikeuteen. Hän vetosi siihen, että oli itse hoitanut menehtynyttä eläintä eikä tiennyt, ettei mies ollut tehnyt samoin.

Syyttäjän mukaan tähän ei voinut vedota, koska nainen oli nähnyt eläimen heikon kunnon vain päiviä ennen sen kuolemaa. Asunto oli täynnä koirien virtsaa ja ulostetta.

Oikeus katsoi, että nainen oli vastuussa koirastaan sen omistajana. Oikeus ei myöskään pitänyt uskottavana, ettei tämä olisi havainnut eläimen surkeaa tilaa. Rikosnimikkeen teki törkeäksi koiran pitkään kestänyt kärsimys.

Naisen tuomio aleni kuitenkin kuukaudella, koska oikeus katsoi, että miehen syyllisyys asiassa oli vielä häntäkin selkeämpi.

Nainen määrättiin edelleen eläintenpitokieltoon, mutta kymmeneksi vuodeksi eikä enää eliniäksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat