Poliisi tutkii laajaa pahoinpitely­kokonaisuutta pää­kaupunki­seudulla, epäiltyinä järjestyksen­­valvojia

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa. Epäillyt ovat yksityisen turvallisuusalan työntekijöitä. Epäiltyjen lukumäärä voi vielä kasvaa.

Poliisin tutkinnassa olevista pahoinpitelytapauksista moni on tapahtunut Tikkurilan aseman seudulla.

26.12.2022 13:47 | Päivitetty 26.12.2022 14:23

Itä-Uudenmaan poliisi tutkii poikkeuksellisen laajaa pahoinpitely­kokonaisuutta, jossa ainakin kuutta samassa yrityksessä järjestyksenvalvojana työskentelevää henkilöä epäillään useista eriasteisista pahoinpitelyistä pääkaupunkiseudulla. Poliisi kertoi asiasta maanantaina julkaisemassaan tiedotteessa.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet järjestyksenvalvojien työaikana yrityksen valvonta-alueilla juna-asemien läheisyydessä Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa.

Epäillyissä rikoksissa ei ole yhtä yhteneväistä tekotapaa, mutta niitä yhdistää järjestyksen­valvojan toimivallan räikeä ylittäminen sekä rikoksen uhrien nöyryytys ja alistaminen, poliisi kertoo tiedotteessa.

Rikoskokonaisuus paljastui, kun sivullinen henkilö ilmoitti poliisille pahoinpitelystä. Poliisi on ottanut viime viikonlopun aikana kiinni kuusi järjestyksenvalvojana työskentelevää henkilöä kiinni kokonaisuuteen liittyen pahoinpitelyistä epäiltyinä. Epäiltyjen lukumäärä voi vielä kasvaa.

”Epäillyissä rikoksissa järjestyksenvalvojat ovat kuljettaneet heidän työtehtävillään kohtaamat kohdehenkilöt suojaisampaan paikkaan juna-asemien läheisyydessä, jonka jälkeen he ovat pahoinpidelleet uhrit ja kuvanneet teot”, Itä-Uudenmaan poliisin rikoskomisario Mikko Minkkinen sanoo.

Itä-Uudenmaan poliisi etsii vielä tunnistamattomia asianomistajia. Poliisi pyytää sellaisia henkilöitä ottamaan yhteyttä, jotka ovat joutuneet yllä kuvatun kaltaisen väkivallanteon kohteeksi. Pahoinpitelyjä on poliisin mukaan tapahtunut ainakin seuraavissa paikoissa:

7.2.2022 Malminkartanon Juna-asema, Helsinki

Asianomistaja on noin 25–35-vuotias vaaleaihoinen mies, jolla on tapahtumahetkellä musta takki, musta lippalakki väärinpäin päässä, liilakeltainen paita, harmaat verkkarit ja mustat lenkkarit. Tapahtumasta taltioidulla tallenteella näkyy, kuinka asiakasta talutetaan käsistä ja järjestyksenvalvojat puristavat miestä käsistä, solvaavat ja uhkailevat tätä. Asianomistaja tönäistään pois ja hänen käsketään jatkamaan matkaansa.

11.6.2022 Tikkurilan juna-asema, Vantaa

Asianomistaja on vaaleaihoinen mies, jonka on päällä siniset farkut ja tummansininen paita. Häntä on sumutettu OC-sumutteella ja hänelle on laitettu käsiraudat.

19.6.2022 Tikkurilan juna-asema, Vantaa

Asianomistaja on mies, jota pidetään kiinni molemmista käsistä. Hänen puhelimensa otetaan pois ja hänen jalkoja hakataan teleskooppipatukalla. Pian mies päästetään irti ja hän juoksee pois tilanteesta. Järjestyksenvalvojat heittävät hänen puhelimensa viereiseen pusikkoon.

12.9.2022 tuntematon paikka

Asianomistaja viedään pitkän puhutuksen jälkeen läheiseen metsään, jossa häntä pahoinpidellään teleskooppipatukalla lyömällä. Asianomistaja on nuori mies, noin 15–20-vuotias, silmälasipäinen ja laiha. Tallenteella hän kertoo syntyneensä Tikkurilassa. Tallenteella asianomistaja kertoo järjestyksenvalvojille etunimensä.

2.10.2022 Tikkurilan juna-asema, Vantaa

Asianomistaja on ulkomaalaistaustainen, noin 40–60-vuotias mies kuljetetaan Tikkurilan juna-asemalla hissiin, jossa hänet pahoinpidellään nyrkein lyömällä.

28.11.2022 Aviapolis, Vantaa

Kaksi asianomistajaa kaadetaan maahan ja epäillyt työntävät kädellä lunta asianomistajien kasvoihin. Samalla heitä uhkaillaan kovasanaisesti väkivallalla. Tilanteen jälkeen asianomistajat päästetään jatkamaan matkaansa. Asianomistajien tuntomerkit: kaksi noin 20–35-vuotiasta miestä. Toisella miehellä on vaalea talvitakki, tummat housut, tummat hiukset. Toisella musta talvitakki, mustat housut sekä tummat hiukset.

5.12.2022 tuntematon paikka

Asianomistaja on viety maahan, ja hän huutaa kivusta. Asianomistajaan kohdistetaan vielä toistaiseksi tuntemattomalla tavalla väkivaltaa ja hänen suunsa peitetään ilmeisesti kädellä. Järjestyksenvalvojat uhkailevat miestä samalla kun tämä huutaa tuskissaan. Asianomistajan tuntomerkit: noin 30–50-vuotias mies, vaaleat viikset ja parta, harmaa paita ja musta takki.

5.12.2022 tuntematon paikka

Järjestyksenvalvojat seuraavat poispäin kävelevää miestä, syyttävät häntä heidän aikansa tuhlaamisesta ja uhkailevat väkivallalla. Tilanteessa olevat järjestyksenvalvojat potkaisevat ja tönäisevät poispäin juoksevaa miestä. Asianomistajan tuntomerkit: mies, musta toppatakki, mustat Adidaksen verryttelyhousut, mustat kengät, harmaa paita ja vaalea olkalaukku.

Itä-Uudenmaan poliisin rikoskomisario Minkkinen toivoo, että edellä mainittuihin tapauksiin liittyvät henkilöt olisivat yhteydessä poliisiin.

”Toivomme, että edellä mainittuihin tapauksiin liittyvät asianomistajat olisivat poliisiin yhteydessä. Tutkinnan kannalta on erittäin tärkeää, että tavoitamme muut uhrit”, Minkkinen sanoo.

Asianomistajat voivat olla sähköpostitse poliisin yhteydessä, osoite on vihjeet.ita-uusimaa@poliisi.fi.

Tiedätkö jotain tapauksista? Ota yhteyttä hs.kaupunki@hs.fi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat