Husin päivystyksissä poikkeuksellisen rauhallinen joulu

Kävijämäärät olivat rauhallisen viikonlopun jälkeen nousussa Vantaalla Peijaksen yhteispäivystyksessä ja Meilahden päivystyksessä.

Ambulanssi ja jalankulkijoita Helsingissä Haartmanin sairaalan edustalla Meilahden sairaala-alueella 20. joulukuuta.

26.12.2022 16:40

Joulunpyhät sujuivat Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) päivystyksissä rauhallisesti, eikä pahoja ruuhkia muodostunut.

Infektiotautien jyllääminen näkyi muun muassa Husin lasten ja nuorten päivystyksissä, mutta muuten tilanne oli hyvä.

Husin yksiköistä viikonloppuna täyttä oli Töölön sairaalassa, mutta sielläkin päivystyksen puolella oli melko rauhallista.

”Jouluviikonloppu sujui suhteellisen rauhallisesti. Jopa ensihoito ilmoitti aamulla, että heillä on ollut tavallista hiljaisempaa”, Hus Akuutin toimialajohtaja Maaret Castrén kertoi maanantaina.

Päivystyksissä on toki ollut potilaita, mutta odotusajat eivät nousseet likimainkaan sellaisiin kuin mitä ne muutama viikko sitten olivat.

HS kirjoitti 13. joulukuuta Espoon Jorvin yhteispäivystyksen olleen niin pahasti ruuhkautunut, etteivät ambulanssit päässeet tuomaan sinne potilaita reiluun viikkoon.

Castrén kuvaili tilannetta tuolloin ”kammottavaksi”. Hänen mukaansa päivystyksissä elettiin ”ikään kuin suuronnettomuustilanteessa koko ajan”.

Lue lisää: Ambulanssit eivät ole pystyneet tuomaan potilaita Jorvin sairaalaan 10 päivään: ”Tilanne on kammottava”

Tapaninpäivä oli jo hieman hiljaista jouluviikonloppua vilkkaampi.

”Perusterveydenhuollon hoitoon pääsyä odottavia on maanantaina ollut liikkeellä hieman enemmän kuin viikonloppuna”, Castrén kertoi.

Maanantaina ruuhkaisinta oli puolestaan Vantaalla Peijaksen yhteispäivystyksessä. Castrénin mukaan kävijämäärät olivat rauhallisen viikonlopun jälkeen nousussa myös Meilahden päivystyksessä.

Pisimmät odotusajat ovat Castrénin mukaan olleet ”siinä 12-16 tunnin välillä”.

”Ennen joulua odotusajat olivat 40, 60 tai jopa yli sata tuntia. Siihen verrattuna viikonlopun tilanne on ollut oikein mukava”, Castrén sanoo. Hän täsmentää, ettei kenenkään pitäisi joutua odottamaan ”edes 16 tuntia”.

”On silti inhimillisempää odottaa 16 tuntia kuin 110 tuntia. Paljon parempaan suuntaan ollaan onneksi jo menossa.”

Joulunpyhinä päivystykseen hakeudutaan tavanomaisten syiden vuoksi. Esimerkiksi sydänoireita esiintyy jouluna hieman useammin kuin arkisin.

Niin tänäkin vuonna.

Myös sairaanhoitopiirin omaa henkilökuntaa on Castrénin mukaan ollut jonkin verran poissa töistä tulehdustautien vuoksi, mutta ei siinä määrin, että sairauspoissaoloista olisi aiheutunut ongelmia.

Koronavirustartunnat eivät juurikaan kuormita päivystyksiä.

”Osastoilla on yksittäisiä koronapotilaita, ja toki keuhko-osastoilla enemmän kuin muilla, mutta korona ei nyt ole ollut sen suurempi harmi kuin mitä se muutenkaan kuluneen syksyn aikana on ollut”, sanoo Castrén.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat