Pääkaupunkiseudulle luvassa musta vuodenvaihde

Lunta ehtii sadella vielä ennen viikonloppua, mutta sen jälkeen sateet tulevat taivaalta enimmäkseen vetenä.

Liikennettä Mechelininkadulla Helsingissä 18. joulukuuta.

26.12.2022 18:56

Vuosi vaihtuu lauhassa säässä pääkaupunkiseudulla. Lämpötila pysyttelee useita asteita plussan puolella myös tammikuun puolella.

”Viikon aikana pääkaupunkiseudun ylitse liikkuu muutama sadealue, jossa sade alkaa lumena mutta muuttuu rännäksi tai vedeksi”, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jari Tuovinen kertoo.

Joulunpyhinä elohopea painui pakkaselle myös pääkaupunkiseudulla. Tilanne muuttuu kuitenkin nopeasti, ja jo tiistain vastaisena yönä sää muuttuu epävakaiseksi.

Yöksi on luvassa lumisadetta ja reipasta tuulta.

”Lunta voi sadella viitisen senttiä. Sää lauhtuu lumisateen yhteydessä, kunnes se alkaa hellittää arviolta huomenna iltapäivällä”, Tuovinen kertoo.

Samalla lyhyt pakkaskausi päättyy. Tiistai-iltaan mennessä lämpötila nousee pää­kaupunkiseudulla muutaman asteen verran plussan puolelle. Taivaalta voi tihkutella sadetta.

Keskiviikkoaamuna elohopea voi käväistä pakkasen puolella, ja sää poutaantuu.

”On mahdollista, että aurinkokin näyttäytyy keskiviikon aikana”, Tuovinen sanoo.

Korkeapaineen selänne jatkuu torstain vastaiselle yölle. Se vaikuttaa Suomen etelä- ja keskiosissa siten, että tuuli heikkenee ja on verrattain selkeää. Taas päästään pakkaslukemiin.

”Helsingin keskustassa päästään torstaiaamuna 5-8 pakkasasteeseen, kun taas muualla pääkaupunkiseudulla pakkasta voi olla reilu kymmenenkin asteen verran.”

Seuraavien viiden vuorokauden ajanjakson reippain sadealue on tiedossa torstai-iltana. Tuuli voimistuu ja sää lauhtuu aamun pakkaslukemista.

Sade tulee alkuun lumena, mutta se muuttuu perjantain vastaisen yön aikana rännäksi ja lopulta vedeksi. Perjantaiaamuna pääkaupunkiseudulla ollaan plussalla 3-4 asteen verran. Luvassa on myös tihkusadetta.

”Perjantaipäivä näyttää kaikkineen hyvin lauhalle. Muutoinkin näyttää siltä, että vuosi vaihtuu lauhassa säässä”, kertoo Tuovinen.

Kolmen, neljän asteen lämpötila on epätavallisen korkea vuodenaikaan nähden.

”Normaalia lauhempaa on tulossa. Vuoden kylmin ajanjakso on toki vasta tammi-helmikuun vaihteessa, mutta kyllä täällä etelässäkin tammikuun alun lämpötilojen tulisi olla 3-5 astetta pakkasella”, hän sanoo.

Pääkaupunkiseudulla on tällä hetkellä sijainnista riippuen vaihtelevasti lunta. Esimerkiksi Kaisaniemen mittauspisteellä oli maanantai-iltana noin kolmen senttimetrin lumipeite.

”Kolme senttimetriä lunta on kyllä vaarassa sulaa näillä keleillä pois”, Tuovinen sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat