Vuoden kaupunkilainen on ukrainalaisia auttava Tatyana Pitchulina Espoosta

Hyväntekijä on auttanut monin tavoin Ukrainasta Suomeen sotaa paenneita ukrainalaisia.

Kaupunkitoimittajien yhdistys palkitsi Tatyana Pitchulinan Vuoden kaupunkilaisena Espoossa 28. joulukuuta 2022. Valinta tehtiin nyt 26. kerran.

28.12.2022 13:38 | Päivitetty 28.12.2022 16:58

Espoossa asuva ukrainalainen Tatyana Pitchulina on valittu Vuoden kaupunkilaiseksi 2022. Valinnan teki Kaupunkitoimittajien yhdistys.

Pitchulina tunnetaan ukrainalaisten monipuolisena auttajana. Kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan viime helmikuussa, Lvivistä kotoisin oleva Pitchulina oli mukana perustamassa Ukraine Aid -avustustoimintaa Espoon Suomenojalle.

Muita perustajia olivat Ira Hammerman ja Ritva-Liisa Luomaranta.

Ukraine Aidin avustuspisteessä vapaaehtoiset tarjosivat Ukrainasta sotaa paenneille ihmisille keskusteluavun lisäksi muun muassa elintarvikkeita, hygieniatuotteita, vaatteita, kenkiä, astioita, leluja, pelejä ja urheiluvälineitä.

Nyt Ukrainalaisten yhdistys Suomessa jatkaa toimintaa kauppakeskus Lippulaivan Ukraine Centerissä.

Pitchulina oli myös järjestämässä ukrainalaisille suunnattua rekrytointitapahtumaa Espoon Metro-areenalla, Kaupunkitoimittajien yhdistys kertoo.

Lokakuiseen tapahtumaan osallistui 1 300 ukrainalaista ja yli 60 yritystä.

Lisäksi Pitchulina on auttanut ukrainalaisia kielen kääntämisessä ja tulkkauksessa. Hän on laatinut suomalaisia työelämän oikeuksia ja velvollisuuksia käsittelevän kurssin ja koonnut yhdessä Heidi Elorannan kanssa suomi–ukraina-taskusanakirjan.

Kahden lapsen äiti ja yrittäjä muutti Suomeen vuonna 1996 opiskelemaan.

Pitchulina sanoo kokevansa valinnan Vuoden kaupunkilaiseksi suurena kunnianosoituksena.

”En voi sanoin kuvata, miten paljon se minulle merkitsee. Olen todella kiitollinen ja koen itseni oikeutetuksi edustamaan kaikkia espoolaisia, jotka olivat tässä toiminnassa mukana.”

Pitchulinan mukaan ihmisten hyväsydämisyys yllätti.

”Meille tulvi joka päivä lahjoituksia ihmisiltä, tavallisilta espoolaisilta. Toiminta pyöri kuin itsestään. Se tuntuu kauniilta. Kaiken tämän sodan ja kauhun keskellä on valoa. Ihmisillä on taipumus hyvyyteen ja suuri sydän.”

Kaupunkitoimittajien yhdistys on valinnut Vuoden kaupunkilaisen nyt 26 kertaa. Valinnalla yhdistys haluaa nostaa esiin henkilöitä, jotka haluavat pyyteettömästi parantaa ihmisten hyvinvointia.

Viimeksi kaupunkitoimittajat valitsivat Vuoden kaupunkilaiseksi Helsingin mysteeripamausta selvittäneen Jaakko Visurin. Kerran on palkittu myös eläin, nimittäin Bubi-huuhkaja.

Oikaisu 28.12. kello 16.57. Huuhkajan nimi on Bubi, ei Bobi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat