Oikeus on vanginnut kolme pahoin­pitelystä epäiltyä järjestyksen­valvojaa

Poliisi epäilee kaikkiaan kuutta järjestyksenvalvojaa laajassa pahoinpitely­vyyhdissä.

Yksi epäillyistä (oik.) kolmen pidätetyn järjestyksenvalvojan vangitsemisoikeudenkäynneissä (1. istunto) Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa Vantaalla keskiviikkona.

28.12.2022 10:29 | Päivitetty 28.12.2022 16:52

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on vanginnut kolme järjestyksenvalvojaa, joiden epäillään kytkeytyvän poliisin tutkimaan laajaan pahoinpitelyvyyhteen.

Kolmen muun vangitsemisesta päätetään vielä torstaina.

Turvallisuusalan yritys Avarn Security kertoi keskiviikkona päättäneensä pahoinpitelyistä epäiltyjen järjestyksenvalvojien työsuhteet.

Itä-Uudenmaan poliisi epäilee heitä työaikana tehdystä väkivallasta.

Epäillyillä ei ole HS:n tietojen mukaan rikostaustaa.

Poliisi epäilee kolmea keskiviikkona vangittavaksi esitettyä henkilöä kolmesta pahoinpitelystä ja kahdesta törkeästä pahoinpitelystä, jotka ovat tapahtuneet helmi- ja joulukuun välisenä aikana tänä vuonna.

Vangittavaksi esitetyt miehet ovat syntyneet vuosina 1999, 2000 ja 2002.

Kaikki vyyhdin epäillyt rikokset ovat tapahtuneet järjestyksenvalvojien työaikana juna-asemien läheisyydessä Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla.

Rikoksista epäillyt henkilöt työskentelivät samalle turvallisuuspalveluja tarjoavalle Avarn Securitylle, joka keskiviikkona päätti heidän työsuhteensa. Turvapalveluyritys on alallaan suuri toimija, ja sen liikevaihto on yli sata miljoonaa euroa.

Poliisin mukaan epäiltyjä rikoksia yhdistää järjestyksen­valvojan toimivallan räikeä ylittäminen ja rikoksen uhrien nöyryytys ja alistaminen.

Teot ovat paljastuneet tallenteilta, joita rikoksista epäillyt ovat kuvanneet.

Uhrien henkilöllisyydet eivät ole poliisin tiedossa. Selvillä ei ole sekään, yhdistääkö uhreja jokin asia.

Poliisin tietojen mukaan uhreihin kuuluu kuitenkin nuoria ja vanhempia henkilöitä. Esimerkiksi ihonväri ei tämänhetkisten tietojen perusteella näytä olleen peruste uhriksi joutumiselle.

Rikoskokonaisuus paljastui, kun sivullinen henkilö ilmoitti poliisille pahoinpitelystä. Poliisi otti kiinni kuusi järjestyksenvalvojaa viime viikonloppuna ja tiedotti asiasta maanantaina.

Poliisin mukaan epäiltyjen määrä voi vielä kasvaa.

ITÄ-UUDENMAAN poliisi etsii edelleen pahoinpitelyjen uhreja. Poliisi pyytää sellaisia henkilöitä ottamaan yhteyttä, jotka ovat joutuneet alla kuvatun kaltaisen väkivallanteon kohteeksi. Pahoinpitelyjä on poliisin mukaan tapahtunut ainakin seuraavissa paikoissa:

7.2.2022 Malminkartanon Juna-asema, Helsinki

Asianomistaja on noin 25–35-vuotias vaaleaihoinen mies, jolla on tapahtumahetkellä musta takki, musta lippalakki väärinpäin päässä, liilakeltainen paita, harmaat verkkarit ja mustat lenkkarit. Tapahtumasta taltioidulla tallenteella näkyy, kuinka asiakasta talutetaan käsistä ja järjestyksenvalvojat puristavat miestä käsistä, solvaavat ja uhkailevat tätä. Asianomistaja tönäistään pois ja hänen käsketään jatkamaan matkaansa.

11.6.2022 Tikkurilan juna-asema, Vantaa

Asianomistaja on vaaleaihoinen mies, jonka on päällä siniset farkut ja tummansininen paita. Häntä on sumutettu OC-sumutteella ja hänelle on laitettu käsiraudat.

19.6.2022 Tikkurilan juna-asema, Vantaa

Asianomistaja on mies, jota pidetään kiinni molemmista käsistä. Hänen puhelimensa otetaan pois ja hänen jalkoja hakataan teleskooppipatukalla. Pian mies päästetään irti ja hän juoksee pois tilanteesta. Järjestyksenvalvojat heittävät hänen puhelimensa viereiseen pusikkoon.

12.9.2022 tuntematon paikka

Asianomistaja viedään pitkän puhutuksen jälkeen läheiseen metsään, jossa häntä pahoinpidellään teleskooppipatukalla lyömällä. Asianomistaja on nuori mies, noin 15–20-vuotias, silmälasipäinen ja laiha. Tallenteella hän kertoo syntyneensä Tikkurilassa. Tallenteella asianomistaja kertoo järjestyksenvalvojille etunimensä.

2.10.2022 Tikkurilan juna-asema, Vantaa

Asianomistaja on ulkomaalaistaustainen, noin 40–60-vuotias mies kuljetetaan Tikkurilan juna-asemalla hissiin, jossa hänet pahoinpidellään nyrkein lyömällä.

28.11.2022 Aviapolis, Vantaa

Kaksi asianomistajaa kaadetaan maahan ja epäillyt työntävät kädellä lunta asianomistajien kasvoihin. Samalla heitä uhkaillaan kovasanaisesti väkivallalla. Tilanteen jälkeen asianomistajat päästetään jatkamaan matkaansa. Asianomistajien tuntomerkit: kaksi noin 20–35-vuotiasta miestä. Toisella miehellä on vaalea talvitakki, tummat housut, tummat hiukset. Toisella musta talvitakki, mustat housut sekä tummat hiukset.

5.12.2022 tuntematon paikka

Asianomistaja on viety maahan, ja hän huutaa kivusta. Asianomistajaan kohdistetaan vielä toistaiseksi tuntemattomalla tavalla väkivaltaa ja hänen suunsa peitetään ilmeisesti kädellä. Järjestyksenvalvojat uhkailevat miestä samalla kun tämä huutaa tuskissaan. Asianomistajan tuntomerkit: noin 30–50-vuotias mies, vaaleat viikset ja parta, harmaa paita ja musta takki.

5.12.2022 tuntematon paikka

Järjestyksenvalvojat seuraavat poispäin kävelevää miestä, syyttävät häntä heidän aikansa tuhlaamisesta ja uhkailevat väkivallalla. Tilanteessa olevat järjestyksenvalvojat potkaisevat ja tönäisevät poispäin juoksevaa miestä. Asianomistajan tuntomerkit: mies, musta toppatakki, mustat Adidaksen verryttelyhousut, mustat kengät, harmaa paita ja vaalea olkalaukku.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat