Sote-uudistus on nyt voimassa – nämä viisi asiaa siitä kannattaa tietää

Kokosimme muistilistan siitä, mikä muuttui Uudellamaalla vuodenvaihteessa.

Ambulansseja Meilahden yhteispäivystyksen edessä ennen joulua.

29.12.2022 20:55 | Päivitetty 2.1. 9:51

1. Apu löytyy samasta osoitteesta

Sote-uudistuksessa sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyi hyvinvointialueille. Raha tulee valtiolta.

Palvelujen on aluksi tarkoitus toimia kuten ennenkin. Tammikuussa samat ammattilaiset ottavat vastaan samoissa osoitteissa ja ajanvaraukset ovat voimassa.

Valmisteluja on kuitenkin tehty monessa paikassa kiireellä. Siksi monet hyvinvointialueet tiedottavat, että osassa palveluista voi olla alkuun viiveitä ja häiriöitä.

2. Uudellamaalla yhä Hus

Muualla Suomessa hyvinvointialueet vastaavat kaikista sote-palveluista omalla alueellaan.

Uusimaa on erillisratkaisussa pilkottu neljään hyvinvointialueeseen ja Helsingin kaupunkiin. Erikoissairaanhoidosta päävastuu on yhä näiden yhdessä omistamalla Hus-yhtymällä.

Helsingissä ei siis tapahdu tavallisen kaupunkilaisen kannalta heti muutoksia. Hus-yhtymässä palvelujen pitäisi toimia kuten ennenkin. Laboratorioiden ja kuvantamisen aukioloaikoja muutetaan vuodenvaihteessa ja niihin kannattaa varata aika.

3. Päivystyksissä ruuhkia

Tämä ei ole kiinni niinkään uudistuksesta vaan pitkään jatkuneesta kriisistä. Odotusajat päivystyksissä lyhenivät jouluksi, mutta kiire palasi jo välipäivinä.

Yhteispäivystyksissä hoidetaan vain äkillisesti sairastuneet ja sellaiset kiireellistä hoitoa vaativat potilaat, joiden hoito ei voi odottaa oman terveysaseman avautumista.

Husin ensihoito arvioi myös, että uudenvuoden aattona ensihoidon tehtäviä on tuplasti verrattuna tavalliseen viikonloppuun. Ambulansseja ei sen sijaan ole laittaa liikenteeseen tuplamäärää. Pienempien vammojen kanssa neuvotaan siksi hakeutumaan uutenavuotena hoitoon itse.

Hädässä toimii vanha tuttu numero 112. Ennen päivystykseen hakeutumista kannattaa soittaa päivystysapuun 116 117. Silmävammoissa Hus-alueella auttaa numero 09 471 73400.

4. Yhteystiedot ja maksut muuttuvat

Puhelinnumerot esimerkiksi terveyskeskuksiin, neuvoloihin tai sosiaalityöntekijöille vaihtuivat muilla Uudenmaan alueilla paitsi Helsingissä. Osa on vaihdettu jo joulukuussa, toiset muuttuvat alkuvuodesta.

Helpoimmin uudet yhteystiedot löytää hyvinvointialueiden sivuilta, jotka nekin tosin ovat monella alueella osin rakenteilla.

Länsi-Uudenmaan sivut on avattu osoitteeseen luvn.fi. Neuvontanumero toimii arkisin virka-aikaan numerossa 029 1512 000. Seniori-info vastaa Itäisen alueen (Espoo, Kauniainen, Kirkkonummi) numerossa 029 1512 270​ ja Läntisen alueen (Hanko, Inkoo, Karkkila, Lohja, Raasepori, Siuntio ja Vihti) numerossa 029 1512 280.

Vantaan ja Keravan sivut ovat osoitteessa vakehyva.fi.

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen tiedot ovat sivulla keusote.fi.

Itä-Uudenmaan sivut ovat osoiteessa itauusimaa.fi ja palveluneuvonta vastaa numerossa 019 5600 111.

Asiakasmaksut muuttuvat alueiden sisällä yhtenäisiksi. Osalle tämä tarkoittaa korotuksia, toisille alennuksia maksuihin.

5. Tuhannet vaihtavat työpaikkaa

Kunnissa töissä olleet siirtyivät tammikuun alussa hyvinvointialueiden työntekijöiksi.

Huolta on ollut siitä, valmistuvatko tietojärjestelmät ajoissa niin, että työvälineet toimivat ja esimerkiksi palkat maksetaan ajallaan

Esimerkiksi Länsi-Uudellamaalla sekä Vantaalla ja Keravalla arvioitiin aiemmin, että järjestelmät saadaan valmiiksi, mutta joitain virheitä joudutaan varmasti korjaamaan. Tyypillinen ensimmäinen palkkapäivä uusilla alueilla on perjantaina 13. tammikuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat