”Nappasivat suoraan niska­lenkillä” – Järjestyksen­valvojien mieli­valtaan törmänneet kertovat kokemuksistaan

HS on kertonut tällä viikolla useista järjestyksenvalvojien tekemistä väkivallanteoista. Tässä artikkelissa kokemuksista puhuvat ihmiset, jotka ovat kohdanneet järjestyksenvalvojia arjessaan.

Avarn Securityn järjestyksenvalvojia Tikkurilan juna-asemalla 27. joulukuuta 2022 Vantaalla.

31.12.2022 18:06 | Päivitetty 31.12.2022 22:28

Kuusi järjestyksenvalvojana pääkaupunkiseudulla työskennellyttä miestä on vangittu tällä viikolla epäiltynä laajasta pahoinpitelyvyyhdistä.

Avarn Security -yrityksessä työskennelleet miehet ovat poliisin mukaan pahoinpidelleet ja nöyryyttäneet toistaiseksi tuntemattomia uhreja, ja kuvanneet tilanteita.

HS:n selvityksen mukaan yrityksen työntekijät ovat käyttäneet väkivaltaa huomattavasti julkitullutta laajemmin. HS sai myös haltuunsa videon, jossa Avarn Securityn järjestyksenvalvojat murjovat kiinniottamaansa nuorta miestä. Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio sanoi perjantaina HS:lle, että videon tapahtumat täyttävät pahoinpitelyn tunnusmerkit.

HS kysyi lukijoilta kokemuksia kohtaamisista järjestyksenvalvojien kanssa. Useat ihmiset kertoivat tilanteista, joissa heitä on kohdeltu mielivaltaisesti tai kovakouraisesti. Lukijat puhuvat järjestyksenvalvojista yleisesti. HS:n tiedossa ei ole, minkä yrityksen järjestyksenvalvojista osassa tapauksista puhutaan.

Useat kymmenet ottivat yhteyttä kertoakseen tilanteista, joissa he ovat todistaneet tilanteita, joissa järjestyksenvalvojat toimivat heidän näkemyksensä mukaan epäasiallisesti ja olosuhteet huomioon ottaen liiallista voimaa käyttäen.

Molempien jutussa esiintyvien henkilöiden henkilöllisyys on HS:n tiedossa. He eivät esiinny omilla nimillään, koska eivät koe turvalliseksi puhua asiasta julkisesti.

Lue lisää: Järjestyksen­valvojat murjovat kivusta huutavaa miestä videolla – Toimitus­johtaja: ”Järkyttävää katsottavaa”

Marraskuussa 2020 Mikko oli saattamassa ystäväänsä Tikkurilan juna-asemalla rauhallisen baari-illan jälkeen.

Mikko oli ystävänsä kanssa jäänyt katoksen alle tupakalle. Paikalle oli saapunut kaksi järjestyksenvalvojaa, joiden lähestymistapaa Mikko kuvaili uhkaavaksi.

Ensin Mikko pahoitteli järjestyksenvalvojille tupakointia väärässä paikassa ja lähti kaverinsa kanssa pois paikalta, mutta sitten järjestyksenvalvojien puhetapa meni Mikon mukaan ”tunteisiin”.

”Olimme jo vähän kauempana, kun huusin järjestyksenvalvojille, ettei heillä ole mitään oikeutta käyttäytyä noin uhkaavasti. Kun sitten sanoin, etteivät he ole mitään poliiseja, he hermostuivat”, Mikko kertoo.

Järjestyksenvalvoja juoksi Mikon kiinni, laittoi maahan ja sitoi Mikon kädet otteeseensa. Järjestyksenvalvoja viestitti puhelimeen ”vastustaa, vastustaa”, vaikka pienessä hiprakassa ollut Mikko ei omien sanojensa mukaan tehnyt vastarintaa.

Yhdessä työkaverinsa kanssa järjestyksenvalvoja siirsi Mikon kulman taakse. Kulman takana järjestyksenvalvoja väänsi Mikon kättä lujaa, vaikka Mikko kertoi sen sattuvan.

Mikon vasempaan käteen tuli vamma, jonka takia hän joutui sairauslomalle. Myös ranne jouduttiin kuvaamaan röntgenissä.

HS on nähnyt valokuvat kädestä tapahtuman jälkeen sekä lääkärin kirjaukset, joissa syyksi on mainittu ”järjestysvallan toimet”.

Päästyään pois tilanteesta Mikko soitti hätäkeskukseen. Hätäkeskuksesta luvattiin lähettää poliisipartio paikalle selvittämään tilannetta ja neuvottiin Mikkoa menemään takaisin asemalle.

Mikko sanoo järjestyksenvalvojien hermostuneen hänen paluustaan ja alkaneen uhkailla häntä. Mikon mukaan järjestyksenvalvojat ottivat puhelimen hänen kädestään, kielsivät kertomasta tapahtumista ja tönivät Mikkoa pois päin asemalta.

Tässä vaiheessa myös hätäkeskuksessa suositeltiin, että Mikko poistuu paikalta ja tekee rikosilmoituksen.

Mikko teki rikosilmoituksen. Hän on ollut tapauksesta yhteydessä myös Avarn Securityyn. Poliisin tutkinta valmistui kesällä 2022, jolloin poliisista oltiin yhteydessä Mikkoon ja kysyttiin, haluaako tämä viedä asiaa eteenpäin. Mikko ei enää vienyt asiaa pidemmälle.

Huhtikuussa 2019 Simo oli ystävänsä kanssa tekemässä maalausta Hiekkaharjun asemalla olevaan sähkömuuntamoon.

Työ oli tilaustyö, johon oli lupa. Asiasta oli ilmoitettu myös Väylävirastolle, sillä sitä tehtiin junaradan läheisyydessä. HS on nähnyt viestiketjun, jossa työn tekemisestä sovitaan.

Kun Simo oli valmis, hän hyppäsi Hiekkaharjussa junaan. Tikkurilan kohdalla junaan nousi kaksi järjestyksenvalvojaa.

”Järjestyksenvalvojat tulivat selkäni takaa, ja nappasivat suoraan niskalenkillä ylös sekä vetivät ulos junasta”, Simo sanoo.

Simo kertoo, että hänet raahattiin tämän jälkeen asemalla sijaitsevaan lukittuun porraskäytävään. Tilassa ei Simon mukaan ollut kameravalvontaa.

Missään vaiheessa Simolta ei kysytty mitään eikä toimintaa selitetty.

Järjestyksenvalvoja kävi Simon tavarat läpi. Simo kertoo pyytäneensä, että paikalle soitetaan poliisi tai hänen toiminnastaan kysytään esimerkiksi Ratavalvontakeskuksesta. Tähän ei suostuttu.

Lopulta järjestyksenvalvojat poistuivat. Simo soitti välittömästi järjestyksenvalvojien työnantajan Avarn Securityn asiakaspalveluun. Siellä oli kiitetty palautteesta ja kerrottu, että asia käsitellään järjestyksenvalvojien kanssa.

Poliisille Simo ei tapauksesta ilmoittanut. Simon mukaan yleinen käsitys hänen tuttavapiirissään on, että poliisi ei suhtaudu tällaisiin tapauksiin erityisellä vakavuudella.

HS haastatteli keskiviikkona Avarn Securityn entisiä järjestyksenvalvojia. Heidän mukaansa useilla radan varrella työskentelevillä Avarn Securityn työntekijöillä on usein tapana käyttää väkivaltaa työtehtävissään.

Järjestyksenvalvojat kokevat työssään usein myös itse uhkaa. Heillä on myös tietyissä tilanteissa oikeus ottaa ihminen kiinni ja käyttää tilanteessa välttämättömiä voimakeinoja.

Lue lisää: Pahoinpitely­vyyhden keskiössä olevan yrityksen entiset järjestyksen­valvojat kertovat väki­vallasta

Avarn Securityn entisten työntekijöiden mukaan perusteeton voimankäyttö on kuitenkin tapaninpäivänä julkitullutta kokonaisuutta huomattavasti laajempi ilmiö.

Avarn Securityn toimitusjohtaja sanoi keskiviikkona HS:lle pitävänsä väitettä uskomattomana.

Perjantai-iltapäivänä toimitusjohtaja julkaisi yrityksen kotisivuilla kirjoituksen, jossa hän pyytää anteeksi esiin tulleita epäkohtia.

Oikaisu 31.12.2022 kello 20.08: Toisin kuin jutussa ensin virheellisesti kirjoitettiin, rikosoikeuden professori on Kimmo Nuotio, ei Kimmo Lapintie.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat