Töitä liki kellon ympäri – uusia hyvin­vointi­alueita valmistellaan viime metreille saakka

Pääkaupunkiseudulla on varauduttu siihen, että sote-uudistus tuo mukanaan yllätyksiä.

Myyrmäen terveysasema Vantaalla talvella 2018.

30.12.2022 17:00

Pääkaupunkiseudulla lähdetään viikonloppuna sote-uudistukseen varautuneena häiriöihin ja virheisiin.

Järjestelyjen saaminen valmiiksi on mennyt aivan viime metreille esimerkiksi Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella. Hyvinvointialueen johtaja Timo Aronkytö kuvaa, että tietojärjestelmien kanssa on ahkeroitu valtavasti ja valmistelijat jatkavat viikonloppunakin töitä liki kellon ympäri.

Vantaa ja Kerava ovat joutuneet jännittämään erityisesti, ehtiikö henkilöstö­hallinto­järjestelmä Sarastian versio valmiiksi puolessa vuodessa. Suunnitelmat menivät keväällä uusiksi, kun Hus Asvia vetäytyi hankkeesta ja piti keksiä nopeasti toinen ratkaisu.

Tästä syystä esimerkiksi työntekijöiden tietoja siirretään kuntien tietojärjestelmistä uuteen hyvinvointialueen järjestelmään vasta nyt.

Järjestelmää ei ole myöskään ehditty testata etukäteen niin kattavasti kuin tällaisissa valtavissa it-projekteissa yleensä on tapana.

Jos työntekijän tietoja ei löytyisi järjestelmästä, tämä vaikuttaisi paitsi palkanmaksun kaltaisiin asioihin myös itse palveluihin. Esimerkiksi hoivakodin työntekijä ei pääsisi tulevana sunnuntaina katsomaan koneelta hoitamansa vanhuksen lääkitystä.

Tällaisia kaikkein tärkeimpiä tietoja on varmuuden vuoksi tulostettu paperille, mutta Aronkytö arvioi, että tietojärjestelmät saadaan kyllä toimimaan ajallaan ja työntekijät pääsevät käyttämään olennaisia työkaluja.

”Uskallan nyt luottaa, että saamme palvelut toimimaan”, hän sanoo.

Länsi-Uudellamaalla ollaan niin ikään luottavaisin mielin mutta myös yllätyksiin on varauduttu.

”Olemme valmiita ottamaan palvelut vastuullemme siinä kunnossa kuin ne nyt ovat”, sanoo Sanna Svahn. Hyvinvointialueiden työntekijöille on juuri jaettu tunnuksia uusiin järjestelmiin.

Länsi-Uudellamaalla on tarjolla runsaasti tukea, jos ongelmia ilmenee.

”Ei voi tietää, ettei tulisi yllätyksiä, mutta pystymme reagoimaan todella nopeasti, jos yllätyksiä tulee.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat