Meilahden päivystyksen ruuhkat olivat uudenvuoden yönä niin pahat, että toimiala­johtajalta pyydettiin apua keskellä yötä

Husin Meilahden päivystyksessä osastopaikkaa joutui uutenavuotena odottamaan jopa yli 40 tuntia. Ensihoidon yö sujui oletettua rauhallisemmin, vaikka tehtäviä oli pelkästään Helsingissä 265.

Husin Meilahden yhteispäivystys Haartmanin sairaalassa Helsingissä. Kuva on otettu 29. joulukuuta.

1.1. 13:10 | Päivitetty 2.1. 13:51

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) Meilahden päivystys ruuhkautui uudenvuodenyönä poikkeuksellisen pahasti.

Pisimmät odotusajat osastoille olivat vielä sunnuntaiaamunakin yli 40 tuntia.

Hus Akuutin toimialajohtaja Maaret Castrén kertoi aamupäivällä, ettei useinkaan saa hoitohenkilökunnalta sähköpostia aamuyöstä.

Uudenvuoden yönä niin kävi.

”Tilanne on ollut vaikea”, Castrén muotoili.

Suurin syy ruuhkautumiselle oli Helsingin selviämishoitoaseman täyttyminen. Selviämishoitoasema on tukipalvelu poliisille, ensihoidolle ja päivystyspoliklinikoiden toiminnoille.

”Poliisi ja ensihoito olivat tuoneet potilaita Meilahteen liukuhihnalta sen jälkeen, kun selviämishoitoasema oli täyttynyt”, Castrén sanoi.

Alkoholimyrkytyspotilaiden hoito kuormitti hoitohenkilökunnan lisäksi poliiseja ja vartijoita, joita tarvittiin rauhoittamaan juopuneita, aggressiivisia potilaita.

Tilanne tuli henkilöstölle yllätyksenä, eikä selviämishoitoaseman ylivuotoon tässä laajuudessa ollut varauduttu. Castrénin mukaan henkilöstö joutui pyytämään lisäapua ”vähän joka taholta”.

Päihtyneet potilaat häiritsivät myös muita hoitoon pääsyä odottavia.

”Tilanne ei ole ollut kovin inhimillinen niille selvin päin olleille potilaille, jotka odottivat osastopaikkaa jo kolmatta vuorokautta. En tiedä, onko kukaan siellä olleista potilaista saanut levättyä”, hän sanoi.

Castrénin mukaan uudenvuoden yönä päivystystä kuormittaneet potilaat olivat pääsääntöisesti nuoria.

”Ilman henkilöstön hyvin sujunutta yhteistyötä oltaisiin varmasti oltu hukassa. Uskon, että tilanne alkaa rauhoittua”, hän kertoi.

265 tehtävää pelkästään Helsingissä. Viisi ilotulitteiden aiheuttamaa vammaa.

Husin ensihoidon luvut uudenvuoden yöltä kuulostavat hurjilta. Sitä ne ensihoidon ylilääkäri Markku Kuisman mukaan ovatkin, mutta tehtävämäärästä huolimatta yö sujui odotettua rauhallisemmin.

”Uudenvuoden yö ja vappu ovat vuoden raskaimmat työpäivät, tai yöt. Siihen varauduttiin ennalta oikein hyvin. Henkilöstöä ja kalustoa oli tarvittava määrä. Kulunut vuodenvaihde ei ollut pahin mahdollinen, mutta puolenyön ja aamuneljän välillä oli kuitenkin melkoinen kiire”, Kuisma sanoi.

Ensihoitoa työllistivät etenkin tapaukset, joissa potilas oli ehtinyt poistua paikalta ennen yksikön saapumista.

”Jos hoitoa ei enää tarvitakaan tai päivystykseen lähdetään esimerkiksi taksilla, siitä pitäisi aina ilmoittaa uudelleen hätäkeskukseen, jotta paikalle ei mentäisi turhaan”, Kuisma kertoi.

Koko sairaanhoitopiirin alueella kirjattiin vuodenvaihteessa kaikkiaan yhdeksän ilotulitevammaa, joista viidessä tarvittiin sairaalahoitoa.

”Tässä joukossa oli monta alaikäistä. Ehdottoman hyvä asia oli se, että tänä vuonna yksikään ilotulitteiden aiheuttamista vammoista ei ollut henkeä uhkaava”, sanoi Kuisma.

Alkoholimyrkytykset näkyivät Helsingissä Meilahden päivystyksen ruuhkautumisen lisäksi myös ensihoidon puolella.

”Näitä teini-ikäisten vakavia alkoholimyrkytyksiä oli. Ei onneksi enemmän kuin normaalina uudenvuoden aattona, mutta kuitenkin enemmän kuin tavanomaisena viikonloppuna”, Kuisma kertoi.

Helsingin yliopistollisen sairaalan silmätautien klinikalta kerrottiin sunnuntaina puoliltapäivin, että vuodenvaihde vastasi vilkkaudeltaan vuoden takaista. Puoleen päivään mennessä klinikalla oli hoidettu viittä ilotulitevamman saanutta potilasta. Lisäksi ennen uudenvuodenaattoa hoidettiin yksi potilas, klinikka kertoo tiedotteessaan.

Silmätautien klinikalla on hoidettu yhdestä seitsemään ilotulitevamman saanutta potilasta uudenvuoden tienoilla vuosittain siitä lähtien, kun nykyiset ilotuliterajoitukset vuonna 2010 tulivat voimaan.

Viime vuoden kuudesta potilaasta viisi ohjattiin hoidettavaksi muista kaupungeista. Nyt kaikki ilotulitteista vamman saaneet potilaat asuivat Helsingissä, tiedotteessa kerrotaan.

Vammautuneista yksi oli alle 15-vuotias tyttö, yksi alle 18-vuotias poika ja loput neljä 20–25 vuoden ikäisiä miehiä. Neljä oli käsitellyt ilotulitetta ja yksi seurannut ilotulitusta lähietäisyydeltä, kaikki ilman suojalaseja. Yhdessä tapauksessa varmaa tietoa ei ole.

Suojalasien käyttö ilotulitetta sytytettäessä on merkittävästi vähentänyt ilotulittajien silmävammoja ja vaikeita silmävammoja. Myös ilotulitusta ulkona seuraaville katsojille on jo useiden vuosien ajan suositeltu suojalaseja, klinikan tiedotteessa kerrotaan.

Oikaisu 1.1. kello 13.55: Sairaalahoitoon ohjattiin viisi ilotulitevamman saanutta, ei neljää, kuten jutussa aiemmin virheellisesti väitettiin.

Oikaisu 2.1. kello 13.49: Artikkeli oli myös HS:n digitaalisessa päivän lehdessä 2. tammikuuta otsikolla ”Meilahden päivystyksen ruuhkat olivat viime yönä niin pahat, että toimiala­johtajalta pyydettiin apua keskellä yötä”. Juttu ei kuitenkaan käsittele 1.-2. päivien välistä yötä vaan 31.12.-1.1. välistä yötä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat