Käpylän kerrostalojen kunnostuksessa yritettiin palauttaa 50-luvun tyyli

Käpylän kolme suojeltua kerrostaloa kunnostettiin mahdollisimman paljon alkuperäisen, 1950-luvun, tyylin mukaiseksi.

Kunnostettuja taloja Käpylässä.

3.1. 9:46 | Päivitetty 3.1. 11:05

Helsingin Käpylässä on korjattu kolmea suojeltua kerrostaloa niin, että taloihin on palautettu niiden rakentamisvuoden henkeä.

Pohjolankatu 47:ssä sijaitsevien Hekan vuokratalojen peruskorjaus on juuri valmistunut. Samalla tontilla Käpyläntien puolella olevien talojen remontti valmistui jo aiemmin.

50-luvun kivitalojen peruskorjauksessa vanhaa on haluttu säilyttää mahdollisimman paljon. Siksi peruskorjausta suunnitellessa kuunneltiin kaupunginmuseota.

Talojen julkisivujen rappaus uusittiin ja talot maalattiin kalkkimaaleilla. Väreiksi palautettiin alkuperäiset sävyt eli okra, roosa ja vihreä.

Mineriittikaton tilalle vaihdettiin alkuperäinen materiaali eli punatiili. Esimerkiksi talon alkuperäiset ovet kunnostettiin ja pihojen istutukset ovat nyt lähes alkuperäisten kasvisuunnitelmien mukaiset.

Rappukäytävien haluttiin näyttävän mahdollisimman samalta kuin 1950-luvulla.

Keittiöissä on joko alkuperäisiä kaapistoja tai jäljitelmiä, joilla on korvattu aiemmissa isoissa remonteissa rakennettuja kaapistoja.

Lue lisää: Helsingin kaupungin vuokra­taloon tehtiin 29 miljoonan euron remontti – Kuusi­kulmaisilla laatoilla viimeistelty interiööri on kuin aika­matka 1950-luvulle

Sisällä tehtiin asukkaiden mukavuuteen ja turvallisuuteen vaikuttavia muutoksia kuten uusittiin sähköjärjestelmää ja ilmanvaihtoa sekä tehtiin kylpyhuoneisiin ja keittiöihin tilaa tarvittaville kodinkoneille.

Samalla sisälläkin koetettiin palauttaa asuntojen alkuperäistä ulkonäköä. Keittiöissä esimerkiksi säilytettiin kaikki jäljellä olevat alkuperäiset kaapistot ja aiemmin uusitut kaapit korvattiin jäljitelmillä alkuperäisistä kaapistoista.

Pohjolankatu 47:n talot ovat valmistuneet vuosina 1950–1952. Talot on suunnitellut arkkitehti Hilding Ekelund ja pihat Elisabeth Koch. peruskorjauksen pääsuunnittelija oli arkkitehtitoimisto Kati Salonen ja Mona Schalin Arkkitehdit Oy ja pääurakoitsija oli YIT. Pihasuunnittelusta vastasi Maisemasuunnittelu Hemgård.

Heka on niin suuri toimija, että se peruskorjaa vuosittain 500–1000 asuntoa. Lähellä nyt kunnostettuja taloja esimerkiksi Puu-Käpylässä on parhaillaan menossa 1920-luvulla valmistuneiden talojen peruskorjaus.

Lue lisää: Käpylässä alkaa valtava remontti: 1950-luvun taloyhtiö remontoidaan kokonaan alkuperäiseen asuunsa, asukkaille 1,5 vuoden evakko väistöasunnoissa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat