Kahta Husin sairaalaa vaivasi erikoinen vika viime viikolla: Kulkuluvat lakkasivat toimimasta

Kahdessa Husin sairaalassa jouduttiin uudenvuodenaattona erikoiseen tilanteeseen: Kulkuluvat eivät toimineet 45 minuuttiin.

Hyvinkään sairaala vuonna 2020.

3.1. 14:43

Husin aluesairaaloissa koettiin uudenvuodenaattona erikoinen tekninen vika, kun työntekijöiden kulkuluvat lakkasivat iltapäivän vuoronvaihdon aikaan toimimasta.

Asiasta vinkannut työntekijä sanoo, että vika kesti noin 45 minuuttia ja vaikutti laajalti Lohjan ja Hyvinkään sairaaloissa. Hän arvelee, että viassa oli aineksia suureen vaaratilanteeseen.

Kun kulkuluvat eivät toimineet oikein kellään, ammattilaiset eivät työntekijän mukaan päässeet liikkumaan esimerkiksi osastojen välillä tai lääkehuoneeseen tai leikkaussaleihin.

Hus-yhtymän toimitusjohtaja Matti Bergendahl vahvistaa, että ainakin Hyvinkäällä on ollut tällainen pulma viikonloppuna.

Hän sanoo kuitenkin, että kulkuluvat saatiin toimimaan hyvin nopeasti eikä tilanteesta siksi koitunut vaaraa.

Hus-yhtymässä on ollut jonkin verran pieniä teknisiä murheita sekä sote-uudistuksen että vuodenvaihteessa tehtävien normaalien tietojärjestelmien päivitysten vuoksi.

Lue lisää: Mitä haluat tietää sote-uudistuksesta?

Husin logistiikkajärjestelmä jota käytetään esimerkiksi erilaisten hoitotarvikkeiden tilaamiseen ei toiminut kunnolla maanantaina.

Tilauksia pystyttiin kuitenkin tekemään puhelimella ja sähköpostitse. Lisäksi sairaaloissa on yleensä kahden viikon varastot useimpia tarvikkeita. Vika oli tiistaina jo korjattu.

Apotti-potilasjärjestelmässä oli puolestaan kuvantamiseen vaikuttava vika, jonka vuoksi lääkärit ja hoitajat eivät päässeet katsomaan esimerkiksi röntgen-kuvia tavanomaista kautta. Ne saatiin kuitenkin näkyviin erillisen ohjelman avulla.

Uudenmaan hyvinvointialueista Länsi-Uudellamaalla, Vantaalla ja Keravalla sekä Itä-Uudellamaalla on tullut kiire siirtää työntekijöidensä tiedot ajoissa hyvinvointialueiden tietojärjestelmiin. Tämä on heijastunut jonkin verran myös Hus-yhtymän puolelle, mutta Bergendahlin mukaan vaikutukset ovat olleet vähäisiä.

Husissa ollaan edelleen varautuneita yllätyksiin.

”Olemme valmistautuneet tähän tarkasti. En ole huolissani”, Bergendahl sanoo.

Lue lisää: Tietojärjestelmät toimineet Uudellamaalla pääasiassa hyvin, työntekijöiden tietojen siirrossa haasteita

Lue lisää: Tietojärjestelmä sakkasi sote-uudistuksen takia: Potilaita piti lähettää kotiin

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat