Helsingin seudulla alkoivat ostajan markkinat – Katso oman alueesi hintapyyntöjen muutos

Lauttasaaressa ja Myyrmäessä yksiöiden ja kaksioiden hintapyynnöt ovat laskeneet vähintään kymmenen prosenttia. HS:n hakukone näyttää, miten asuntokauppa kehittyy alueellasi.

Asuntojen tarjonta Helsingissä on nyt suurta.

7.1. 11:02 | Päivitetty 7.1. 14:02

Asuntokaupan hyytyminen on johtanut siihen, että nyt ostajilla on mistä valita. Asuntoja oli pääkaupunkiseudulla viime vuoden lopulla tarjolla ennätysmäärä.

Esimerkiksi marraskuussa pääkaupunkiseudulla oli kaupan liki 8 700 vanhaa asuntoa. Se on enemmän kuin kertaakaan vuodelle 2019 ulottuvien tilastojen aikana.

Luvut ovat peräisin asuntoilmoituksia julkaisevasta Oikotie Asunnot -verkkopalvelusta, jonka datan HS sai analysoitavakseen.

Joulukuussa myytäviä asuntoja oli hieman marraskuuta vähemmän. Se kuuluu normaaliin kausivaihteluun.

Tilastokeskuksen mukaan asuntojen hinnat laskivat pääkaupunkiseudulla marraskuussa 5,4 prosenttia.

Hintapyynnöissä lasku näkyy vasta tietyillä alueilla ja tietynkokoisissa asunnoissa.

Yksiöiden hintapyynnöt olivat joulukuussa laskussa Helsingissä, kaksioiden Espoossa ja Helsingissä. Isommista asunnoista pyydettiin yhä kovempaa hintaa kuin vuosi sitten.

Kaiken kaikkiaan neliöhintapyynnöt olivat joulukuussa pääkaupunkiseudulla vielä 3,7 prosenttia korkeammat kuin vuotta aikaisemmin.

Alueelliset vaihtelut ovat kuitenkin isoja. HS vertasi hintapyyntöjä postinumeroalueittain loka–joulukuussa 2022 edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan.

Lauttasaaressa ja Myyrmäessä yksiöiden ja kaksioiden hintapyynnöt ovat laskeneet vähintään kymmenen prosenttia.

Yksiöiden hintapyynnöt ovat laskeneet yli kymmenen prosenttia myös Malmilla, Kaivopuisto-Ullanlinnassa, Pohjois-Meilahdessa, Kruununhaassa, Pohjois-Haagassa, Länsi-Herttoniemessä, Niittykummussa ja Rekolassa.

Kolmioiden hintapyynnöt ovat vähintään kymmenen prosentin laskussa Jakomäki-Alppikylässä, Katajanokalla, Etelä-Leppävaarassa, Mikkolassa ja Hiekkaharjussa.

Neliöiden hintapyynnöissä iso, vähintään kymmenen prosentin lasku on Paloheinässä, Siltamäessä, Yliskylässä, Pohjois-Leppävaarassa, Myyrmäessä, Rekolassa ja Martinlaaksossa.

Tiedot koskevat postinumeroalueita, joissa on loka–marraskuussa ollut myynnissä vähintään kymmenen kyseisen kokoista asuntoa. Markkinatilanteen lisäksi hintapyyntöihin vaikuttaa myös esimerkiksi asuntojen kunto ja koko.

Mukana ovat vanhat kerros- rivi-, pari- ja omakotitalot, mutta ei uudiskohteita.

Asuntomarkkinoita leimaa tällä hetkellä yleisesti varovaisuus, joka johtuu lainojen korkojen ja energian hinnan noususta sekä inflaation kiihtymisestä, eli kuluttajahintojen noususta, sanoo Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Risto Kyhälä.

”Kohteita katsotaan nettisivuillamme saman verran kuin vuosi sitten, mutta lisätietoja myytävistä asunnoista tilataan puolet vähemmän. Ihmiset ovat odottavalla kannalla.”

Varovaisia asuntomarkkinoilla ovat myös yksiöitä ja kaksioita suosivat asuntosijoittajat, mikä vaikuttaa suuresti niiden kauppaan.

Tämä johtuu muun muassa sijoitusasuntojen tuottojen pienentymisestä, kun vuokrat eivät ole nousseet samassa suhteessa sijoittajien kustannusten kanssa, sanoo asuntoluotottaja Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus.

Yksiöiden ja kaksioiden hintoihin ja tarjontaan pääkaupunkiseudulla sijainnista riippumatta vaikuttaa Kyhälän mukaan uudisrakentamisen suuri määrä. Ilmiössä ei silti Kyhälän mielestä ole kyse asuntojen rakenteellisesta ylitarjonnasta.

”Pidemmällä tähtäimellä rakennettavien asuntojen määrä pääkaupunkiseudulla on linjassa tarpeen kanssa.”

Yksiöitä ja kaksioita on Oikotien tilastojen mukaan erityisen paljon myytävänä Helsingin itäisessä kantakaupungissa. Brotheruksen mukaan Kalasataman alueen rakentaminen ja sitä kautta asuntotarjonnan lisääntyminen alueella vaikuttaa markkinoihin koko itäisessä kantakaupungissa.

Suurikokoisten asuntojen halventumisessa on Brotheruksen mukaan osaltaan kyse markkinan normalisoitumisesta.

”Koronakriisin aikana suurikokoisia asuntoja ei ollut tarjolla ja niistä kilpailtiin, mikä myös nosti hintoja.”

Kyhälän mukaan suurikokoisissa omakoti- ja rivitaloissa energiatehokkuus on noussut hinnoittelun keskiöön.

”Vanhoissa, energiatehottomissa kohteissa täytyy tulla hinnassa alas. Toisaalta moderneista ja energiatehokkaissa isommista taloista ollaan edelleen kiinnostuneita.”

Oikaisu 7.1.2023 kello 14: Korjattu grafiikkaan, että kaksioista pyydettiin viime vuoden loka–joulukuussa keskimäärin 6 877 euroa neliöltä, ei tämän vuoden loka–joulukuussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat