Mies soitti vanhuksen ovikelloa ja esiintyi huoltomiehenä: Pian anastetulla pankkikortilla ostettiin yksi pitsa

Muutama kuukausi aiemmin vankilasta vapautunut mies valitsi uhreikseen vanhuksia.

Miehen tekoja käsiteltiin käräjäoikeudessa keväällä.

6.1. 17:15 | Päivitetty 6.1. 22:03

Mies pääsi sisälle vanhusten koteihin vetoamalla hätätilanteeseen ja esiintymällä huoltomiehenä. Vuonna 1992 syntynyt mies varasti uhreilta lompakoita, koruja ja käteistä rahaa.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi miehen seitsemästä törkeästä varkaudesta, törkeästä petoksesta sekä eriasteisista maksuvälinepetoksista vuoden ja yhdeksän kuukauden vankeusrangaistukseen.

Rikokset tapahtuivat vuoden 2022 tammikuussa. Mies oli päässyt vankilasta vuoden 2021 syyskuussa. Hän oli syyllistynyt aiemminkin samankaltaisiin rikoksiin.

92-vuotiaan miehen kotiin tekijä pääsi kertomalla olevansa taloyhtiön asialla tarkastamassa vesijohtoa.

Uhrilta varastettiin muun muassa Kela-kortti ja käteistä rahaa. Sen lisäksi uhrilta vietiin pankkikortti, jolla ostettiin 16 euron arvoinen pizza.

Iäkkään pariskunnan kotiin tekijä pääsi kertomalla olevansa huoltomies. Pariskunnan kotoa varastetulla pankkikortilla tekijä nosti yli 3 000 euroa.

62-vuotiaalta naiselta tekijä varasti matkapuhelimen ja aurinkolasit. Nainen päästi tekijän sisään tämän esittäytyessä vesivahinkotarkastajaksi. Samalla selityksellä tekijä pääsi myös 80-vuotiaan naisen kotiin varastelemaan.

92-vuotiaan, rollaattorin avulla liikkuneen naisen seuraan tekijä lyöttäytyi rapun ovella. Tekijä kertoi tulevansa tarkastamaan asunnon mahdollisen tulipalon aiheuttaman häkävaaran varalta. Naiselta vietiin koruja.

Miehen vaimo vei korut panttilainaamoon, mistä hän sai 400 euroa. Vaimo tuomittiin käräjäoikeudessa rahanpesusta sakkorangaistukseen.

Kahdella kertaa tekijällä oli mukanaan tuntemattomaksi jäänyt rikoskumppani.

Eräässä tapauksessa he ilmoittivat uhrille, että tämän täytyy lähteä hotellimajoitukseen ja maksaa siitä 30 euron suuruinen maksu pankkikortilla. Näin he saivat uhrin pankkikortin sekä tunnusluvun. Kortilla nostettiin 500 euroa.

Mies kiisti syytteet. Hän kiisti myös käyttäneensä liittymiä, joiden televalvontatietoja käytettiin todisteena oikeudessa. Liittymästä oli soitettu kuitenkin useita kertoja miehen vaimolle ja äidille.

Helsingin hovioikeus muutti lievät maksuvälinepetokset perusmuotoiseksi maksuvälinepetoksiksi, mutta tämä ei vaikuttanut miehen rangaistukseen. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat