Helsinki avaa uusia iltapäiväpaikkoja pulaan jääneille perheille – Katso lista avoimista puistoista

Kaikkia paikkaa tarvitsevia perheitä kehotetaan jättämään hakemus Helsingille.

Viisivuotias Väinö Tuisku leikkii Lauriinniityn leikkipuistossa vuonna 2021.

5.1. 13:44

Helsinki on onnistunut järjestämään lisää iltapäiväpaikkoja leikkipuistojen sulkemisen vuoksi pulaan jääneille koululaisille.

Kaupunki tiedotti torstaina, että paikkaa hakeneista reilusta neljästäsadasta lapsesta on joko tehty päätös tai sellainen tehdään ensi viikon loppuun mennessä.

Alunperin arveltiin, että puistojen sulkeminen vaikuttaisi noin tuhannen eka- ja tokaluokkalaisen iltapäiviin.

Osa lapsista on saatu sijoitettua koulujen tai avoinna yhä olevien puistojen iltapäiväryhmiin, joissa oli tilaa.

Iltapäivätoimintaa kaupungille muutenkin järjestäviltä yhdistyksiltä, seurakunnilta ja yrityksiltä on saatu lisää henkilökuntaa, joten kaupunki on voinut perustaa uusia iltapäivätoiminnan ryhmiä muuten suljettuihin puistoihin.

Uusia ryhmiä aloittaa tammi- tai helmikuussa leikkipuistoissa Filpus, Hilleri, Intia, Munkki, Mäkitorppa, Nurkka, Sanna, Santahamina, Tuorinniemi, Ulvila ja Viiri. Ryhmiä voidaan edelleen lisätä, jos on tarpeen.

Kaupunki kehottaa paikkaa tarvitsevia perheitä edelleen jättämään hakemuksia iltapäivätoimintaan. Palvelukartasta voi ensin tarkistaa, mitä toimintaa olisi oman lapsen koulun lähellä. Sitten voi jättää hakemuksen osoitteessa lomake.hel.fi/iltapaivatoiminta – lomakkeella näkyvästä päivämäärästä ei tarvitse välittää.

Fakta

Suljetut ja avoimet leikkipuistot

  • Nämä puistot ovat kiinni:

Haruspuisto, Jalopeura, Kaunokki, Kiikku, Kipinäpuisto, Kurranummi, Lahnalahti, Laurinniitty, Lehdokki, Linja, Linnunrata, Maasälpä, Mellunmäki, Mustakivi, Nuoli, Puuskakulma, Rudolf, Ruoholahti, Salpausselkä, Soihtu, Tapuli, Torpparinmäki, Traktori, Trumpetti, Tullinpuomi, Unikko, Vallila. Perhetalot Betania, Torpparinmäki, Sahrami, Naapuri, Kajuutta.

  • Nämä puistot ovat muuten kiinni, mutta uusi iltapäiväryhmä koululaisille aloittaa:

Filpus, Hilleri, Intia, Munkki, Mäkitorppa, Nurkka, Sanna, Santahamina, Tuorinniemi, Ulvila ja Viiri.

  • Nämä puistot ovat avoinna:

Arabia, Brahe, Etupelto, Ida, Isonneva, Iso-Antti, Kankarepuisto, Kannelmäki, Kesanto, Kiiltotähti, Kotinummi, Kurkimäki, Lampi, Lohikäärmepuisto, Loru, Maunula, Myllynsiipi, Orava, Piika, Roihuvuori, Rusthollari, Seppä, Strömberg, Taivallahti, Viikkari, Vähätupa.

Helsinki ilmoitti joulukuussa sulkevansa 39 leikkipuistoa koko kevätkaudeksi. Aiemmin viime vuonna pienempiä määriä puistoja oli suljettu lyhyemmäksi ajaksi kerrallaan.

Leikkipuistot tarkoittavat Helsingissä ulkoleikkivälineiden lisäksi pientä taloa, jossa järjestetään esimerkiksi avointa ohjattua toimintaa ja kerhoja pikkulapsille ja heidän perheilleen sekä iltapäivätoimintaa koululaisille.

Lue lisää: Leikkipuistot ovat korvaamattomia paikkoja myös aikuisille – Niiden sulkeminen on monella tavalla surullista

Lue lisää: Helsingin leikkipuistojen sulku nosti tunteet pintaan perheissä: ”heitteillejättö”

Lue lisää: ”Mammutti­ongelma” – Poliitikoille päätös Helsingin leikki­­puistojen sulkemisesta tuli yllätyksenä

Lue lisää: Helsingin leikkipuistojen sulku jatkuu: Osa koululaisista on yksin tuntikausia koulun jälkeen

Koululaisten toimintaa on kahta lajia: perusopetuslain mukaista ja vapaamuotoista. Vapaamuotoista iltapäivätoimintaa tarjoavat puistot menivät kaikki kiinni. Auki sekä koululaisille että pienemmille lapsille jäivät ne puistot, joissa oli lakisääteistä iltapäivätoimintaa.

Leikkipuistojen sulkemisen syy on päiväkotien vakava pula henkilöstöstä. Osalla puistojen ohjaajista on pätevyys toimia myös päiväkodeissa.

Lue lisää: Uusi ilmiö Helsingin päivähoidon kriisissä: Leikkipuistojen työntekijät eroavat

Lue lisää: Työnsä jättänyt leikkipuisto-ohjaaja: ”Tämä suuntaus on ihan hirveä”

Joulukuussa kävi kuitenkin ilmi, että osa leikkipuistojen ammattilaisista on irtisanoutunut tai harkitsee irtisanoutumista.

Lue lisää: Leikkipuistot sata vuotta: kaksi tätiä huolehti sadasta lapsesta

Lue lisää: Kuvakooste – Katso millaista Stadissa oli kasvaa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat