Otkes: Kuolemien syy oli pakokaasu – Näin tapahtumat etenivät

Omakotitalossa kuoltiin tapaturmaisesti häkään, joka oli ilmeisesti peräisin tallissa käynnissä olleesta autosta.

Poliisin eristämä omakotitaloalue Veikkolassa.

5.1. 10:29 | Päivitetty 5.1. 18:00

Kirkkonummen Veikkolassa joulukuussa sattuneiden kuolemien aiheuttaja oli auton pakokaasu. Näin kertoi torstaina Onnettomuus­tutkintakeskus (Otkes).

Veikkolasta löydettiin maanantaina 19. joulukuuta kuolleena omakotitalossa asuva iäkäs pariskunta, heidän kolmekymppinen sukulaisensa sekä tämän ystävä.

Kolmekymppiset olivat todennäköisesti sunnuntaina menneet autotalliin asentamaan autoon kaiuttimia.

Jälkikäteen on päätelty, että autoa pidettiin tallissa käynnissä – mahdollisesti musiikkilaitteiden sähköntarpeen vuoksi, sillä tallissa oli lämmitin erikseen.

Maanantaina paikalle tuli vanhan pariskunnan läheinen, joka löysi pariskunnan kuolleina makuuhuoneestaan päivävaatteissaan.

Pian tämän jälkeen nuoremmat vainajat löydettiin tallista, toinen auton kuljettajan paikalta ja toinen lattialta.

Poliisipartio haistoi autotallissa pakokaasun, mutta auto ei enää ollut käynnissä. Sen akku oli tyhjä ja bensiiniä jäljellä.

Otkes arvioi, että pakokaasu ja sen sisältämä häkä aiheuttivat kaikkien neljän kuoleman. Todennäköisesti näin kävi jo sunnuntain puolella ennen yötä.

Autotalli oli kellarissa ja betonirakenteinen. Otkes ja poliisin tutkijat laittoivat kokeeksi talliin savupatruunoita ja totesivat, että savua pääsi myös asuintiloihin. Talossa ei ollut esimerkiksi sellaisia tulisijoja, joista häkä olisi voinut tulla.

Autotallin ovessa oli ilmanvaihtoaukot, josta ilmaa virtasi talliin. Pakokaasu sen sijaan liikkui ilmeisesti pääasiassa asunnon suuntaan.

Aikajana on melko epämääräinen. Autotallissa olleen kaksikon suhteen ei tiedetä, ovatko he menettäneet tajuntansa nopeasti. Pakokaasun leviäminen asuntoon sen sijaan saattaa Otkesin johtavan tutkijan Kai Valosen mukaan olla vienyt tunteja.

”Sitä mitä autotallissa on tarkalleen tapahtunut me emme ehkä saakaan selville. Kukaan ei ole sitä enää kertomassa.”

Poliisinkin mukaan kyseessä vaikuttaa olleen tapaturma. Länsi-Uudenmaan poliisi kertoi aiemmin torstaina, että poliisi on myös saamassa valmiiksi oman teknisen tutkintansa tapahtumista.

Poliisi on tehnyt rekonstruktion siitä, miten tapahtumat todennäköisesti omakotitalossa etenivät. Ensimmäiset alustavat tulokset oikeuslääkäriltä on saatu, mutta lopullisia tuloksia ei vielä.

Tapauksessa ei epäillä rikosta vaan poliisi jatkaa asian selvittämistä edelleen kuolemansyyn tutkintana. Otkes ei käynnistä asiasta nyt tehdyn selvittelyn päälle erillistä tarkempaa tutkintaa.

”Se opetus tästä kannattaa ottaa, että pakokaasu on oikeasti vaarallista. Autoa tai edes ruohonleikkuria ei ikinä pidä pitää käynnissä sisätiloissa. Siis sen enempää kuin on pakko, kun ajaa vaikka tallista tai parkkitalosta ulos”, Valonen sanoo.

Suomessa on viimeisen kolmen vuoden aikana kuollut tapaturmaisesti polttomoottorien häkäpäästöihin 1–2 ihmistä vuodessa.

Häkämyrkytykseen yleisemmin kuolee keskimäärin suurempi määrä eli noin 50 ihmistä vuodessa. Pelastusviranomaiset ovat nyt varoitelleet ilmiöstä tiheään viime viikkoina, koska sähkön korkeiden hintojen vuoksi monet ovat ottaneet uudelleen käyttöön takkoja, puukiukaita tai kaasulämmittimiä asunnoissaan.

Häkää ei voi tunnistaa esimerkiksi hajusta tai nähdä. Jos pitoisuudet ovat lieviä esimerkiksi takan kehnon ilmanvaihdon vuoksi, myrkytys voi aiheuttaa esimerkiksi päänsärkyä, pahoinvointia tai sekaisuutena.

Vaaralliseksi aineen tekee se, että hyvinkin pieni pitoisuus voi johtaa kuolemaan alle minuutissa.

0,2 prosenttia häkää eli hiilimonoksidia ilmassa aiheuttaa jo varman kuoleman. Siksi esimerkiksi puulla lämmittävien kannattaa käyttää häkävaroitinta.

Lue lisää: Häkä­myrkytys voi tappaa jo minuutissa – Näistä oireista tunnistat hengen­vaarallisen tilan ajoissa

Lue lisää: Otkes: Kirkko­nummen tapauksesta saadaan tietoa aikaisintaan joulun jälkeen

Lue lisää: Poliisilta uutta tietoa uhreista: Kaksi kuolleista oli kolme­kymppisiä

Lue lisää: Otkes: Veikkolan omakotitalon kuolemantapauksissa useita selvitettäviä asioita

Lue lisää: ”Tragedia” – Iäkkäiden asuttaman talon turma hiljensi naapuruston Veikkolassa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat