Kaksi sydänyhdistystä vaatii välittömiä toimia Helsingin uuden lastensairaalan ongelmien ja työvoimapulan ratkaisemiseksi.
Helsingin Uuden lastensairaalan leikkausjonot ovat kaksinkertaistuneet viimeisen kahden vuoden aikana, ja leikkausta odottaa tällä hetkellä 110 sydänlasta, yhdistykset kirjoittavat yhteisessä tiedotteessaan.
Lapsista noin puolet ovat odottaneet leikkausta yli lain salliman kuuden kuukauden hoitotakuuajan. Liittojen yhteisessä tiedotteessa huomautetaan, että kyse on koko maata koskevasta ongelmasta.
Sydänyhdistykset peräänkuuluttavat lisäresurssien kohdistamista etenkin HUS:n Uuden lastensairaalan tehohoitoon sekä hoitajien rekrytoimiseksi.
”Tuntuu uskomattomalta, että meillä on nykypäivänä käytettävissä Uudessa lastensairaalassa vähemmän tehohoitopaikkoja kuin 30 vuotta sitten vanhalla lastenklinikalla”, Sydänlapset ja -aikuiset ry:n toiminnanjohtaja Katja Laine huomauttaa tiedotteessa.
Lue lisää: Hus myönsi vakavat ongelmat lastensairaalassa ja anoo apua
Lasten sydänkirurgia ja elinsiirrot on keskitetty lakisääteisesti Uuteen lastensairaalaan. Näin ollen kaikki leikkaushoitoa vaativat sydänvikaiset lapset hoidetaan Helsingissä.
Pula hoitohenkilöstöstä on kuitenkin pakottanut HUS:n pohtimaan myös omien lapsipotilaiden lähettämistä ulkomaille hoitoon.
Tämän katsotaan olevan monille sydänlasten perheille täysin kestämätön tilanne.
”Pelkästään sydänvikaan liittyvien lääketieteellisten termien ymmärtäminen suomeksi on alaan vihkiytymättömälle haasteellista. Saati sitten, että keskustelu käytäisiin lähtökohtaisesti vieraalla kielellä”, Laine sanoo.
Hänen mukaansa ulkomailla vietettäviin sairaalajaksoihin liittyy myös muita epävarmuustekijöitä.
”Perheet ovat erittäin peloissaan ja aiheestakin huolissaan, että nytkö moneen kertaan siirtynyt lapsen sydänleikkaus tehdäänkin toteutuessaan Helsingin sijasta ulkomailla.”