Poliisit ottivat hätä­keskukseen soittaneen verisen miehen kiinni tämän kotiovelta – Näin väärän epäillyn perään päädyttiin

Poliisi epäili Myyrmäen postinkantajan surmasta aluksi väärää miestä. Nyt tutkinnanjohtaja paljastaa, mikä johti poliisin miehen jäljille.

Nuori nainen joutui vakavan väkivallan uhriksi Myyrmäessä viime marraskuussa. Epäiltyä surmaajaa ei ole vielä löydetty.

5.1. 16:36

Myyrmäessä marraskuun puolivälissä tapahtunut postinjakajan surma on edelleen mysteeri. Poliisilla ei ole tällä hetkellä tiedossa ketään rikoksesta epäiltyä.

Työtehtävissä ollut nuori nainen kuoli Myyrmäessä varhain aamuyöllä 17. marraskuuta. Itä-Uudenmaan poliisin mukaan nainen oli pahoinpidelty raakaa väkivaltaa käyttäen.

Tapausta tutkitaan murhana.

Lue lisää: Poliisi epäilee nyt postimurhaajaksi ”mustapukuista miestä”

Marraskuussa poliisi luuli saaneensa kiinni oikean tekijän. 23-vuotias mies otettiin kiinni surmayönä ja vangittiin myöhemmin todennäköisin syin teosta epäiltynä. Mies kuitenkin vapautettiin alle viikon jälkeen, eikä häntä enää epäillä rikoksesta.

Miten poliisi päätyi pidättämään syyttömän miehen?

Kaikki lähti liikkeelle hätäpuhelusta.

Epäillyn soittamasta puhelusta ja tutkinnan etenemisestä kertoi torstaina ensin Mtv.

Hätäkeskus sai hieman ennen kello neljää aamuyöllä hätäpuhelun Vantaalta, läheltä Myyrmäkeä. Mies oli tunkeutunut ajoneuvoon ja pyysi hätäkeskusta lähettämään paikalle poliisipartion.

Rikoskomisario Tero Tyynelän mukaan paikalle lähti poliisin partio, mutta mies oli jo ehtinyt poistua paikalta taksilla. Poliisilla oli tuolloin jo tutkittavaan lähettyvillä tapahtunut henkirikos, joten mies haluttiin puhuttaa.

Helsingin poliisin partio lähti miestä vastaan tämän kotiosoitteeseen Helsinkiin, jonne hän saapui hetkeä myöhemmin. Mies otettiin kiinni, ja heti ensimmäisessä puhuttelussa hän alkoi puhua väkivallasta ja postinkantajasta. Miehellä oli verta pään alueella, takissa ja kengissä, Tyynelä kertoo.

”Vaikutti siltä, että meillä on oikea henkilö kiinni.”

Poliisit olivat saaneet silminnäkijöiltä tuntomerkkejä tummiin vaatteisiin pukeutuneesta miehestä, ja mies vastasi näitä. Myös omasta mielestään.

”Ei hän osannut itsekään sanoa, onko tehnyt jotain vai ei”, Tyynelä kertoo.

Kiinnioton jälkeen poliisi alkoi selvittää miehen liikkeitä surmailtana.

Hän ei ollut soittanut puhelua Myyrmäestä, vaan sen lähistöltä. Teknisesti oli kuitenkin mahdollista että hän olisi noin kymmenessä minuutissa ehtinyt surmapaikalta osoitteeseen, josta puhelu tuli.

Illasta alkoi kuitenkin paljastua muita tietoja. Mies oli ollut entisen tyttöystävänsä ja tämän nykyisen poikaystävän luona, jossa oli tullut riitaa. Tyynelän mukaan hänet oli poistettu asunnosta voimakeinoin.

Miehen puheet postinjakajasta olivat totta, mutta ne eivät liittyneet henkirikoksen uhriin. Mies oli tavannut toisen postinkantajan, joka oli päästänyt hänet entisen kumppaninsa asuinrappuun.

Poliisi on kuullut myös tätä toista postinjakajaa, joka vahvisti miehen tarinan.

Muitakin todisteita alkoi kerääntyä. Laboratoriotutkimusten perusteella kaikki miehen vaatteissa ollut veri oli hänen omaansa. Viimeinen vahvistus tuli videokuvasta.

”Sitten selvisi, että hän näkyi videokamerassa toisaalla kello 3.35. Se oli viimeinen niitti siihen, että hän ei ole tekijä”, Tyynelä kertoo.

Poliisin mukaan surma on tapahtunut kello 3.30–3.38 välisenä aikana.

Poliisilla ei ole mitään syytä epäillä miehen liittyvän Myyrmäen epäiltyyn murhaan.

Joitakin viikkoja myöhemmin poliisi pidätti teosta epäiltynä toisen miehen, joka oli tunnustanut teon itse. Pian kävi kuitenkin ilmi, ettei miehen tunnustus ollut paikkaansa pitävä. Miehen liikkeistä saatiin kaivettua videotallenteita, jotka vahvistivat hänen reittejään.

”Kyllä se on taputeltu se”, Tyynelä kuittaa.

Lue lisää: Poliisi: Postinjakajan murhaajaksi ilmoittautunut saattoi valehdella

Myyrmäen surmapaikalta ei ole vielä tässä vaiheessa saatu sellaista videokuvaa, jossa näkyisi tapahtumapaikalla olevaa henkilöä.

”Tähän asti olen sanonut, että uskon jutun selviävän. Mutta milloin se selviää on toinen juttu”, Tyynelä sanoo.

Poliisilla on hänen mukaansa edelleen tarkistettavana useita vihjeitä ja niitä myös toivotaan lisää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat