Kiinni otettu pyysi soittamaan 112:een, kertoo silmin­näkijä – Vartiointi­yrityksen toimitus­johtaja: ”Tapaus on järkyttävä”

Poliisi tiedotti selvittävänsä tapahtumien kulkua ja sitä, epäilläänkö tapahtumiin liittyvän rikosta.

Ison Omenan edustalle oli lauantai-iltana tuotu kynttilä.

7.1. 19:18 | Päivitetty 7.1. 23:11

Vartijoiden kiinni ottama ihminen kuoli lauantaina loppuiltapäivästä kauppakeskus Isossa Omenassa Espoossa. Länsi-Uudenmaan poliisi tiedotti ennen kello 20:tä, että ihminen meni kiinniottotilanteessa elottomaksi ja kuoli elvytyksestä huolimatta.

HS:n tavoittaman silminnäkijän, espoolaisen Miia Auteron havaintojen mukaan tapauksessa oli kyse siitä, että nuorehko nainen sai sairauskohtauksen vartijoiden taltutettua hänet kauppakeskuksessa.

Poliisi kertoi tiedotteessa selvittävänsä tapahtumien kulkua ja sitä, epäilläänkö tapahtumiin liittyvän rikosta.

Jo aiemmin Länsi-Uudenmaan poliisista vahvistettiin HS:lle, että poliisilla oli kauppakeskuksessa tehtävä kello 17:n aikaan.

HS:n haastatteleman silminnäkijän mukaan naista elvytettiin keskellä Ison Omenan käytävää.

Autero kertoo olleensa kauppakeskuksessa 9-vuotiaan tyttärensä kanssa, kun hän havaitsi, että kaksi vartijaa talutti naista ulos yhdestä kaupoista.

”Nainen käyttäytyi ihan rauhallisesti, mutta huusi, ettei lähde mihinkään. Vartijat ottivat häntä kainaloista kiinni, ja yhtäkkiä nainen makasi maassa vatsallaan ja reppu selässä”, Autero kertoo.

”Äkkiä siinä oli tuplasti lisää vartijoita. Vartijat raudoittivat naisen, ja tämä huusi apua. Vartijat kehottivat häntä rauhoittumaan.”

Helsingin Sanomiin yhteyttä ottanut lukija tuli ulos Levi’s-vaateliikkeestä ja näki ulkopuolella, kun järjestyksenvalvojat olivat naisen päällä.

Lukija on järkyttynyt tilanteesta, eikä siksi esiinny tässä jutussa omalla nimellään.

”En aluksi nähnyt hyvin ja luulin, että siinä on menossa jotakin isompaa. Sitten neljä jantteria, jotka kaikki makasivat naisen päällä. Naisesta ei näkynyt kuin vähän alaselkää ja pakaraa”, lukija kertoo.

”Tuli tunne, että pitääkö mennä sanomaan, että ei noin voi tehdä. Siihen voi tukehtua.”

Lukijan mukaan nainen pyysi soittamaan numeroon 112. Lukija ja hänen miehensä eivät jääneet katsomaan, mitä tapahtui vaan jatkoivat kävelyä eteenpäin.

Sen jälkeen meni noin kymmenen sekuntia ja yhtäkkiä nainen hiljeni.

”Sanoin vielä miehelleni, että tajusiko nainen rauhoittua vai menettikö tajuntansa.”

MIIA Autero kertoo, että vartijoiden kaadettua naisen hän meni tyttärensä kanssa askarteluliikkeeseen. Hän palasi takaisin vajaan viiden minuutin kuluttua.

Autero kertoo nähneensä, että siinä vaiheessa naista elvytettiin keskellä Ison Omenan käytävää.

”Ajattelin, että minun pitää auttamaan. Huusin, että pitää hakea defibrillaattori, mutta minulle vastattiin, että sitä oli jo käytetty.”

Auteron kertoo, että maassa makaavan naisen suojaksi oli tuotu sermi ja yksi vartijoista esti ketään menemästä lähelle.

Paikalle tuli poliisi, pelastushenkilökuntaa ja lopulta myös pelastushelikopterin miehistö. Elvytystä kesti Auteron mukaan 40 minuuttia.

”Sitten yhtäkkiä kenelläkään ei enää ollut kiire. Nainen peitettiin lakanalla. Hän oli kuollut”, Autero kertoo.

”Rauhallinen tilanne eskaloitui aivan yhtäkkiä.”

Ison Omenan keskuspäällikkö Mika Mustasilta vahvistaa HS:lle, että kauppakeskuksessa on ollut häiriökäyttäytyminen.

”Asia on viranomaisasia. Näin ollen viranomainen on ainoa, joka voi kommentoida asiaa enemmän.”

Ison Omenan vartioinnista vastaa Securitas. Toimitusjohtaja Jarmo Mikkonen kertoi STT:lle, että yrityksen henkilöstö oli kauppakeskuksessa henkilöön liittyvällä tehtävällä. Mikkosen mukaan poliisin tutkintaa autetaan kaikin tavoin.

”Me otamme osaa menehtyneen läheisten ja ystävien suruun. Tapaus on järkyttävä”, Mikkonen kertoi STT:lle tekstiviestitse.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat