Silminnäkijät: Näin naisen kuolemaan johtanut tilanne eteni Isossa Omenassa

Paikalla olleiden mukaan naista elvytettiin pitkään, ennen kuin hänet todettiin kuolleeksi. Paikalla oli kymmeniä silminnäkijöitä.

Kynttilöitä ja kukkia oli tuotu kauppakeskus Ison Omenan sisäänkäynnille sunnuntaina.

8.1. 15:25 | Päivitetty 12.1. 9:38

Nainen kuoli lauantai-iltana kauppakeskus Ison Omenan käytävälle sen jälkeen, kun vartijat ottivat hänet kiinni ja painoivat hänet makaamaan vatsalleen maahan.

HS koosti silminnäkijöiden kertomuksia siitä, kuinka tapahtumat etenivät.

Tilanne alkoi, kun kaksi vartijaa talutti naisen pois vaateliikkeestä, kertoi silminnäkijä Miia Autero Helsingin Sanomille lauantaina.

”Nainen käyttäytyi ihan rauhallisesti, mutta huusi, ettei lähde mihinkään. Vartijat ottivat häntä kainaloista kiinni, ja yhtäkkiä nainen makasi maassa vatsallaan ja reppu selässä”, Autero kertoo.

Nainen makasi maassa kahden käytävän kulmassa, Levi’s-vaateliikkeen edustalla, Ison Omenan ykköskerroksessa. Sitä, missä liikkeessä nainen oli aiemmin ollut, ei ole vahvistettu. Lähistöllä on myös useita muita vaateliikkeitä.

Paikalle tuli Auteron mukaan kaksi vartijaa lisää. Sosiaalisessa mediassa tilanteesta julkaistussa kuvassa naista pitää vatsallaan maassa neljä vartijaa.

Poliisi on kertonut, että se sai tehtävän Ison Omenan kauppakeskukseen kello 17 aikaan.

Kun nainen oli maassa vartijoiden pitämänä, hän pyysi toisen silminnäkijän mukaan soittamaan numeroon 112.

Lue lisää: Poliisi tutkii Ison Omenan tapahtumia kuoleman­tuottamuksena, nainen kuoli voimankäyttö­tilanteessa

Toinen silminnäkijä, nainen, käveli tapahtumapaikan ohi ystävänsä kanssa muutamaa minuuttia yli viisi. Ystävä oli menossa 17.09 lähteneelle bussille, joten he olivat paikalla noin viisi minuuttia aiemmin.

”Ystäväni huomasi, että Levi’s-vaateliikkeen edessä on tilanne päällä. En tapaa jäädä konfliktitilanteisiin katsomaan ja päätin että kävelen ohi”, hän sanoo.

”Sillä hetkellä henkilö oli maassa makaamassa. Tilanne oli staattinen. En kuullut inahdustakaan enkä äännähdystäkään. Joku vartijoista istui hänen vartalonsa tai raajansa päällä”, nainen kertoo.

Ohi kulkeneen naisen mukaan maahan painetun naisen ympärillä oli arviolta neljä vartijaa. Ihmisiä oli katsomassa tilannetta ainakin parikymmentä, jopa kolmekymmentä.

”Ajattelin, että nyt on niin paljon silminnäkijöitä, että jos voimankäytöstä tulee jälkipuintia, ainakin on todistajia. Kuulin selkäni takaa, että yksi vartija sanoi, että hajaantukaa, täällä ei ole mitään nähtävää”, silminnäkijä kertoo.

”Ystävänikin jupisi, että aika paljon voimaa käytetään yhden ihmisen niputtamiseen. Emme edes nähneet, oliko kyseessä mies tai nainen”, hän sanoo.

Levi’s-vaateliikkeessä olleen kolmannen silminnäkijän mielestä tällaista tilannetta ei olisi koskaan saanut sattua. ”Siinä oli liiallista voimankäyttöä”, hän sanoo.

Lue lisää: Asiantuntija kertoo, milloin voima­keinot ovat perusteltuja – video näyttää osan Ison Omenan tapahtumista

Tapahtumapaikka oli Levi’s-vaateliikkeen edustalla, kauppakeskuksen ensimmäisessä kerroksessa.

MIIA Autero kertoi, että vartijoiden kaadettua naisen hän meni tyttärensä kanssa askarteluliikkeeseen. Hän palasi takaisin hetken kuluttua.

Autero kertoo nähneensä, että siinä vaiheessa naista elvytettiin keskellä Ison Omenan käytävää.

”Ajattelin, että minun pitää mennä auttamaan. Huusin, että pitää hakea defibrillaattori, mutta minulle vastattiin, että sitä oli jo käytetty.”

Auteron kertoo, että maassa makaavan naisen suojaksi oli tuotu sermi ja yksi vartijoista esti ketään menemästä lähelle. Paikalle tuli poliisi, pelastushenkilökuntaa ja lopulta myös pelastushelikopterin miehistö. Elvytystä kesti Auteron mukaan 40 minuuttia.

”Sitten yhtäkkiä kenelläkään ei enää ollut kiire. Nainen peitettiin lakanalla. Hän oli kuollut”, Autero kertoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat