HS-selvitys: Tällaisia väkivaltarikoksia Securitaksen työntekijät ovat tehneet

Securitaksen järjestyksenvalvojat ja vartijat ovat saaneet tuoreita tuomioita väkivallasta.

Securitaksen järjestyksenvalvojia kauppakeskus Isossa Omenassa Espoossa sunnuntaina 8. tammikuuta 2023.

11.1. 10:02

Securitas-yhtiön palveluksessa olleet järjestyksenvalvojat ja vartijat ovat saaneet tuomioita väkivaltarikoksista viime vuosina pääkaupunkiseudulla.

Helsingin Sanomien selvityksessä löytyi neljä rikostuomiota, joissa Securitaksen työntekijät ovat saaneet pahoinpitelyistä ja vammatuottamuksesta lainvoimaisen langettavan tuomion 2020– 2022.

Lisäksi kaksi Securitaksen järjestyksenvalvojan työssään saamaa pahoinpitelysyytettä on hylätty: toinen rikossyyte hylättiin Helsingin hovioikeudessa 2019 ja toinen Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa 2018.

Kaikki selvityksessä esiin tulleet tapahtumat ovat saaneet alkunsa kaupoissa tai kauppakeskuksissa Helsingin seudulla.

Turvallisuusalan yhtiöiden väkivaltarikosepäilyt ovat nousseet toistuvasti pintaan viime viikkoina, minkä vuoksi Helsingin Sanomat on selvittänyt käräjäoikeuksissa ja hovioikeuksissa käsiteltyjä järjestyksenvalvojien saamia syytteitä ja tuomioita.

Joulukuun lopussa Itä-Uudenmaan poliisi tiedotti tutkivansa poikkeuksellisen laajaa pahoinpitely­kokonaisuutta, jossa Avarnin järjestyksenvalvojia epäillään eriasteisista pahoinpitelyistä pääkaupunkiseudulla.

Lue lisää: Järjestyksen­valvojat murjovat kivusta huutavaa miestä videolla – Toimitus­johtaja: ”Järkyttävää katsottavaa”

Lue lisää: Silminnäkijät: Näin naisen kuolemaan johtanut tilanne eteni Isossa Omenassa

Tammikuun alussa kauppakeskus Isossa Omenassa Espoossa kuoli 35-vuotias nainen ollessaan neljän vartijan otteessa maassa.

Avarn Securityn epäselvyydet ovat keskittyneet juna-asemille, Securitaksen työntekijät ovat olleet syytteessä ja tuomiolla väkivallasta kaupoissa ja kauppakeskuksissa.

HS:n selvityksen perusteella ainakin viidellä Helsingin seudun juna-asemia valvoneella Avarn Securityn palkkalistoilla olleella vartijalla on lainvoimainen väkivaltarikostuomio.

Helsingin Sanomien selvityksessä löytyneet Securitas-työntekijöiden saamat pahoinpitelysyytteet ja tuomiot liittyvät kaikki työtehtäviin.

Yksi tuoreimmista pahoinpitelytuomioista tuli tammikuussa 2022 Securitaksen vartijalle, joka käräjäoikeuden mukaan pahoinpiteli romanimiestä kaasulla syrjivästä ja ”ainakin osittain” rasistisesta syystä.

Tapahtumat käynnistyivät vantaalaisen kaupan ulkopuolella, jossa Securitaksen 33-vuotias vartija oli kieltänyt romanimiestä menemästä kauppaan sisälle tai ”tulee kaasusta”.

Romanimies kertoi oikeudessa, että perusteeksi vartija kertoi, että kaupassa oli parhaillaan ”teikäläisiä”.

Lue lisää: Väkivalta­rikoksista tuomitut Avarnin järjestyksen­valvojat ovat työskennelleet Helsingin seudun asemilla tuomioista huolimatta

Romanimies oli ollut kaupan asiakas 27 vuotta ja oletti, että hän saa mennä sisälle, kun muut romanit ovat sieltä poistuneet.

Heti kaupan tuulikaappiin astumisen jälkeen vartija kuitenkin sumutti miestä kasvoille. Käräjäoikeus tutustui videotallenteeseen, jossa tapahtumienkulku näkyy.

Uhri kertoi käräjäoikeudessa, että sumutus oli aiheuttanut asianomistajalle kovaa kipua ja hänen korvansa oli turvonnut. Suihkussa käydessä oli tuntunut siltä, että naama oli tulessa, mies kuvaili oikeudenkäynnissä.

Vartija taas selvitti oikeudenkäynnissä, että hän koki romanien toimineen yhteistyössä ja aikoneen varastaa kaupasta tavaroita. Vartijan mukaan hän käytti kaasua, koska pelkäsi sisään tulleen romanimiehen lyövän häntä.

Oikeudenkäynnissä kuultu Securitas puolusti vartijaansa ja yhtyi oikeudessa hänen vastaukseensa.

Käräjäoikeus viittaa tuomiossaan videotallenteeseen, jonka mukaan sisään astunut romanimies ei kohottanut käsiään lyöntiin tai käyttäytynyt muuten aggressiivisesti.

Käräjäoikeus viittasi vartijan kertomukseen, jonka mukaan hän oli kiinnittänyt huomiota romanimieheen tämän etniseen vähemmistöön kuulumisen johdosta, ”ja hänen menettelyynsä tämän jälkeen on näin ollen vaikuttanut syrjivä peruste”.

”Vaikka teon motiivia voidaan pitää ainakin osittain rasistisena, ei tekoa kokonaisuutena arvioiden väkivallan laatu ja muut olosuhteet huomioon ottaen voida pitää lainkohdan edellyttämällä tavalla vakavana”, käräjäoikeus kirjoittaa tuomiossaan.

Käräjäoikeus päätyi vankeusrangaistuksen sijasta sakoon, koska käytetty väkivalta oli kohtalaisen vähäistä ja lyhytkestoista sekä aiheutunut kipu lyhytkestoista ja vammat laadultaan vähäisiä.

Käräjäoikeus pohti päätöksessään, miten rasistinen motiivi vaikuttaa pahoinpitelyn vakavuuteen. Oikeus siteerasi hallituksen esitystä vuodelta 2003.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus langetti vartijalle vuosi sitten 50 päiväsakon eli yhteensä 1 250,00 euron sakkotuomion pahoinpitelystä. Securitaksen vartija ei valittanut tuomiosta, joka on lainvoimainen.

Toiseksi tuorein selvityksessä löytynyt tuomio on toukokuulta 2021. Securitaksen järjestyksenvalvoja sai langettavan tuomion pahoinpitelystä, koska hän oli potkaissut 13-vuotiasta poikaa reiteen Citymarketin kauppakeskuksessa Helsingissä.

Tuomion mukaan potku oli osunut poikaa vasempaan reiteen ja aiheuttanut punoittavan jäljen ja kipua.

Helsingin hovioikeus katsoi, että 35-vuotias järjestyksenvalvoja oli oikeutettu estämään katoksessa olleiden lehtien polttamisen, mitä poikajoukko yritti. Oikeuden mukaan potku reiteen ei kuitenkaan ollut välttämätön vaaran välttämiseksi.

Järjestyksenvalvoja sai pahoinpitelystä 40 päiväsakkoa eli 880 euroa maksettavaa.

Kolmaskin Securitas-yhtiön järjestyksenvalvojan saama tuomio liittyy tapahtumiin helsinkiläisessä kauppakeskuksessa. Järjestyksenvalvoja oli havainnut, että kaksi miestä oli anastamassa kuitteja Lions Clubin pullokuittilippaasta Malmin Nova -kauppakeskuksessa.

Teko keskeytyi, kun Securitaksen 38-vuotias järjestyksenvalvoja tuli paikalle.

Järjestyksenvalvoja oli ottanut toisen miehistä kiinni kaatamalla hänet maahan. Seurauksena oli murtuma vasemman olkaluun yläosaan.

23,80 euron arvoiset palautuspullokuitit pelastuivat.

Helsingin hovioikeus katsoi kesäkuussa 2020 antamassaan tuomiossa, että Securitaksen järjestyksenvalvojalla oli oikeus ottaa mies kiinni. Sitä seurannut kaataminen ei kuitenkaan ollut ”puolustettavissa oleva voimakeino” tehtävän suorittamiseksi vastarinnan vaarallisuuden taikka.

Järjestyksenvalvoja sai 20 päiväsakkoa eli yhteensä 560 euron sakon, koska oli huolimattomalla toiminnallaan aiheuttanut miehelle vamman. Helsingin käräjäoikeuden langettama tuomio pahoinpitelystä muuttui hovioikeuden päätöksellä vammantuottamukseksi.

Hovioikeuteen oli valittanut järjestyksenvalvojan lisäksi Securitas Oy. Securitas katsoi vartijan lailla, että maahan vienti oli huolellinen ja voimankäyttökoulutuksen mukainen ja mies oli omalla toiminnallaan aiheuttanut loukkaantumisensa.

HS:n selvitys Securitas-yhtiöstä koskee vain Helsingin käräjäoikeudessa sekä Länsi- ja Itä-Uudenmaan käräjäoikeuksissa viime vuosina käsiteltyjä syytteitä. HS:n tiedossa ei ole ovatko tuomitut työntekijät edelleen yhtiön palveluksessa.

Securitaksen järjestyksenvalvojia Isossa Omenassa rullaportaissa Espoossa sunnuntaina 8. tammikuuta 2023.

Kaupassa syntyneestä kahakasta on kyse on myös neljännessä tuomiossa, jossa Securitaksen työntekijä syyllistyi väkivaltaan.

Securitaksen 31-vuotias vartija oli ottanut kiinni olutta varastaneen miehen Vaasanhallin S-Marketissa Sörnäisten metroaseman vieressä. Vartija oli raahannut miehen ulkoa takaisin kauppaan ja heittänyt hänet lattialle niin, että hänen päänsä ja vasen hartiansa osuvat lattiaan.

Käräjäoikeus totesi videotallenteelta, että uhri oli menettänyt hetkellisesti tajuntansa. Käräjäoikeus piti heittoa tahallisena.

Uhri oli oikeudessa kertonut, että hänellä oli tämän jälkeen ollut voimakasta pääkipua viikon verran ja liikkuminen oli ollut vaikeata.

Käräjäoikeus tuomitsi tammikuussa 2020 Securitaksen vartijan maksamaan 60 päiväsakkoa yhteensä 420,00 euroa.

Käräjäoikeus kuuli asiassa myös vartijan työnantajaa Securitas Oy:tä. Tuomion mukaan Securitas osallistui oikeudenkäyntiin vaatimalla uhria korvaamaan Securitas Oy:lle aiheutuneet oikeudenkäyntikulut 1 227 euroa, mikäli syyte hylätään.

Oikeus hylkäsi Securitas Oy:n uhriin kohdistaman oikeudenkäyntikuluvaatimuksen. Tuomio on lainvoimainen.

Hylätyksi tuli pahoinpitelysyyte, jonka tapahtumat sijoittuivat vantaalaiseen ostoskeskukseen. Helsingin hovioikeus katsoi vuonna 2019, että Securitaksen vartijalla oli oikeus poistaa sekavasti käyttäytynyt mies alueen ulkopuolelle voimakeinoin.

Toinen hylätty 2018 syyte taas liittyi tilanteeseen, jossa Securitaksen järjestyksenvalvoja löi pampulla takaraivoon vaatteita ja kenkiä varastanutta miestä. Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus katsoi lyönnin olleen tarpeellinen, koska mies oli hyökännyt lauta astalonaan järjestyksenvalvojan kimppuun.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat