Luonnonsuojeluliitto vaatii Helsinkiä lopettamaan lumen kaatamisen mereen

Noin viidennes Helsingin lumikuormasta kaadetaan mereen. Luonnonsuojelujärjestöt ovat huolissaan vedenalaisesta luonnosta.

Hernesaarta käyttää lumenkaatopaikkana kaupungin lisäksi taloyhtiöt ja ne kiinteistöt, jotka vastaavat osaltaan kantakaupungin jalkakäytävien talvikunnossapidosta. Kuva tammikuulta 2021.

10.1. 9:42

Helsingin kaupunki on hakenut lupaa jatkaa lumen kaatamista mereen Hernesaaressa. Luonnonsuojelujärjestöt vaativat Etelä-Suomen aluehallintovirastoa hylkäämään hakemuksen.

Helsingin luonnonsuojeluyhdistys sekä Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri toteavat lausunnossaan, että mikäli lupa myönnetään, sen tulisi olla voimassa vain kolmen vuoden siirtymäajan verran.

Luvalle vaaditaan tiukkoja ehtoja haittojen vähentämiseksi. Luonnonsuojelujärjestöjen mukaan lumen sulamisveden roskat, haitta-aineet ja mikromuovi ovat uhka vesiluonnolle.

Lue lisää: Helsinki kippaa edelleen likaista lunta mereen päätösten vastaisesti – ”Pysäköinti­paikoista luopuminen olisi yksi keino”

Lue lisää: Helsinki pyrkii lopettamaan lumen kippaamisen mereen

Lue lisää: Helsinki aikoo jatkaa lumen kaatamista mereen Hernesaaressa

Hernesaari on Helsingin suurin lumenkaatopaikka. Viime talvena sinne kuljetettiin noin 26 000 kuormallista lunta, mikä vastasi noin kahtakymmentä prosenttia kaikista Helsingissä kuljetetuista lumikuormista.

Kaupunki on teettänyt aiheesta selvityksen, jonka mukaan Hernesaareen tuodun lumen mukana mereen päätyy muun muassa roskaa, mikromuovia ja kiintoainesta, kuten hiekoitussepeliä.

Kaupunki selvittää vaihtoehtoisia ratkaisuja lumiongelmaan. Kaupungin mukaan lumen kuljettaminen kauemmille kaatopaikoille ei ole ratkaisu, koska se lisäisi hiilidioksidipäästöjä, ruuhkauttaisi kantakaupungin katuja ja hidastaisi niiden puhdistusta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat