KHO: 1800-luvun rakennuksia saa siirtää startup-keskittymän tieltä Helsingin Kampissa

Korkein hallinto-oikeus muutti päätöksen Marian sairaalan kohtalosta: alueesta saa tehdä laajan startup-keskittymän.

Marian sairaalan kortteliin on luvassa runsaasti uusia rakennuksia. Havainnekuvassa näkymä kohti Porkkalankadun siltaa.

10.1. 10:09

Pohjoismaiden suurin startup-keskittymä voidaan toteuttaa Marian sairaalan alueelle Helsingin Kampissa. Korkein hallinto-oikeus (KHO) kumosi hallinto-oikeuden aiemman päätöksen, jossa alueelle suunniteltu startup-keskittymä hylättiin.

Helsingin kaupunginvaltuuston päätös mittavasta lisärakentamisen mahdollisuudesta tuli siten voimaan.

Hallinto-oikeus totesi valtuustopäätöstä kumotessaan viime vuoden helmikuussa, ettei Helsingin kaupunki ollut riittävällä tavalla huomioinut alueen kulttuuriperintöä kaavamuutosta laatiessaan.

Perusteena kaavamuutoksen kumoamiselle oli tuolloin, että uusi kaava mahdollistaa sairaala-alueen eteläpäässä sijaitsevien neljän vanhan talon muodonmuutoksen. Talot on rakennettu 1800-luvun lopulla.

Kaupunki oli valmistautunut kahden puutalon myyntiin ja siirtoon pois alueelta, yhden talon siirtoon sairaala-alueella ja yhden kivitalon sijoittumiseksi osaksi uudisrakennusta.

Lue lisää: Valtava startup-haave vakavissa vaikeuksissa Helsingin Marian sairaala-alueella – oikeus pysäytti etenemisen

Vanha desinfektiolaitos on määrä sisällyttää osaksi uutta lisärakentamista.

Kaavamuutoksesta oli valittanut kolme sairaala-alueen naapurissa sijaitsevaa taloyhtiötä.

Vanha desinfektiolaitos oli määrä sisällyttää osaksi uutta lisärakentamista.

KHO katsoo, että kaavaratkaisu on perustunut riittäviin selvityksiin ja vaikutusten arviointeihin, kun otetaan huomioon alueen uusi käyttötarkoitus.

KHO toteaa myös, että sairaala-alueen eteläpää sijaitsee erittäin meluisalla alueella Mechelininkadun ja Porkkalankadun kainalossa. Eteläpäähän kaavailtua laajaa toimitilarakentamista olisi vaikea toteuttaa, jos puutalot jäisivät nykyisille paikoilleen.

”Mahdollisuudet kaavamuutoksen tavoitteena olevan täydennysrakentamisen toteuttamiseen siten, että kaava-alueen eteläosan rakennus- ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaat rakennukset samalla säilytettäisiin nykyisillä sijoillaan, voidaan samoista syistä arvioida hyvin rajallisiksi”, KHO toteaa ratkaisussaan.

KHO toteaa myös, että alueen luonne on jo muuttunut, sillä sairaalatoiminta siellä päättyi jo vuonna 2014.

Entiselle sairaala-alueelle on suunniteltu uutta toimitilakerrosalaa 51 320 kerrosneliömetriä. Työpaikkoja oli määrä syntyä noin 3 500.

Kaupunki varasi eteläosasto jo vuonna 2020 toimitilatontit YIT:lle ja Kevalle kasvuyrityskampuksen suunnittelua varten.

Helsingin kaupunginmuseo ei puoltanut kaavamuutosta, koska se katsoi, että arvokas sairaalamiljöö muuttuisi radikaalisti.

Neljästä vanhasta rakennuksesta kolme eli tiilirakenteinen desinfiointilaitos, desinfiointivierasmaja ja kulkutautipaviljonki on voimassa olevassa kaavassa suojeltu.

Desinfiointivierasmaja ja kulkutautipaviljonki on tarkoitus siirtää Helsingin Itä-Pakilan Toivolan alueelle. Desinfiointilaitos kytkettäisiin osaksi uudisrakennusta.

Neljäs rakennus eli kappeli- ja obduktiorakennus siirrettäisiin Marian alueella toiseen paikkaan.

Sairaalatoiminta Marian alueella päättyi vuonna 2014.

Kulkutautipaviljonkina tunnettu rakennus on yksi siirrettävistä taloista Marian sairaalan alueella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat