Esplanadin kaahaajaa epäillään nyt tapon yrityksestä: Ajoi yli satasta

Poliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan vappuaattona tapahtuneesta kaahailusta. Epäillyn toimintaa ei pidetä tarkoituksellisena.

Vappuaattona ydinkeskustassa kaahannut mies on syytettynä lukuisista eri rikoksista.

10.1. 10:28 | Päivitetty 10.1. 11:59

Esitutkinta viime vappuna tapahtuneesta kaahaustapauksesta on valmistumassa ja siirtymässä seuraavaksi syyteharkintaan kertoo Helsingin poliisi.

Tapaus sattui Helsingin ydinkeskustassa vappuaattona 30. huhtikuuta 2022. Rikoksesta epäilty 34-vuotias mies ajoi Pohjoisesplanadilla huomattavaa ylinopeutta vaarantaen lukuisten sivullisten turvallisuuden.

Rikosnimikkeiksi ovat esitutkinnan aikana tarkentuneet tapon yritys, törkeän pahoinpitelyn yritys, törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen. Aiemmin miestä epäiltiin törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja vammantuottamuksesta.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Lasse Lagerbohmin mukaan rikosnimikkeet tarkentuivat kun poliisi pääsi selvittämään tarkemmin ajoneuvon liikkeitä.

”Muutamien henkilöiden osalta hengenlähtö on ollut lähellä.”

Poliisi epäilee miestä yhteensä 10 ihmisen tapon yrityksestä. Nimikettä perustelee auton kova vauhti juuri ennen Café Esplanadin eteen pysähtymistä.

Lagerbohmin mukaan auton tuntivauhti oli Pohjoisesplanadilla yli 100 kilometriä tunnissa.

”Teko itsessään osoittaa tietynlaista harkinnan puutetta”, Lagerbohm kertoo.

Miestä epäillään edelleen myös virkamiehen vastustamisesta ja niskoittelusta poliisia vastaan. Hän ei noudattanut poliisin pysähtymiskäskyä. Epäilty myös vastusti kiinniottoa.

Epäiltyä kuultiin esitutkinnassa kaksi kertaa.

Lagerbohmin mukaan mies on antanut poliisille oman näkemyksensä tapahtumista, mutta poliisi ei tässä kohtaa kommentoi kuulustelujen sisältöä tai teon mahdollisia motiiveja.

Epäillyn kuljettaman auton matka päättyi kahvilan edustalle tämän törmättyä pysäköitynä olleeseen autoon. Törmäyksessä loukkaantui kolme henkilöä, joista yksi oli epäilty.

Lue lisää: Kuljettaja osui kahdeksaan autoon, kolme ihmistä loukkaantui lauantaina Pohjoisesplanadilla – Silmin­näkijä HS:lle: Kovaa ajanut auto törmäsi toiseen autoon, joka sinkoutui päin kahvilaa

Esitutkinnan perusteella teko alkoi Presidentinlinnan edustalta. Paikalla oli tapahtuma-aikaan runsaasti ihmisiä, puhutaan useista sadoista, Lagerbohm vahvistaa. Esitutkinnassa epäiltyjen rikoksien asianomistajina on yhteensä 36 henkilöä.

”Emme ole missään vaiheessa esitutkintaa epäilleet, että kuljettajan tarkoituksena olisi ollut osua ihmisiin tai ajoneuvoihin tahallaan. Kuitenkin vilkkaana aikana huomattavaa ylinopeutta keskustassa ajavan on miellettävä ja ymmärrettävä tekonsa vaarallisuus”, Lagerbohm kertoo tiedotteessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat