Helsingin Hakaniemessä nostettiin paikoilleen uutta siltaa

Hakaniemessä tehdään lähiviikkoina laajaa siltarakenteiden nosto-operaatiota. Sen vuoksi liikennettä katkaistaan ajoittain.

Liikenne keskeytettiin sillan palojen nostamisen vuoksi Hakaniemessä keskiviikkona.

11.1. 12:02

Hakaniemen siltatyömaan massiivinen rakenteiden nosto-operaatio jatkuu yli kuukauden. Sörnäisten rantatiellä on ajoittain tammi-helmikuun aikana operaation vuoksi odotettavissa lievää liikenne haittaa.

Yksi osa siltaa nostettiin paikoilleen keskiviikkona päivällä. Sen vuoksi liikenne Hakaniemensillalla pysäytettiin joiksikin minuuteiksi.

Uuden Hakaniemensillan rakenteita nostetaan nosturilla paikoilleen pala kerrallaan.

”Nostot varmasti nopeutuvat, mitä pidemmälle pääsemme”, sanoo silta– ja vesirakentamisen projektipäällikkö Jani Kiili.

HS kuvasi sillan nosto-operaatiota.

Ensimmäinen sillan rakennelohko nostettiin tiistaina 10. tammikuuta. Tarkoitus oli nostaa kaksi ensimmäistä lohkoa, mutta toisen nostaminen jouduttiin kovan tuulen vuoksi perumaan.

Nostot jatkuvat Kiilin mukaan myös torstaina.

Tammi–helmikuun jälkeen nosturi siirtyy tauon jälkeen Kruununhaan puolelle rantaa, jossa nyt nostettavia pienempien, noin metrin korkuisien palkkien nostaminen jatkuu.

Nyt nostettavien teräslohkojen korkeus 6 metriä ja osat painavat jopa 100 000 kilogrammaa. Teräslohkot on valmistettu Oulussa ja ne saapuvat sieltä erikoiskuljetuksina siltatyömaalle aina tiistaisin ja torstaisin. Kuljetukset tehdään öisin.

”Palkkien nostaminen paikoilleen on melko nopeaa, mutta niiden hitsaaminen paikalleen kestää huhtikuuhun asti.”

Lue lisää: Merestä nousee valtava rakennelma Helsingin edustalla – Ilmakuvat näyttävät jätti­hankkeen

Liikenteeseen vaikuttavia nostoja tehdään päiväsaikaan ruuhka-aikojen ulkopuolella, kello 10-15 välillä. Katkoja on maksimissaan kaksi päivässä.

Hakaniemensilta tyhjennetään ulkopuolisista nostojen ajaksi. Kruunusiltojen mukaan parhaita paikkoja operaation katseluun ovat esimerkiksi Merihaan kansi tai korkeat näköalapaikat Kruununhaan puolella.

Uusi Hakaniemensilta valmistuu tavoitteen mukaan vuoden 2024 aikana, jonka jälkeen vanha Hakaniemensilta puretaan.

Uusi silta yhdistää vanhan tavoin Kruununhaan pohjoispuolen ja Sörnäisten rantatien, mutta siitä tulee uutta siltaa matalampi. Matalampi rakenne mahdollistaa uudisrakentamisen kohdassa, jossa aiemmin oli taiteilija Miina Äkkijyrkän peltiset lehmäpatsaat.

Autoja varten Hakaniemensillalle tulee kaksi ajokaistaa molempiin suuntiin. Sillan pituus on 230 metriä ja alikulkukorkeus veneille on 4,7 metriä.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat