Taaperot saivat oman tilan Helsingissä: Kaupunki kieltää, että ikkunaton tila olisi varasto

Päiväkodissa perustettiin taaperoiden ryhmä tilaan, jossa oli säilytetty tavaraa. Helsingin mukaan kyseessä ei ollut varastotila.

Päiväkoti Jätkäsaari vuonna 2018.

12.1. 9:41 | Päivitetty 12.1. 13:52

Helsingin Jätkäsaaressa sijaitsevassa päiväkodissa on perustettu taaperoiden ryhmä ruokalan takana olevaan pieneen huoneeseen, jossa on aiemmin varastoitu tavaroita.

Asiasta kertoi HS:lle vanhempi. Tammikuussa aloittaneessa ryhmässä on kaksi työntekijää ja kahdeksan lasta, joista suuri osa on yksivuotiaita.

Äiti kuvaa tilaa ankeaksi ja ahtaaksi kopiksi verrattuna muuhun päiväkotiin. Ikkunoita ei ole, tilasta johtaa ovi toiseen ryhmätilaan ja ruokalaan. Usein lapset viedäänkin muualle leikkimään.

Päiväunia ei vietetä vielä omassa huoneessa siksi, että tilan liiketunnistimella toimivia valoja ei teknisen vian vuoksi pysty kytkemään kokonaan pois päältä.

Äiti ei halua arvostella päiväkodin henkilökuntaa, hän on päinvastoin havainnut että lapset kokevat näiden seurassa olonsa turvalliseksi. Päiväkodin aloittamiseen ja tilaan liittyvistä asioista tosin tiedotettiin perheille myöhässä, mutta muuten kyse ei hänen mielestään ole päiväkodin tavasta toimia vaan Helsingin kaupungista laajemmin.

Helsingin varhaiskasvatusjohtaja Miia Kemppi kertoo, että tila ei ole varasto, vaikka sitä onkin väliaikaisesti käytetty tavaroiden säilömiseen.

”Kyseessä on pienryhmätila. Se on siis suunniteltu lapsiryhmän käyttöön ja nyt myös sisustettu lapsille mukavaksi”, Kemppi sanoo.

Päiväkoti Jätkäsaari on vasta muutama vuosi sitten valmistunut 300 lapsen päiväkoti. Koska lapsia ei heti ole ollut näin paljon, pienryhmätilaa ei ole käytetty suunniteltuun tarkoitukseen ja siihen on Kempin mukaan kertynyt tilapäisesti tavaraa.

Näin suurissa päiväkodeissa on usein myös yhteistiloja, jotka ovat useamman kuin yhden ryhmän käytössä.

Helsingissä järjestetään 18. tammikuuta mielenosoitus varhaiskasvatuksen kriisin vuoksi. Vanhemmat vaativat palkankorotuksia ja parempia työoloja päiväkotien henkilökunnalle.

Mielenosoituksen järjestäjät kertovat tilanteen päiväkodeissa huonontuneen vuodenvaihteessa entisestään, koska Helsinki pyrkii nostamaan päiväkotien täyttöastetta ja ahtaa lapsiryhmiä komeroihin ja käytäviin.

Kemppi sanoo, että tämä perustuu osin väärinkäsitykseen.

Täyttöaste kuvaa lasten määrän ja kasvattajien määrän suhdetta. Päiväkotiryhmää ei voi laillisesti aloittaa niin, että päiväkodin täyttöasteen suunniteltaisiin olevan yli sadan. Henkilökunnasta on yhä Helsingissä pulaa, mutta Kempin mukaan tilanteen ratkaisemiseksi tehdään kaikki voitava.

Sen sijaan vuodenvaihteessa on pyritty ottamaan käyttöön loput tilapaikat. Tilapaikat kuvaavat lasten määrää suhteessa neliöihin.

On siis voitu esimerkiksi perustaa uusi lapsiryhmä, jos tilapaikoista esimerkiksi 80 prosenttia on ollut käytössä.

Ryhmät pyritään Helsingissä nykyisin elokuussa muutenkin jättämään vähän vajaiksi, jotta tammikuussa aloittaville lapsille olisi paikkoja. Koko Helsingin tasolla tyhjiä paikkoja on yhä, mutta toisilla alueilla kuten Koillis- ja Pohjois-Helsingissä on tiukkaa.

”Huomasimme, että tammikuussa oli aloittamassa paljon perheitä, jotka olisivat saaneet varhaiskasvatuspaikan liian kaukaa kotoaan. Siis tyyliin kulkeneet Itä-Helsingistä Lauttasaareen”, Kemppi sanoo.

Siksi kaupunki etsi loppuvuodesta kiireellä päiväkoteja, joissa jokaista tilapaikkaa ei olisi jo täytetty. Kemppi korostaa, että näin tehtiin lakia ja kaupungin omia ohjeita noudattaen. Helsingissä on päätetty, että päiväkodin pitäisi olla lähipalvelu.

Kemppi sanoo, että missään lapsiryhmän oma tila ei saa olla komero tai käytävä. Uusissa suurissa lapset kyllä viettävät aikaa auloissakin, ne ovat yleensä avaria ja valoisia ja siihen suunniteltujakin. Mutta käytävä ei korvaa varsinaista ryhmätilaa.

”Lapsen etu ja pedagogiikka ratkaisevat tässä.”

Lue lisää: ”Ei sijaista, kumpikaan meistä ei muista päivästä mitään” – Opettaja, johtaja ja opettajaksi merkitty lastenhoitaja pitivät viikon kirjaa päiväkodin arjesta

Lue lisää: Tutkimus paljastaa: Lapsen tasolta katsottuna päiväkodit ovat muuttuneet, ja suunta on huolestuttava

Lue lisää: "Meille tulee kauempaakin" – Espoolaisen kadun varrella sijaitsee todellinen päivähoidon Shangri-La, katso oman alueesi tilanne

Helsingissä havaittiin vuonna 2019, että yksityinen Ankkalampi-ketju oli perustanut teollisuusvarastoon päiväkodin ilman rakennuslupaa. Tästä käynnistyi mittava selvitys, jossa havaittiin, että monissa kaupungin omissakin päiväkodeissa oli ongelmia rakennusluvissa.

Vuonna 2020 kaupunki tiedotti, että ongelmat oli saatu korjattua.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat