Espoo pinosi kaadettuja puita, vaikka ne piti jättää luontoon: Nyt runkoja siirretään takaisin luontoon

Ely-keskuksen ylitarkastaja pyytää Espoon kaupungilta selvitystä Träskändan luonnonsuojelualueelta kaadetuista ja alueen ulkopuolelle kasatuista puista.

Luonnonsuojelijat ottivat ennen loppiaista kuvia puupinoista Träskändan metsässä, kun he kävivät pitämässä paikalla hiljaisen kynttilämielenosoituksen.

12.1. 11:30

Espoossa Träskändan luonnonsuojelualueelta on todella kaadettu suuri määrä puita.

Näin toteaa muistiossa tarkastuskäynnin jälkeen Ely-keskuksen ylitarkastaja Tuomas Lahti. Hän pyytää Espoon kaupungilta tarkkaa selvitystä puiden määrästä ja siitä, onko ne kaikki todella kaadettu siksi, että ne ovat olleet vaarassa kaatua itsestään.

Puiden määrällä on väliä.

Espoon ympäristöyhdistys pyysi poliisia tammikuun alussa selvittämään, onko Espoon kaupunki rikkonut luonnonsuojelu­lakia tai luonnonsuojelu­alueen rauhoitusmääräyksiä.

Luonnonsuojelijat kuvailivat kaadettujen puiden määrää käsittämättömän suureksi.

Lue lisää: Espoon kaupunki hakkaa metsää luonnonsuojelu­­alueella

Espoon kaupungin vastauksessa taas kerrottiin, että alueelta oli poistettu vain kaatumisvaarassa olevia puita, joita kirjanpainaja-hyönteiset olivat tuhonneet.

Suojelualueen vieressä on koulu ja päiväkoti, joten puita pidettiin turvallisuusriskinä lapsille. Näiden turvallisuusriskiksi koettujen puiden kaatoon oli valvovan viranomaisen lupa.

Ely-keskus haluaa nyt tarkempia tietoja siitä, mitä on tapahtunut.

Virpi Sahi kuvasi aluetta iltalenkillään uudenvuoden jälkeen.

Toinen erimielisyys liittyy puiden kohtaloon kaatamisen jälkeen.

Kaupungin vastauksessa kerrottiin, että puut jätetään maahan lahoamaan tai pystyyn pökkelöiksi. Näin alueelle jää elintilaa lahottajille, kääville, sienille ja hyönteisille.

Luonnonsuojelijat puolestaan kertoivat, että kaadettuja puita oli kasattu valtaviksi kasoiksi suojelualueen reunalle.

Ylitarkastaja havaitsi tarkastuskäynnillään, että suojelualueelle oli jätetty joitain kaadettuja puunrunkoja kuten pitikin. Toisaalta lähellä päiväkotia oli kaksi tukkipinoa ja kasa pienempiä oksia.

Tarkastajalle kerrottiin muistion mukaan, että pinot oli kasattu näin väliaikaisesti ja ”työteknisistä syistä”.

Puita luvattiin alkaa siirtää takaisin suojelualueen puolelle saman tien. Ylitarkastajan mukaan mahdollisimman suuri osa rungoista pitääkin palauttaa alueelle maahan lahoamaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat