Psykoterapeutti osti verkosta huumeita ja väitti hoitaneensa sillä tarkkaavaisuushäiriötään

Psykoterapeuttina toiminut mies osti yli 800 grammaa amfetamiinia ja muita huumausaineita.

Helsingin hovioikeus piti käräjäoikeuden tuomion ennallaan.

16.1. 13:28

Mies tilasi verkosta amfetamiinia ja muita huumausaineita vuosien ajan runsaita määriä eri osoitteisiin. Mies väitti lääkinneensä aineilla tarkkaavaisuushäiriötään. Oikeuden mukaan osa huumeista myytiin eteenpäin.

Raul Marco Olav Soisalo sai huumausainerikoksista kahden vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeusrangaistuksen Helsingin käräjäoikeudessa. Hovioikeus piti tuomion ennallaan.

Lisäksi hänet määrättiin maksamaan valtiolle rikosuhrimaksuna 80 euroa, 22 000 euroa rikoshyötynä saatua rahaa sekä asianajajan palkkio.

Tuomittu osti ja levitti amfetamiinia ja muita huumausaineita vuosina 2016-2018.

Hän tilasi verkosta yhteensä yli 800 grammaa amfetamiinia sekä lisäksi pienempiä määriä muun muassa rauhoittavia lääkkeitä ja MDMA:ta.

Huumeiden ostoon tarvittavien bitcoinien hankkimiseen oli käytetty hänen omiaan sekä myös edustamiensa terapia-alan yritysten ja yhdistysten tilejä. Tuomitulla oli rikosten tekoaikana yritys, jossa hän tarjosi esimerkiksi psykoterapiaan liittyvää koulutusta ja otti vastaan terapiapotilaita.

Huumeita tilattiin useisiin eri osoitteisiin Helsingissä ja muualla Suomessa.

Tuomittu muutti merkittävästi kertomustaan oikeuskäsittelyn aikana.

Ensin käräjäoikeudessa tuomittu kertoi, että tilaukset oli tehnyt hänen huumeongelmainen sukulaisensa.

Tuomitun kirjautumistunnukset olivat olleet hänen kertomansa mukaan paperilapulla toimistolla minkä vuoksi moni muukin olisi voinut käyttää niitä.

Myöhemmin hovioikeudessa tuomittu muutti kertomustaan ja kertoi ostaneensa aineet omaan käyttöönsä, sillä hänellä oli diagnosoitu tarkkaavaisuushäiriö.

Hän kertoi käyttäneensä amfetamiinia siksi, että hänelle tarkkaavaisuushäiriöön lääkkeitä määrännyt lääkäri eläköityi. Hän ei kuitenkaan esittänyt oikeudelle todisteita aiemmasta reseptilääkkeiden käytöstä.

Tuomittu perusteli kertomuksensa muuttumista amfetamiinin käytöstä aiheutuneella häpeällä.

Hovioikeus ei katsonut miehen selityksiä uskottaviksi eikä muuttanut käräjäoikeuden antamaa tuomiota.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat