”Ongelmat vain kasaantuvat” – Sadat vaativat Senaatin­torilla parannuksia varhais­kasvatukseen

Mielenosoittajat kertoivat olevansa huolissaan muun muassa vaaratilanteista ja henkilöstön jaksamisesta.

Mielenosoituksessa oli runsaasti kuulosuojaimin ja kyltein varustautuneita alaikäisiä osallistujia.

18.1. 18:52

Vauvoja varastossa, päivittäisiä vaaratilanteita ja henkilökunnan uhkailua, kuvailevat mielenosoituksen järjestäjät varhaiskasvatuksen arkea.

Mielenosoittajat vaativat Senaatintorilla parannuksia varhaiskasvatuksen tilanteeseen. Poliisin arvion mukaan paikalle oli saapunut noin 300 mielenosoittajaa. Lapsiperheiden lisäksi Senaatintorilla oli runsaasti muun muassa varhaiskasvatuksen työntekijöitä.

Pääkaupunkiseudun päivähoidon henkilöstöpulasta on uutisoitu runsaasti. Viime viikolla HS kertoi helsinkiläisestä päiväkodista, jossa päiväkodin aloittaneiden lasten ryhmä perustettiin ikkunattomaan varastotilaan.

”Tästähän ovat vanhemmat, kasvattajat ja media puhuneet jo vuosia. Nyt syksyllä alkoi tuntua, että ongelmat vain kasaantuvat, ja kysyimme toisiltamme, voisiko joku tehdä asialle jotain”, sanoo Niina Pippuri, yksi mielenilmauksen järjestäjistä.

Pippuri kertoo saaneensa runsaasti viestejä niin vanhemmilta kuin varhaiskasvatuksen henkilökunnalta.

”Kaikki ovat kiitelleet, että pidämme asiaa esillä.”

Mielenosoituksen järjestäjiin kuuluva Niina Pippuri on huolissaan siitä, toteutuuko lasten oikeus tuttuihin ja turvallisiin aikuisiin.

Kaksi varhaiskasvatuksen opettajaa neljällä lapsiryhmällä, lapsimäärien ylittämistä, ylitöitä, toteutumatta jääviä tukitoimia, kuvailee eräs varhaiskasvatuksen työntekijä arkeaan. Mutta omassa yksikössä tilanne ei ole niin paha, hän toteaa ja kertoo työyhteisön ja lasten olevan ihania.

1,5-vuotiaiden kaksosten sekä 7-vuotiaan esikoisensa kanssa paikalle saapunut Sanna Kranjc kertoi, että varhaiskasvatuksen alati paheneva tilanne näkyy myös vanhemmille.

”Kaksosten päiväkodissa on nyt kaksi kahdeksan lapsen ryhmää samassa tilassa”, Kranjc kertoo.

Hän on huolissaan henkilöstön jaksamisesta ja sitoutumisesta. Vaihtuvuus näkyy lasten hyvinvoinnissa.

Sanna Kranjc osallistui mielenosoitukseen 7-vuotiaan esikoisensa sekä 1,5-vuotiaiden kaksosten, Amelian (oik.) ja Sofian kanssa.

Tilaisuudessa puhuivat suurimpien poliittisten puolueiden edustajat.

Myös varhaiskasvatusalan liitot, kuten Suomen lähi- ja perushoitajaliitto (Super), Julkisten ja hyvinvointialojen liitto (JHL) ja Opetusalan ammattijärjestö (OAJ), olivat ilmoittaneet etukäteen tukevansa mielenosoitusta. Muun muassa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen puhui tapahtumassa.

Tapahtumassa luovutettiin myös yli 6 700 nimeä kerännyt adressi, jossa kaupungilta vaadittiin välittömiä toimia varhaiskasvatuksen kriisin ratkaisemiseksi.

Adressin vastaanottivat kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Nasima Razmyar (sd) sekä varhaiskasvatusjohtaja Miia Kemppi kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta.

”Mitään epäkohtia ei saa vaientaa tai ylenkatsoa”, Kemppi sanoi kiittäessään samalla kutsusta tulla paikalle.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat