Tietyt värit ovat Riihimäen vankilassa riski – Vangilta kiellettiin omat vaatteet

Vanki nosti kanteen Riihimäen vankilaa vastaan, koska ei saanut pitää omia vaatteitaan.

Riihimäen vankilassa vankien omat vaatteet on kielletty jengirikollisuuteen liittyvien mielleyhtymien vuoksi.

13.1. 12:58

Helsingin käräjäoikeudessa käsiteltiin riita-asiaa, joka koski vangittuna olevan miehen vaatteita.

Pitkää vankeustuomiota istunut vanki vaati tuhansien eurojen korvausta siitä, että häneltä oli takavarikoitu omat vaatteet ja näin pakotettu käyttämään vankivaatetusta.

Käräjäoikeus hylkäsi miehen kanteen ja velvoitti tämän korvaamaan vankilanjohtajien oikeudenkäyntikulut, jotka olivat yhteensä yli 1 000 euroa.

Vangilta vietiin omat vaatteet, kun tämä siirrettiin heinäkuussa 2021 Riihimäen vankilaan. Siihen saakka hän oli ollut niin sanotussa matkasellissä toisessa vankilassa ja saanut käyttää omia vaatteitaan.

Siirron myötä häneltä kiellettiin omien vaatteiden hallussapito. Tälle ei annettu mitään selitystä.

Vangin mukaan häneltä kiellettiin laittomasti omien vaatteiden hallussapito ja hänet velvoitettiin pitämään vankivaatetusta. Vangin mukaan tämä rikkoi perustavanlaatuisesti hänen omaisuuden suojaansa.

Vanki vetosi Euroopan ihmisoikeussopimuksen 8. artiklaan, joka sisältää oikeuden pukeutua haluamallaan tavalla. Myös vankeuslain lähtökohta on, että vangit saavat suljetuissakin vankiloissa käyttää omia vaatteitaan.

Lue lisää: Sörnäisten vankilaan saapuu huumeita naurettavan vanhan­aikaisella tavalla – Näkyvään sala­kuljetukseen on silti vaikea puuttua

Riihimäen vankilassa omia vaatteita koskevaa kielto on perusteltu turvallisuudella.

Vankilassa on runsaasti jengiläisiä, joiden vaatetuksessa on ollut järjestäytyneisiin rikollisryhmiin viittaavia tunnuksia. Jengeihin kuuluvat vangit ovat aiemmin osoittaneet omaa jengistatustaan tietyn värisillä vaatteilla. .

Samalla jengeihin kuuluvat vangit ovat yrittäneet omia tietyt värit kieltämällä muilta vangeilta jengijäsenyyteen liitetyt värit vaatetuksessa.

Muille vangeille väärän värisen vaatteen käyttäminen on aiheuttanut väkivallan uhkaa, käräjäoikeus toteaa päätöksessään.

Riihimäen vankilassa on ollut vartijoihin kohdistuneita väkivaltatilanteita viime vuosina, perusteluista ilmenee. Koska rikollisryhmät yrittävät kasvattaa vaikutusvaltaansa vankiloissa, on vartijoihin ja muihin vankeihin kohdistunut uhka käräjäoikeuden mukaan todellinen Riihimäen vankilassa.

Omia vaatteita kieltämällä on siis pyritty takaamaan vankilan turvallisuus ja estää väkivaltaisuuksia.

Käräjäoikeuden mukaan näissä olosuhteissa omien vaatteiden käytön rajoittaminen on ollut tarpeellista.

Vanki vaati, että vankilan johtajat velvoitetaan yhdessä korvaamaan hänelle 100 euroa jokaiselta päivältä siihen asti kunnes hän saa omat vaatteet haltuunsa tai hän vapautuu.

Käräjäoikeus hylkäsi kanteen. Päätös on lainvoimainen.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat