Mies yritti noutaa kilon huumelähetyksen helsinkiläiskaupasta

Käräjäoikeudessa törkeästä huumausainerikoksesta tuomittu mies valitti tuomiostaan hovioikeuteen.

Helsingin hovioikeus piti voimassa tuomion törkeästä huumausainerikoksesta.

12.1. 21:10

Helsingin hovioikeus piti voimassa Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden antaman tuomion jutussa, jossa 42-vuotias mies kuljetti Suomeen kilon marihuanaa myyntitarkoituksessa.

Käräjäoikeus oli tuominnut miehen vuoden vankeuteen törkeästä huumausainerikoksesta.

Käräjäoikeuden tuomion mukaan mies oli alkuvuonna 2022 tuonut postitse Espanjasta Suomeen yhteensä 987 grammaa marihuanaa. Oikeuden laskujen mukaan määrä vastaa 4 935 käyttöannosta ja arvoltaan 19 740 euroa.

Mies oli saapunut Suomeen aikeinaan noutaa helsinkiläiseen ruokakauppaan lähetetty paketti, joka sisälsi marihuanaa ja kaksi puhelinta.

Mies itse saapui Suomeen lentäen Saksasta. Maahan saapuessaan hänellä oli väärennetty henkilökortti, jota hän aikoi käyttää paketin noutamiseen.

Oikeudessa näyttönä oli runsaasti puhelimen lokitietoja. Mies oli saanut lukuisia viestejä muun muassa Belgiasta, Ranskasta, Espanjasta ja Saksasta.

Lisäksi hän oli käynyt viestinvaihtoa toisen henkilön kanssa. Viesteissä keskusteltiin esimerkiksi siitä, kuinka mies ”ei murehdi sillä hän on tottunut”.

Puhelintietojen mukaan miehen puhelimesta oli myös soitettu kyseiseen kauppaan paria päivää ennen kuin lähetys takavarikoitiin kaupasta.

Mies kertoi oikeudelle saapuneensa Suomeen vastaanottamaan pakettia, jonka sisällön hän arveli olevan marihuanaa. Jos paketin nouto olisi onnistunut, olisi miehen ollut määrä luovuttaa se eteenpäin.

Miehen kertoman mukaan Suomen-keikka oli ensimmäinen kerta, kun hän oli mukana huumeiden kuljettamisessa.

Oikeus ei kuitenkaan pitänyt miehen selityksiä lukuisista lyhyistä käynneistä useissa valtioissa uskottavina, vaan katsoi muun muassa miehen lähettämien viestien viittaavan siihen, että hän oli kuljettanut huumeita ennenkin.

Koska kyseessä oli suuri määrä huumausainetta, rikoksessa ylitettiin valtioiden rajoja ja mies oli itse ollut mukana muun muassa väärennetyn henkilökortin hankinnassa, katsoi käräjäoikeus teon törkeäksi huumausainerikokseksi.

Hovioikeus päätyi pitämään käräjäoikeuden tuomion voimassa, mutta totesi alkuperäisen tuomiolauselman virheelliseksi määrätyn vankeuden lajin osalta ja muutti rangaistuksen ehdolliseksi vankeudeksi.

Oikeuden päätökseen voi hakea valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat