Koulukuvien hinta painui ennätyksellisen alas Helsingissä

Helsingin kaupungin kilpailutuksessa joka ikinen kuvaamo tarjosi halvinta pakettia samaan hintaan.

Koulukuvaus Kaisaniemen ala-asteella vuonna 2019.

13.1. 10:53 | Päivitetty 13.1. 11:30

Lapsen valokuvapaketti maksaa pian kaikissa Helsingin päiväkodeissa ja kouluissa saman verran eli viisi euroa.

Viidellä eurolla saa paketin, jossa on muotokuva-arkki, ryhmäkuva ja tarra-arkki.

Vanhemmat voivat tietysti halutessaan tilata muitakin kuvia lapsestaan paljon kalliimpaan hintaan.

Helsingin kaupunki on kilpailuttanut kuvaukset nyt muutaman vuoden ajan. Kasvatus- ja koulutuslautakunta käsittelee asiaa ensi viikon kokouksessaan ja sen jälkeen kaupunki tekee kuvausfirmojen kanssa sopimuksia. Sopimukset ovat voimassa kaksi vuotta ja niissä on vielä mahdollisuus kahteen vuoteen lisää.

Tarjouskilpailuun tuli 21 tarjousta, joissa jokaisessa tarjottiin kuvapakettia halvimpaan mahdolliseen hintaan. Jokainen täytti myös kaupungin laadulle esittämät minimivaatimukset, joten tarjouskilpailun voittajat valittiin arpomalla.

Kuvaukset hoitavat Markus Bergman, Oma Design, Foto Silmunen, Kuvaseppälä ja Kuvahaka.

Hankinnan arvo on noin 3,6 miljoonaa.

Helsinki alkoi kilpailuttaa kuvauksia perheiden puolesta vuonna 2018. Tätä ennen esimerkiksi vanhempainyhdistykset ja koulut järjestivät kuvauksia. Hinnat olivat kalliimpia kuin nykyisin ja kuvausyritykset maksoivat yhdistyksille erilaisia epämääräisiä järjestelykorvauksia saadakseen jonkin halutun alueen kuvaukset itselleen.

Ensimmäisellä kierroksella kilpailutuksesta tehtiin lukuisia oikaisuvaatimuksia ja valituksia, minkä vuoksi kuvaukset loppuivat monilla kouluilla yhdeksi lukukaudeksi kokonaan.

Kun kuvaamaan taas päästiin, koulukuvien hinnat vaihtelivat suuresti kaupunginosien välillä.

Kuvausyritykset halusivat kiihkeimmin hyvätuloisille asuinalueille, joilla ostetaan tyypillisesti paljon muutakin kuin peruspaketti lapsen kuvia.

Niinpä ensimmäisen kierroksen jälkeen esimerkiksi päiväkodissa Kaivopuistossa vanhemmat maksoivat peruspaketista 2,60 euroa ja päiväkodissa Kontulassa 16,70 euroa.

Kokonaisuutena hinnat kuitenkin laskivat ja koulukuvia on alettu kilpailuttaa keskitetysti monessa muussakin kaupungissa.

Osalla kuvausfirmojen tilaussivuista kilpailutettua halpaa pakettia on ollut monimutkaista tilata.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat