Helsinki pani heti toimeksi startup-yhteisön saamiseksi Marian sairaala-alueelle

Helsingin kaupunki pisti saman tien jatkosuunnitteluun Marian sairaala-alueen startup-yhteisön kehittämisen.

Parin vuoden takaisessa havainnekuvassa Marian sairaala-alueelle hahmoteltiin lukuisia uudisrakennuksia. Näkymä on Baanalta pohjoisen suuntaan.

13.1. 13:28

Pohjoismaiden suurimman startup-keskittymän valmistelu etenee nyt Marian sairaala-alueella, kun Korkein hallinto-oikeus vahvisti lisärakentamista koskevan kaavamuutoksen tällä viikolla.

Entiselle sairaala-alueelle on suunniteltu uusia toimitiloja 51 320 kerrosneliömetriä. Työpaikkoja on määrä syntyä noin 3 500.

Kaupunki ennätti varata alueen eteläpäästä toimitilatontit jo vuonna 2020 rakennusyhtiö YIT:lle ja eläkevakuuttaja Kevalle kasvuyrityskampuksen suunnittelua varten.

Suunnitteluvaraus meni vanhaksi vuodenvaihteessa, mutta Helsingin kaupunkiympäristölautakunta käsittelee ensi viikolla varauksen jatkamista vuoden 2024 loppuun.

YIT ja Keva ovat kehittäneet alueen suunnitelmia ja hankkeen konseptia yhdessä kaupungin kanssa suunnitteluvarauksen aikana.

Johtaja Timo Lehmus YIT:n kiinteistökehityksestä sanoo, että uudessa tilanteessa tarvitaan hengähdysaikaa ennen kuin kasvuyrityskampuksen konseptista voidaan kertoa julkisuuteen. Hän korostaa myös, että YIT ja Keva ovat hankkeessa tasaveroisia kumppaneita, joten keskinäinen neuvonpito on tehtävä ensin.

Mutta onko Marian sairaalan alue YIT:n näkökulmasta edelleen kiinnostava?

”Kyllä on”, Lehmus vastaa.

Helsingin haaveet vanhan sairaala-alueen kehittämisestä joutuivat hyllylle pariksi vuodeksi, koska kolme naapurissa sijaitsevaa taloyhtiötä valittivat Helsingin hallinto-oikeuteen kaavapäätöksestä.

Helsingin hallinto-oikeus kumosi valtuuston hyväksymän asemakaavamuutoksen viime vuoden alussa, koska sen arvion mukaan kaupunki ei ollut selvittänyt riittävän perusteellisesti neljän vanhan rakennuksen tulevaisuutta nykyisillä sijoillaan.

Kaavamuutoksessa kaksi vanhaa rakennusta myytäisiin ja siirrettäisiin muualle, yksi rakennus siirrettäisiin Marian alueen sisällä ja neljäs nivellettäisiin osaksi uudisrakentamista.

KHO:n tulkitsi tehtyjä selvityksiä toisin kuin hallinto-oikeus. KHO katsoo, että kaupunki oli tehnyt riittävät selvitykset rakennuksista, ja talojen säilyttäminen nykyisillä paikoillaan oli vaikeaa. Käytännössä lisärakentamisen mahdollisuudet olisivat olleet tästä syystä rajalliset.

Päätöksen suunnitteluvarauksen jatkosta tekee Helsingin elinkeinojaosto.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat