Oikeusoppinut: Ihmisen maahan vieminen on äärimmäinen keino

Laki sallii voimakeinojen käytön järjestyksenvalvojille, mutta niitä pitäisi käyttää vasta, kun on aivan pakko, sanoo prosessioikeuden dosentti Markku Fredman.

Ihmiset olivat tuoneet kukkia, kynttilöitä ja kortteja kauppakeskus Isoon Omenaan voimankäyttötilanteessa kuolleen naisen muistoksi.

13.1. 15:05

Prosessioikeuden dosentti, varatuomari Markku Fredmanin mielestä kauppakeskus Ison Omenan kuolemantapauksessa olisi oleellista pohtia, onko järjestyksenvalvojilla ollut tilanteessa perusteita kohdistaa naiseen ylipäätään mitään toimia.

Fredman ei ota kantaa siihen, onko perusteita ollut, koska hän ei tiedä tapauksen yksityiskohtia.

35-vuotias nainen kuoli viime viikonloppuna espoolaisessa kauppakeskuksessa voimankäyttötilanteessa, jossa neljä järjestyksenvalvojaa piti naista vatsallaan lattialla.

Poliisi kertoi keskiviikkona, että nainen ei ollut väkivaltainen järjestyksenvalvojia kohtaan. Poliisi tutkii tapausta kuolemantuottamuksena.

Järjestyksenvalvojalla on tietyissä tilanteissa oikeus poistaa henkilö esimerkiksi kauppakeskuksesta. Tämä määritellään yksityisistä turvallisuuspalveluista annetussa laissa.

Kun arvioidaan järjestyksenvalvojien toimintaa Isossa Omenassa on Fredmanin mukaan merkitystä sillä, häiritsikö nainen päihtyneenä järjestystä tai muita henkilöitä, vaaransiko hän turvallisuutta tai häiritsikö hän järjestystä esimerkiksi uhkaavalla käytöksellä, meluamalla tai väkivaltaisuudella.

Tällaisissa tilanteissa henkilö voidaan lain mukaan poistaa tilasta.

”Sekin tässä on otettava huomioon, että henkilön pitää päihtyneenä häiritä järjestystä tai muita henkilöitä. Jos henkilö tekee sen selvin päin, kriteeri [poistamiseen] ei välttämättä täyty”, Fredman sanoo.

Dosentti Markku Fredman

Lain mukaan järjestyksenvalvojilla on myös oikeus ottaa henkilö kiinni, jos paikalta poistaminen ei riitä, eikä häiriötä tai vaaraa voida muuten estää. Tällöinkin kiinniottamisen on oltava välttämätöntä muille henkilöille tai omaisuudelle aiheutuvan vakavan vaaran torjumiseksi.

”Jos henkilö kieltäytyy noudattamasta laillista poistumiskehotusta, häneen voidaan kohdistaa voimakeinoja, jotka lähtevät lievemmästä liikkeelle. Maahan kaataminen on hyvin voimakas puuttumisen keino ja kaukana siinä ketjussa”, Fredman sanoo.

Hän viittaa korkeimman oikeuden ennakkopäätökseen, jonka mukaan maahan vientiä on pidettävä voimakkaasti toisen fyysiseen koskemattomuuteen puuttuvana ja riskialttiina voimakeinona.

Lähtökohta on, ettei ihmistä kaadeta maahan, Fredman sanoo.

”Silloin pitää miettiä, onko henkilöllä terä- tai ampuma-aseita, jotain sellaista, jolla hän voi olla vahingoksi muille.”

Fredman miettii, kannustetaanko järjestyksenvalvojien koulutuksessa riittävästi sosiaalisiin taitoihin, kuten keskusteluun.

”Laki lähtee siitä, että ensisijaisesti toimitaan neuvoen, kehotuksin ja käskyin, vähän niin kuin konstaapeli Reinikaisen tyyppisellä suhtautumisella tilanteisiin.”

Lue lisää: Asiantuntija: Vartijat käyttivät voimaa tarpeettoman kauan Isossa Omenassa

Lue lisää: Vatsalleen painaminen voi aiheuttaa äkkikuoleman – Tällainen on metabolinen asidoosi

Lue lisää: Näin Ison Omenan tapahtumat etenivät: Nainen ei ollut väkivaltainen

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat