Vantaan­joen veden­pinta noussut nopeasti – video näyttää kuohunnan padolla

Helsingin pelastuslaitos, Stara ja HSY varautuvat tulviin, koska vesi on noussut nopeasti Vantaanjoessa.

15.1. 9:55 | Päivitetty 15.1. 13:18

Runsaat sateet ja lumihankien sulamisvedet ovat nostattaneet Vantaanjoen vettä siinä määrin, että Helsingin pelastuslaitos sai sunnuntaina aamukuudelta ensimmäisen hälytyksen nopeasti nousevasta vedenpinnasta.

Ensimmäinen hälytys ei vielä johda tulvantorjuntaan, mutta pelastuslaitoksen lisäksi myös kaupungin rakentamispalveluista vastaava Stara tietävät nyt seurata jokea.

”Tämänhetkisen tiedon perusteella toista hälytystä ei tulisi, koska ennuste ei ole niin hälyttävä”, arvioi päivystävä palomestari Toni Kannikoski Helsingin pelastuslaitokselta.

Lumen nopea sulaminen ja päiviä jatkuneet sateet nostivat Helsingin Vanhankaupungin koskelle näyttäviä kuohuja.

Toinen hälytys tarkoittaisi torjuntatoimia, lähinnä pumppujen kuljettamista kriittisiin kohteisiin. Perinteisesti Vantaanjoen tulvat näkyvät muun muassa Oulunkylän siirtolapuutarhassa.

Vedennousua tarkkailevalla Helsingin ympäristöpalvelulla (HSY) on tarkkailupisteet Oulunkylässä, Savelassa ja Pitkäkoskella.

Kaupunki on viime vuosina rakentanut lukuisia tulvapenkereitä vedennousun varalta. Töölönlahdelle on myös suunniteltu tulvaportteja meritulvien varalta.

”Meriveden korkeus on maltillisessa nousussa. Sieltä ei ole vielä pitkään aikaan odotettavissa tulvimista”, sanoo Kannikoski.

Runsaat sateet heijastuvat nopeasti pieniin kaupunkipuroihin ja -jokiin. Esimerkiksi Mätäjoella Strömberginkoski kuohui jo lauantaina näyttävästi.

Pelastuslaitoksen näkökulmasta kaupunkipurot eivät aiheuta samalla tavalla tulvaongelmia kuin Vantaanjoki.

Ilmatieteen laitos ennustaa pääkaupunkiseudulle runsaita sateita sunnuntaiksi. Sateinen sää jatkuu ensi viikolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat