Kaupungin­hallitus näytti vihreää valoa saunojen suojelulle

Kaupunginhallituksella ei ole huomautettavaa Museoviraston suojeluesitykseen.

Kotiharjun sauna on yksi kolmesta säilyneestä 1900-luvun alkupuolella rakennetuista ja toimintansa aloittaneista yleisistä saunoista Suomessa.

16.1. 18:07

Kaupunginhallitus päätti maanantain kokouksessaan antaa Uudenmaan ely-keskukselle lausunnon Arlan ja Kotiharjun saunojen suojeluesityksistä.

Kaupunginhallituksella ei ole huomautettavaa Museoviraston esitykseen.

Museovirasto teki vuoden 2022 loppupuolella esitykset kahden helsinkiläisen yleisen saunan suojelusta.

Suojeluesitystä perustellaan muun muassa suomalaisella saunaperinteellä, joka valittiin Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon joulukuussa 2020. Tavoitteena on vaalia omaperäisen saunaperinteen jatkuvuutta.

Museoviraston esityksissä pyritään suojelemaan saunojen sisätilat sekä kiinteä sisustus. Nykyinen kaava suojaa vain rakennusten julkisivuja.

Lue lisää: Kaksi Helsingin tarun­hohtoisinta saunaa aiotaan suojella, kaupunginhallitus jätti asian pöydälle

Sauna Arla ei ole tällä hetkellä toiminnassa. Saunan toiminta loppui syksyllä sen muututtua yrittäjä Kimmo Helistön mukaan kannattamattomaksi.

Asunto Oy Arlassa sijaitseva sauna on valmistunut vuonna 1929. Saunan tilat ovat peruskorjauksen tarpeessa.

Mikäli ely-keskus antaa suojelumääräyksen ja se tulee voimaan, voi taloyhtiö hakea saunan peruskorjaukseen entisöimisavustusta ely-keskukselta ja Museovirastolta. Avustushakemus voi mennä helpommin läpi, jos avustusta haetaan suojelukohteeseen.

Vuonna 1928 valmistunut Kotiharjun sauna jatkaa yhä toimintaansa. Se on Helsingin ainoa jäljellä oleva perinteinen puulämmitteinen korttelisauna.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat