Hitsarit rakensivat Helsingin Kruunusiltojen hukkapaloista kaminoita Ukrainaan

Helsingin suurimmalla siltatyömaalla, Kruunusiltojen työmaalla, rakennettiin ylijäämätarvikkeista kaminoja Ukrainaan.

Järeä kamina syntyy parissa tunnissa porapaalujen hukkapaloja hitsaamalla.

17.1. 10:13

Helsingin Kruunusiltojen työmaalla on koottu sillanrakennustarvikkeiden hukkapalaoista kaminoita ukrainalaisten auttamiseksi. Kaminat ovat syntyneet muun muassa porapaalujen ylijäämäpaloista. Porapaalut ovat esimerkiksi teräsputkia, jotka asennetaan maahan poraamalla.

Ensimmäiset viisi kaminaa odottavat parhaillaan kuljetusta Ukrainaan, jossa venäläisten ohjusiskut ovat tuhonneet valtavasti lämmitys- ja energiajärjestelmää.

Kruunusiltojen työnjohtaja Juha Innanen YIT:stä sanoo, että inspiraation lähteenä toimi Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston peruskamina. Yliopisto rakensi itse kamiinoita ja haastoi suomalaiset mukaan kamiinatalkoisiin.

”Se Lappeenrannan malli on sellainen kevyt versio, sopii perheille. Tämä meidän on järeä”, Innanen sanoo.

Porapaalujen hukkapaloista hitsattu kamina on korkeudeltaan 70 senttiä ja painaa 40 kiloa. Innanen luonnehtii sitä yhdeksi versioksi Suomen armeijan käyttämistä telttakaminoista.

”Piirsin paperille kuvan ja vein sen meidän hitsareille. Nämä miettivät vähän, tekivät muutoksia ja sitten kokosivat. Yhden kaminan hitsaamiseen menee kahdelta mieheltä kaksi tuntia.”

Hukkapaloja on jäljellä vielä noin 50 kaminaa varten, mutta tavoitteena on saada ensimmäiset 5 perille Ukrainaan ennen kuin mietitään lisätoimituksia.

Koepoltossa Siltavuorensalmen rannalla kamiina toimi hyvin ja lämpeni nopeasti.

Lue lisää: Venäjä: Šoigu tapasi Ukrainassa taistelevia joukkoja

Lue lisää: Risteilyohjus iski keskellä yötä, ja Ekaterina Ivanovan kotitalosta katosi kokonainen rappu: ”Sitten Serhi vain putosi”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat