Helsingin kaupungin asumisoikeusyhtiön Hason ilmoitus nostaa asuntojensa käyttövastikkeita on aiheuttanut porua asukkaiden keskuudessa.
Korotukset ovat poikkeuksellisen korkeita. Vastikkeet nousevat keskimäärin noin 10 prosentilla maaliskuusta alkaen. Suurimmat korotukset ovat noin 15 prosenttia.
HS uutisoi korotuksista tammikuun alussa.
Lue lisää: Helsinki nostaa asumisoikeusasuntojensa vastikkeita tuntuvasti
Postipuistoon viime syksynä valmistuneessa Hason kerrostalossa asuva Sami Saarela sanoo pitävänsä vastikkeiden kertakorotusta kohtuuttomana.
”Korotus on omassa kohteessani prosentuaalisesti ja euromääräisesti hyvin suuri, melkein maksimipäästä. Kyllä se tyrmistystä ja epäuskoisuutta herätti.”
Hänestä asukkaat joutuvat nyt kärsimään siitä, että Hasossa ei ole reagoitu kasvaviin kustannuksiin ajoissa vaan vuosikausia on kerätty minimivastikkeita.
Saarelan vastike nousee yli 13 prosentilla eli runsaalla sadalla eurolla. Hänen 72 neliön kolmiossaan vastike on maaliskuusta alkaen 866 euroa ilman vesimaksua.
Saarela sanoo, että ilmoitus kallistuvasta vastikkeesta tuli viime tingassa joulukuun lopulla.
Vastikkeiden iso korotus korpeaa erityisesti, koska uudiskohteessa on riittänyt ongelmia.
”Rakentamisen aikana tuli kaikenlaisia muutoksia. Esimerkiksi ilmoitusluonteisesti vain todettiin, että keittiökalusteet muuttuvat ja kalustetoimittaja vaihtuu kotimaisesta virolaiseksi.”
Työn jälki ei ole täysin tyydyttänyt. Saarela kertoo, että asunnon pinnoissa oli kolhuja ja maalaamattomia kohtia. Keittiön kiinteä kattovalaisin putosi paikaltaan, keittiökaapin hylly romahti ja jätevaunun kiskot pettivät.
Liesi ei aluksi toiminut, ja keittiön työtaso oli erivärinen kuin myyntiesitteessä.
Sami Saarelan keittiössä kaappeja on asennettu eri kohdille. Osa kaapeista on syvemmällä kuin toiset.
Keittiön kiinteä valaisin oli irti asuntoon muuttaessa. Myöhemmin se roikkui johtojen varassa, Sami Saarela kertoo.
Vikoja on sittemmin korjailtu, mutta uudiskohteesta puuttuu edelleen asukastoimikunta.
Saarelan mukaan asukaskokousta ei ole saatu järjestettyä, vaikka kohteen valmistumisesta on kulunut jo useita kuukausia. Kokouksen koolle kutsuminen kuuluu Hason vastuulle.
”Asukkaat ovat toistuvasti muistuttaneet, että asukaskokous pitäisi järjestää. Emme ole saaneet mitään vastausta.”
Hason toimitusjohtaja Juha Viljakainen perustelee kokouksen viivästymistä isännöintitoimiston vaihdoksella. Hän vakuuttaa, että kokous pidetään pikimmiten.
””Korotus on omassa kohteessani prosentuaalisesti ja euromääräisesti hyvin suuri, melkein maksimipäästä.”
Osa Hason asukkaista kokee tulleensa suorastaan huijatuksi. Näin kertoo Saarelan naapuri, joka ei työnsä vuoksi halua esiintyä jutussa nimellään. Hänen henkilöytensä on toimituksen tiedossa.
Hänestä uudiskohteen asukkaille olisi pitänyt kertoa hyvissä ajoin, että Hasoon on tulossa uusi tasausjärjestelmä, joka tasoittaa vastikkeita uusien ja vanhojen kohteiden välillä.
Asukkaan mielestä uudiskohteen markkinointi on ollut harhaanjohtavaa, koska vastikemuutoksista ja uudesta tasausjärjestelmästä ei ole kerrottu riittävän ajoissa eli silloin, kun asunnosta on tehty kauppakirjat.
Häntä harmittaa tilanne erityisesti siksi, että yksin asuvalla on Helsingissä vähän vaihtoehtoja, jos haluaa pitkäaikaisen kodin mutta ei ole taloudellisesti mahdollisuutta ostaa asuntoa.
Muutto on iso rahallinen ja henkinen investointi, asukas sanoo. Kun kodin on kerran laittanut kuntoon, hänestä tuntuu vaikealta lähteä heti etsimään uutta kotia.
Sami Saarela on tyytymätön Hason tapaan toimia. Esimerkiksi ensimmäistä asukaskokousta yhtiö ei ole järjestänyt, vaikka kerrostalo valmistui jo kuukausia sitten.
Hason hallituksen puheenjohtaja ja Helsingin kaupungin asunto-ohjelmapäällikkö Hanna Dhalmann kiistää, että uudiskohteiden markkinointi olisi ollut harhaanjohtavaa.
Hän muistuttaa, että kohteita markkinoidaan vuosia ennen kuin ne valmistuvat, mutta hallitus valmistelee vuotuisen budjetin ja päättää vastikkeista vasta edellisen vuoden syksyllä.
”Vuosia aikaisemmin ei voida luotettavasti sanoa, mikä vastike tulee olemaan parin vuoden päästä. Esimerkiksi nyt tässä tilanteessa kustannusten ja korkojen noususta ei ollut muutama vuosi sitten käsitystä.”
Dhalmannin mukaan kasvaviin kustannuksiin ei ole voitu varautua ajoissa myöskään siksi, että asumisoikeusjärjestelmä perustuu omakustannusperiaatteeseen.
Siksi yhtiöllä ei ole mahdollisuutta kerätä etukäteen suurta puskuria siltä varalta, että eteen tulee jokin yllättävä muutostilanne kustannuksissa, Dhalmann sanoo.
Poissuljettua ei ole sekään, että Haso joutuisi nostamaan vastikkeita tuntuvasti lisää vielä tulevina vuosina.
”On vaikea sanoa, millainen kustannuskehitys tulee olemaan. Korkotason nousu on yksi merkittävä tekijä, joka on nostanut rahoituskustannuksia. Kun kustannukset nousevat, ei ole muuta keinoa kuin periä niitä vastikkeiden muodossa.”
Jos korko- ja kustannustaso pysyvät nykyisenkaltaisina, nyt nähtävät vastikkeiden korotukset tuskin riittävät vaan uusia korotuspaineita tulee, Dhalmann sanoo.
Tarjoaako Haso puheenjohtajan mielestä kohtuuhintaista asumista vielä poikkeuksellisen suurten vastikekorotusten jälkeen?
”Kyllä se muihin Helsingin alueen asumisoikeustoimijoihin verrattuna sitä edelleen on.”