Kauppakeskuksissa viihtyvien nuorten luotto turvallisuusalaan on koetuksella: ”Leimataan, vaikka olisi kunnon ihminen”

Mediassa on ollut viime aikoina esillä turvallisuusalaan kohdistuvia rikosepäilyjä. Malmin ja Tikkurilan asemilla jututetut nuoret ja nuoret aikuiset eivät pelkää oman turvallisuutensa puolesta.

Bm ja Ahmed Lammudi viettivät aikaa Malmintorin kauppakeskuksessa lähellä asemaa tiistai-iltana.

18.1. 15:33

”Meidän näköisiämme ihmisiä ei uskota. Tullaan kysymään ilman mitään syytä selitystä, miksi olemme jossain”, sanoo Ahmed Lammudi Malmin Prisman edustalla.

HS kävi tiistai-iltana kysymässä Tikkurilan ja Malmin asemilla ja kauppakeskuksissa aikaa viettäviltä ihmisiltä, ovatko turvallisuusalaan kohdistuvat rikosepäilyt vaikuttaneet heidän turvallisuudentunteeseensa.

Useampi haastateltava uskoo, että kaikki turvallisuusalan työntekijät eivät kohtele kaikkia ihmisiä samoin.

Haastattelupaikat valittiin siksi, että poliisin tutkinnassa olevat Avarnin työntekijöiden tekemät epäillyt pahoinpitelyt tapahtuivat juna-asemien lähellä. Tikkurila mainittiin useita kertoja.

Espoon Isossa Omenassa puolestaan 35-vuotias nainen kuoli vartijoiden voimankäyttötilanteessa loppiaisviikonloppuna. Poliisi epäilee kuolemantuottamuksesta neljää Securitaksen vartijaa.

Lue lisää: Näin Ison Omenan tapahtumat etenivät: Nainen ei ollut väkivaltainen

Lammudi ja hänen seurassaan liikkuva nuori mies sanovat, että heistä julkisuudessa esillä olevat tapaukset vaikuttavat vallan väärinkäytöltä. Toinen mies esittäytyy vain kirjaimilla Bm. Heidän omat kokemuksensa ovat enemmänkin ärsyttäviä kuin vakavia.

”Joka alalla on hyviä ja pahoja ihmisiä. Mutta kyllä täällä puhutaan, että vartijaksi otetaan liian helposti kenet tahansa”, Lammudi sanoo.

Nuoret miehet kokevat, että kauppakeskuksessa ulkonäkö ja pukeutumistyyli vaikuttavat siihen, kuka joutuu silmätikuksi tai ketä uskotaan.

”Jotkut eivät käyttäydy hyvin. Mutta tyyli vaikuttaa myös paljon. Vaatteiden perusteella leimataan, vaikka olisi ihan kunnollinen ihminen”, Lammudi sanoo.

Tiistai-ilta oli sekä Malmilla että Tikkurilassa tavanomaisen hiljainen. Suurin osa ihmisistä odotti bussia tai junaa tai oli ruokaostoksilla. HS valitsi haastateltaviksi satunnaisesti ihmisiä, jotka näyttivät viettävän kauppakeskuksessa muuten vain aikaa.

Aada Vilenius istuskeli ystäviensä kanssa Tikkurilan aseman penkeillä. Hän kertoi järkyttyneensä varsinkin Isossa Omenassa tapahtuneesta kuolemantapauksesta.

”Se vaikuttaa niin oudolta. Että ihmiselle voi käydä jotain noin pahaa.”

Vileniuksen oma olo on turvallinen. Hän sanoo kulkevansa usein Tikkurilan aseman läpi ja tunteneensa aiemmin ulkonäöltä useimmat järjestyksenvalvojat. Nyt työtään Dixissä ja asemalla tekevät eivät ole enää samoja ihmisiä.

”Aiemmin kun tunsi tyypit, oli pienempi kynnys sanoa jotain, jos oli asiaa. Esimerkiksi jos huomasi jonkun tarvitsevan apua. Nyt ei ehkä tulisi niin rohkeasti sanottua, kun kaikki ovat uusia.”

Toisella puolella asemaa istuva Josef Hämäläinen sanoo, että uutiset vaikuttavat siinä mielessä, että nyt häntä hermostuttaisi joutua vartijoiden puhutettavaksi. Hämäläisellä ei siis itsellään ole huonoja kokemuksia eikä mitään erityistä syytä, miksi vartijat lähestyisivät häntä.

”Mutta jos jostain syystä olisi tuolla kopissa jututettavana, niin kyllä siinä olisi omituinen fiilis.”

Modoy Touray oli menossa syömään kauppakeskus Dixissä Tikkurilassa.

Usein Dixiin syömään tuleva Modou Touray ei koe oman turvallisuudentunteensa järkkyneen viimeaikaistan uutisten vuoksi.

Toisaalta hän kokee poikkeavan näköisten joutuvan hyvin helposti häädetyksi julkisilta paikoilta ilman syytä.

”Mutta kyllä ne usein tekevät pienistä asioista suuria. Meidän näköisiämme nuoria miehiä häädetään ilman oikeaa syytä. Siis ei erityisesti täältä vaan milloin mistäkin.”

Ison Omenan tapahtumat tuntuvat Touraysta järkyttäviltä.

”Se kuulostaa todella huonolta käytökseltä. Monta ihmistä yhden kimpussa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat