Helsinki ei kiellä auto­mainontaa ulko­mainoksissa

Poliitikot päättivät tiistaina, että Helsinki ei rajoita mainosten sisältöä enempää kuin laki vaatii.

Mainos Helsingin kadulla vuonna 2012.

17.1. 20:47 | Päivitetty 17.1. 23:27

Helsingin kaupunki ei kiellä ulkomainoksissaan esimerkiksi bensiinillä kulkevien autojen mainontaa.

Kaupunkiympäristö­lautakunnan poliitikot käsittelivät tiistai-illan kokouksessaan yleisten alueiden ulkomainonnan periaatteita.

Vasemmistoliitto ja vihreät esittivät muutosta, joka olisi kieltänyt esimerkiksi kaikkien fossiilisten polttoaineiden sekä niillä toimivien ilma-, maantie- ja merikulkuneuvojen mainostamisen lukuun ottamatta joukkoliikennettä.

Esitys hävisi äänin 6–7.

Kokoomus puolestaan esitti, että ohjeissa ei olisi kielletty liikkuvan kuvan käyttämistä mainoksissa esityksen mukaisesti. Liikkuvaa kuvaa olisi voitu rajoittaa vain vilkkaimmilla teillä, joilla nopeusrajoitus on yli 70 kilometriä tunnissa. Tämäkään vastaesitys ei saanut tarpeeksi ääniä taakseen.

Poliitikkojen hyväksymien mainonnan periaatteiden on tarkoitus korvata ja selkeyttää useita aiempia ohjeita.

Ohjeissa esimerkiksi linjataan, että mainoksia saa olla kaduilla ja aukioilla, muttei esimerkiksi puistoissa. Liikkuva kuva on sallittu, joskin nyt hyväksyttykin esitys antaa luvan kieltää erikseen liikkuvan kuvan liikenneturvallisuuden perusteella joissain paikoissa.

Sen sijaan ulkomainoksiin ei saa liittää esimerkiksi ääntä tai hajua, ja niiden valojen kirkkaudelle on asetettu rajoja.

Mitään omia rajoituksia mainosten sisällölle Helsinki ei nyt äänestyksen jälkeen asettanut. Laki rajoittaa joitain asioita, kuten tupakan ja alkoholin mainontaa, mutta kaupunki ei kiellä mitään tätä tiukemmin.

Helsinkiläispoliitikot ovat sen sijaan jo aiemmin päättäneet, että tuotteiden vaikutus ympäristöön voi olla yksi kriteeri, kun ulkomainospaikkoja kilpailutetaan.

Oikaisu 17.1. kello 23.07: Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti kokoomuksen esittäneen, että ohjeissa olisi kielletty liikkuvan kuvan käyttö mainoksissa. Kokoomus kuitenkin esitti, että käyttöä ei olisi kielletty.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat