Yrittäjä säilöi maillaan romuautoja, öljyä ja akkuja –hovioikeus tuomitsi ympäristön turmelemisesta ehdolliseen vankeuteen

Helsingin hovioikeus tuomitsi sipoolaisen yrittäjän ympäristön turmelemisesta. Yrittäjän mailla lojui käyttökelvottomia ajoneuvoja ja muuta romua.

Helsingin hovioikeus tuomitsi sipoolaisen yrittäjän ympäristön turmelemisesta.

18.1. 12:30

Sipoolainen yrittäjä varastoi yhtiönsä omistamille maa-alueille luvattomasti työkoneita ja ajoneuvoja. Mailla lojui esimerkiksi trukkeja niin kauan, että niiden läpi oli kasvanut puustoa.

Varastoituna oli muun muassa jätteiksi luokiteltavaa materiaalia sekä metalliromua. Yrittäjä säilöi pinnoittamattomalla ja muuten suojaamattomalla alueella myös ilmeisen käyttökelvottomia henkilöautoja ja busseja.

Mailla ei ollut ympäristölupaa. Osassa kiinteistöä oli ollut toimenpidelupa, joka kuitenkin oli umpeutunut. Osassa aluetta ei ollut ollut mitään lupaa.

Useista työkoneista ja ajoneuvoista oli vuotanut maahan öljyä. Suojaamattomalla maapohjalla lojui akkuja, elektroniikkaromua ja öljyä.

Yrittäjä oli Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa tuomittu ympäristön turmelemisesta kahdeksaksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen. Hän oli kuitenkin tyytymätön tuomioonsa, ja asia eteni Helsingin hovioikeuteen.

Yrittäjä kiisti oikeudessa toimintansa olleen omiaan aiheuttamaan ympäristön pilaantumista. Varastoitu materiaali ei yrittäjän mukaan ollut pääosin jätettä, eikä hänen toimintansa siksi ollut myöskään omiaan aiheuttamaan roskaantumista.

Yrittäjä vetosi myös siihen, että olisi pyrkinyt järjestämään lupansa kuntoon. Se ei kuitenkaan yrittäjän mukaan onnistunut, koska kunnan käsittelyajat ovat kohtuuttoman pitkiä. Rikosten tekoaika ulottui vuodesta 2010 vuoteen 2018.

Öljypäästöjä on oikeuden mukaan tapahtunut, ja osa akuista oli rikkoutunut.

Kunnan ympäristövalvontaviranomainen oli huomauttanut tilanteesta toistuvasti ja kehottanut poistamaan päästöjen lähteet.

Oikeus katsoi, ettei erittäin runsaslukuisten huomautusten ja kehotusten jälkeen ole uskottavaa, että yrittäjä olisi voinut jäädä tietämättömäksi menettelynsä aiheuttamista seurauksista.

Yleisimmin vastaavista rikoksista tuomitaan sakkoja. Helsingin hovioikeus kuitenkin piti 17. tammikuuta tuomiossaan voimassa yrittäjän ehdollisen vankeustuomion ympäristön turmelemisesta ja piti yrittäjän toimintaa tahallisena. Myös liiketoimintakielto pysyi voimassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat