Kymmeniä elinsiirtoja jäi viime vuonna tekemättä korona­tartuntojen takia

Suomessa tehtiin viime vuonna yhteensä 371 elinsiirtoa. Elinsiirtoja jouduttiin perumaan paljon, koska mahdollisella luovuttajalla todettiin koronatartunta.

Husissa tehtiin munuaisensiirtoa vuonna 2018.

18.1. 13:48

Elinsiirtoja pystyttiin viime vuonna Helsingissä tekemään kymmeniä aiempaa vähemmän. Yksi syy tähän oli koronapandemia, sillä elinluovutuksia jouduttiin perumaan esimerkiksi luovuttajan positiivisen koronatestituloksen vuoksi.

Suomessa kaikki elinsiirrot on keskitetty Husiin eli aikuisille niitä tehdään vain Tornisairaalassa ja lapsille Uudessa lastensairaalassa.

Viime vuonna elinsiirtoja tehtiin yhteensä 371, joista lapsille 21. Vuotta aiemmin elinsiirtoja oli yhteensä 420.

Positiivisen koronatestituloksen vuoksi peruttiin 27 mahdollista elinluovutusta. Aivan varmasti ei pystytä sanomaan, olisiko näistä osa jouduttu perumaan muistakin syistä. Husin asiantuntijat arvelevat, että esimerkiksi munuaisen- ja maksansiirtoja olisi pystytty toteuttamaan enemmän ilman näitä tartuntoja.

Sydän- ja keuhkonsiirtojen määrä taas on laskenut pandemian aikana merkittävästi siksi, että mahdolliset elinluovuttajat ovat olleet aiempaa sairaampia ja iäkkäämpiä eivätkä tästä syystä lopulta soveltuneet luovuttajaksi.

Joitain siirtoja jouduttiin lykkäämään siksi, että siirtoelimen saajalla oli koronatartunta. Koronapandemia ei kuitenkaan ole juuri vaikuttanut siirtoa odottavien kuolleisuuteen.

Aivan viime vuoden lopussa saatiin uusia kansainvälisiä tutkimustuloksia siitä, miten koronapositiivisten luovuttajien kanssa kannattaa toimia. Hus on muuttanut omia ohjeitaan tältä pohjalta ja tästä eteenpäin positiivinen koronatestitulos estää enää keuhkojen ja ohutsuolen siirron.

Hus arvelee tästä syystä, että luovutusten määrä alkaa taas alkuvuodesta kasvaa.

Kuolleita elinluovuttajia oli 113 vuonna 2022. Yleisimmin he olivat kuolleet aivoverenvuotoon. Elävä munuaisenluovuttajia oli 42.

Lue lisää: Kun sisaren tila heikkeni, helsinkiläinen Katja Eschner teki päätöksen miettimättä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat