Helsinkiläisiltä nuorilta jää koulupäiviä väliin, koska ei ole varaa kuukautissuojiin

Helsingin kokeiluun osallistuneet nuoret pitivät kaupungin tarjoamia maksuttomia kuukautissuojia tarpeellisina.

18.1. 16:08

Koululaiset ja opiskelijat pitivät hyvänä Helsingin kaupungin viimesyksyistä kokeilua, jossa jaettiin maksutta kuukautissiteitä, kuukuppeja ja tamponeita.

Valtuusto päätti alkuvuodesta 2021, että Helsinki kokeilee rajatun ajan tarjota pienelle joukolle nuoria kuukautisvälineitä. Kolme kuukautta kestänyt kokeilu kulki nimellä Maksuttomat menkat.

Osallistujille tehdyssä kyselyssä osa nuorista kertoi, ettei heillä aina ollut varaa ostaa kuukautissuojia. Joskus tämä esti jopa kouluun menemisen kokonaan. Tästä kaupunki päättelee, että Helsingissäkin esiintyy kuukautisköyhyyttä.

Kokeilussa olivat mukana Stadin ammattiopiston Vilppulantien toimipiste, Tölö Gymnasium, Sibelius-lukio ja Hiidenkiven peruskoulun luokat 6–9.

Osallistujiksi ilmoittautui yhteensä 753 koululaista tai opiskelijaa. He saivat valita itse, haluavatko he kokeilun ajaksi maksuttoman kuukupin vai siteitä tai tamponeita tai molempia. Suojia jaettiin oppilaitoksissa kerran kuussa.

Lue lisää: Helsinki alkaa jakaa kuukautissuojia ilmaiseksi – ”Kuukautisköyhyys koskee monia menstruoivia ihmisiä Suomessa”

Noin puolet osallistujista vastasi kyselyihin, joita tehtiin kokeilun alussa ja lopussa.

18 prosenttia vastaajista oli jättänyt ostamatta kuukautissuojia, kun niihin ei ollut tarpeeksi rahaa. Kahdeksan prosenttia sanoi, ettei ollut tämän vuoksi voinut mennä oppilaitokseensa paikan päälle. Vastaajat kertoivat myös poissaolon aiheuttamasta huolesta ja stressistä.

Vastaajista moni piti tärkeänä, että maksuttomia kuukautissuojia tarjottaisiin laajemminkin. Sekä nuoret että oppilaitosten henkilökunta kokivat myös, että kokeilu normalisoi käsitystä kuukautisista.

Kokeilun tuloksista on raportoitu poliitikoille tällä viikolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat