Sarastian käyttöön­otosta yli kolmen miljoonan yli­määräiset kustannukset Helsingille

Palkanmaksujärjestelmä Sarastian osalta vuosi 2022 näytti synkältä. Seurauksena on miljoonien ylimääräinen lasku, tuhansia virheellisiä palkkoja ja poliisitutkinta.

Helsingin kaupungin kansliapäällikkö Sami Sarvilinna.

18.1. 19:19

Sarastia-palkanmaksujärjestelmän käyttöönotto tuotti vuonna 2022 Helsingin kaupungille 3–4 miljoonan euron ylimääräiset kustannukset.

Kaupunginvaltuuston kevätkauden ensimmäinen kokous alkoi Sarastiaa koskevalla tilannekatsaukselta, jonka piti kansliapäällikkö Sami Sarvilinna.

Sarvilinna kertoi keväällä alkaneiden palkanmaksuongelmien taloudellisia seurauksia valtuutetuille, jotka puolestaan ripittivät Sarvilinnaa ja kaupunkia lähes vuoden ajan jatkuneen tilanteen hoitamisesta.

Lue lisää: Työntekijä joutui limboon: Yritti estää jätti­palkkaa ja sitten sai 20 000 euroa

Miljoonien eurojen ennakoimattomat menot koostuvat muutamien tuhansien eurojen korvauksista kaupungin työntekijöille, yli miljoonan euron viivästyskoroista ja -maksuista sekä 30 000 euron Verohallinnon asettamista seuraamusmaksuista.

Summaan sisältyy myös miljoona euroa konsulttitukea sekä palkkahallintoon Talpaan käytetty 1,7 miljoonaa euroa.

Vuoden 2023 budjetista on varattu kuusi miljoonaa euroa palkkaongelmien korjaustoimenpiteisiin.

Myös Sarastian korvausvelvollisuus kiinnosti kaupunginvaltuutettuja.

Sarvilinnan mukaan se ei ole tässä vaiheessa prioriteetti, vaan tällä hetkellä Sarvilinnan mukaan on tärkeämpää tehdä yhteistyötä yhtiön kanssa ongelmien korjaamiseksi.

”Tunnistan asian merkityksen. Teemme seurantaa tilanteesta, ja niiden pohjalta keskustellaan myöhemmin korvausvelvollisuudesta. Se ei katoa minnekään”, Sarvilinna sanoi.

Kaupunki seuraa järjestelmän virheitä, Sarvilinna kertoi. Kaupunki on tehnyt Sarastialle yhden reklamaation, ja on varautunut tekemään uusia reklamaatioita.

Sarvilinnan mukaan marraskuussa virheitä palkoissa oli vielä viisi prosenttia. Helsingin kaupungilla on noin 40 000 työntekijää.

Vuoden 2022 aikana syntyneitä ja yhä korjaamattomia palkkavirheitä on yhteensä 6 400 kappaletta.

Poliisilla on meneillään esiselvitys palkanmaksuongelmista. Kaupungista on kanneltu muun muassa työtuomioistuimeen.

Sarvilinna arvioi, että ”normaalitilanne” saavutetaan syksyllä 2023.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat