Mari Haavisto vei lapsensa päiväkotiin Helsingissä ja järkyttyi

Helsinkiläinen Mari Haavisto totutti lastaan päiväkotielämään. Hoitajien vaihtuminen ja vähäisyys järkyttivät.

Päiväkodin pihalta löytyi nuuskapusseja, aidan toiselta puolelta ruisku.

19.1. 15:55 | Päivitetty 19.1. 21:38

Tupakantumppeja lapsen suussa, nuuskapusseja päiväkodin pihalla, huumeneuloja ja viinapullo päiväkodin piha-aidan toisella puolen.

Varhaiskasvatuksen työvoimapula näyttäytyi karulla tavalla, kun helsinkiläisen Mari Haaviston runsaan vuoden ikäinen lapsi aloitti päiväkodin Helsingin kantakaupungin alueella viime syksynä.

Haavisto haluaa kertoa kokemuksestaan, koska alan ongelmat vaarantavat jo lasten turvallisuutta.

Hän pääsi seuraamaan päiväkodin arkea, sillä vietti siellä lapsensa kanssa ensimmäisen viikon. Tämä on normaali käytäntö, jotta lapsella on helpompi totutella uuteen ympäristöön.

Reilun kymmenen lapsen ryhmässä oli yksi vakituinen hoitaja ja muutama sijainen, jotka vaihtuivat eri päivinä.

Haaviston mukaan päiväkodin arki oli huonosti organisoitu.

”Kun menimme sinne, tuntui, että kukaan ei tiennyt, missä piti olla. Lapsia ei tervehditty. Se oli todella kaoottista. Olisi riittänyt, että yksi ihminen olisi ollut ovella nimilistan kanssa ja sanonut, mikä on kenenkin ryhmä”, hän kertoo.

”Lapset olivat eka kertaa menossa päiväkotiin, ja se oli kaikille jännittävä juttu, mutta kukaan ei ottanut heitä vastaan. Että sanottaisiin edes moi ja tervetuloa.”

Haavisto sanoo, että lasten vanhemmat käytännössä tekivät hoitajien työt ensimmäisen viikon aikana, vaikka se ei ole tutustumisviikon tarkoitus.

”Olin siellä tukemassa lastani, jotta hän oppii olemaan muiden aikuisten hoidettavana. Mutta me vanhemmat syötimme ja nukutimme lapset, vaihdoimme vaipat ja puimme ja riisuimme”, Haavisto sanoo.

”Hoitaja kysyi, voimmeko tulla myös ensi viikoksi, kun ei meillä ole käsipareja.”

Helsingin kaupungin varhaiskasvatusjohtajan Miia Kempin mukaan tutustumisjaksolla lapset ovat vanhemman vastuulla, eikä perheellä tuolloin ole vielä asiakassuhdetta päiväkotiin. Tutustumisjaksolla on ajateltukin, että lapsella on turvallisin totutella päiväkodin arkeen, kun esimerkiksi vaipat vaihtaa oma perheenjäsen.

Haavisto taas sanoo, että päiväkotimaksut olivat jo alkaneet juosta tuolta viikolta.

Vakituisten tai pysyvien hoitajien riittämättömyys johti päiväkodissa ensimmäisen viikon aikana vaaratilanteeseen, kun Haaviston lapsi noukki useamman kerran maasta tupakantumpin ja pani sen suuhunsa.

Kolmena päivänä piha-aidan vierestä löytyi käytettyjä huumeneuloja, Haavisto kertoo.

”Meille sanottiin, että aamuvuorolaisen olisi pitänyt siivota piha, mutta ei ollut aamu­vuorolaista.”

Syksyn aikana myös Haaviston hoitolaukku varastettiin päiväkodista, kahden lukollisen oven takaa.

Helsingin kaupungin Kemppi tunnistaa kuvaillun tilanteen, jossa päiväkodin pihalta on löytynyt tupakantumppeja ja pahoittelee tapahtunutta.

Tieto päiväkodin pihalta löytyneistä tupakantumpeista tuli hänelle viime syksynä, ja asiassa ryhdyttiin toimiin. Kempin mukaan henkilökuntaa ohjeistettiin ja puutteet korjattiin.

”Tässä on käynyt erhe, näin ei missään tapauksessa saisi käydä. Olen todella pahoillani ja ymmärrän vanhempien huolen”, Kemppi kertoo.

Kempin mukaan huumeruiskut löytyivät päiväkodin läheisyydessä olevasta puistosta. Helsingin varhaiskasvatuksessa on ohjeistus huumeruiskujen turvalliseen hävittämiseen sekä siitä, miten pihat tarkistetaan ennen ulkoilua. Tupakantumpit ja ruiskut poistetaan aina, Kemppi sanoo.

Päiväkodissa ei hänen mukaansa ole varsinaista henkilöstöpulaa, mutta tapahtuma-aikaan useita ammattilaisia sairastui äkisti.

Ikävät kokemukset päiväkodin arjesta aiheuttivat pienen lapsen vanhemmille turvattomuuden tunteen. Haavisto mietti, uskaltaako päiväkotiin ylipäätään jättää lasta.

”Olen aika kylmäpäinen, mutta en ole tällaista huolta joutunut koskaan kokemaan. En ollut ajatellut, että resurssipula näkyy näin konkreettisesti turvattomuutena.”

Haavisto tähdentää, ettei syytä hoitajia.

”He olivat aivan ihania. He tekivät kaikkensa, mitä pystyivät siinä tilanteessa tekemään. Ongelmat olivat selvästi johtamisessa, organisoinnissa, resursseissa ja viestinnässä.”

Nyt Haaviston lapsi on siirtynyt toiseen päiväkotiin, jossa samanlaisia ongelmia ei ole.

Lue lisää: Vaippa­ikäinen lapsi unohdettiin vessaan itkemään päivä­kodissa – Näin Helsingin päivä­hoidon kriisi näkyy perheissä

Lue lisää: Päivähoidon kriisiin kyllästyneet vanhemmat osoittavat mieltään Helsingissä

Lue lisää: Suomi unissakävelee kohti hyvinvointivaltion kriisiä

Lue lisää: Uusi ilmiö Helsingin päivähoidon kriisissä: Leikkipuistojen työntekijät eroavat

Lue lisää: Pääkaupunkiseudulla perustetaan ”sumanpurkuosasto” helpottamaan päivystysten ruuhkaa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat