Helsinki tutkii, pitäisikö esimerkiksi Senaatin­torille ajo estää yleisö­tapahtumissa maasta nousevin ajo­estein

Poliitikot haluaisivat lisää maasta nousevia ajoesteitä estämään sellaiset onnettomuudet kuin viime vappuna Esplanadilla.

Tampereella testattiin ajoesteitä uuden areenan liepeillä vuonna 2021.

19.1. 19:45

Helsingin kaupunki tutkii parhaillaan, miten väkijoukkoon ajaminen voitaisiin estää isoissa yleisötapahtumissa.

Kaupunginhallituksen kokouksessa käsitellään ensi viikolla Matias Pajulan (kok) ja 25 muun valtuutetun aloitetta. Siinä ratkaisuksi ehdotetaan maasta nousevia ajoesteitä eli pollareita keskeisille paikoille vieville väylille, kuten Senaatintorin ja Kauppatorin ympäristöön.

Viranhaltijoiden esityksessä ajoestevaihtoehtoa luvataan tutkia tarkemmin, mutta ongelmaksi tulisi esteiden korkea hinta. Yksi este maksaisi vähintään 20 000 euroa.

Aloitteen taustalla on viime vappuna sattunut onnettomuus. Autoilijan epäilleen ajaneen Pohjois-Esplanadilla huomattavaa ylinopeutta, minkä seurauksena useita ihmisiä loukkaantui.

Lue lisää: Esplanadin kaahaajaa epäillään nyt tapon yrityksestä: Ajoi yli satasta

Aloitteessa todetaan, että kaupungin pitää huolehtia ihmisten turvallisuudesta sekä vapun kaltaisissa ennalta tiedetyissä juhlissa että spontaaneissa MM-kultajuhlien kaltaisissa kokoontumisissa.

Jälkimmäisessä tapauksessa esimerkiksi paikalle tuotavat betoniporsaat olisivat liian kömpelö konsti.

Helsingissä on nykyisinkin käytössä maan alle laskeutuvia ajoesteitä. Niitä käytetään erityisesti kävelykaduilla ja toreilla, joille pitää kuitenkin päästä viemään tavaraa autolla. Tällaisia ajoesteitä on esimerkiksi Kansalaistorin ympäristössä, Isolla Roobertinkadulla ja Kluuvikadulla.

Jotta pollari kestää mahdollisen törmäyksen, se tarvitsee maan alle laajoja tukevia rakenteita. Helsingin keskustassa ongelmana on, että katujen alla on jo ennestään vähän tilaa.

Pollarin pystyttäminen voisi tarkoittaa sitä, että johtoja ja putkituksia pitäisi siirtää ja kenties myös muuttaa katujen kuivatusjärjestelyjä. Tämä voisi nostaa hintaa vielä paljon arvioitua 20 000:ta euroa korkeammaksi. Pollareita tarvittaisiin suurin piirtein puolentoista metrin välein.

Kaupunginhallitus käsittelee asiaa maanantain kokouksessaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat