Helsingin ja Husin yhteisen sairaalan hinta nousee ja tiloista tulee suunniteltua pienemmät

Laakson yhteissairaalan hinta nousee kymmenillä miljoonilla, mutta samalla vanhusten huoneisiin tulee vähemmän tilaa ja sairaalakoulun suunnitelmat muuttuvat.

Alustavaan suunnitelmaan perustuva viistoilmakuva, jossa näkyy sairaala-alue lännestä kuvattuna.

20.1. 9:51

Hus-yhtymän ja Helsingin tuleva yhteinen sairaala Laaksossa maksaa kymmeniä miljoonia ensimmäisiä arvioita enemmän, mutta samalla sairaalasta tulee alkuperäisiä suunnitelmia pienempi.

Husin yhtymähallitus hyväksyi omalta osaltaan rakentamisen laajentamiseen ja kustannuksiin ehdotetut muutokset tällä viikolla. Lopullisesti asiasta Husin osalta päättää ylimääräinen yhtymäkokous.

Helsingissä kaupunginhallitus käsittelee asiaa ensi maanantaina.

Lue lisää: Helsingin Laakson sairaalan laajennuksen hinta nousi 34 miljoonalla eurolla

Lue lisää: Husin uusien sairaala­hankkeiden hinta nousi kymmenillä miljoonilla

Laakson yhteissairaala korvaa nykyiset psykiatriset sairaalat pääkaupunkiseudulla. Lisäksi sinne sijoitetaan noin puolet Helsingin kaupungin somaattisista sairaalapaikoista, jotka on tarkoitettu erityisesti vanhuksille. Yhteensä sairaansijoja tulee yli 900.

Rakentamisen hinnan nousua selitetään inflaatiolla. Kaksi vuotta sitten hankkeen arvioitiin maksavan enintään 838 miljoonaa euroa. Nyt poliitikoille ehdotetaan, että rakentaminen saisi maksaa enintään 870 miljoonaa euroa.

Samalla päätetään karsia rakentamisesta.

Päärakennuksesta tulee kerroksen suunniteltua matalampi, mutta sairaansijojen määrään ei haluta puuttua. Tämä taas tarkoittaa, että vanhuksista osalle tarjotaan yhden hengen huoneiden sijaan kahden tai kolmen hengen huoneita.

Oikeuspsykiatrialle piti rakentaa Laaksoon oma lisärakennus. Sitä ei nyt tehdä. Oikeuspsykiatria jää Kellokoskelle Ohkolan sairaalaan, mihin sille rakennetaan uutta.

Vanhan Laakson sairaalan rakennuksen 1 peruskorjaus ei enää ole osa rakennushanketta. Taloon piti tulla esimerkiksi Sophie Mannerheimin koulun tiloja psykiatrisilla osastoilla oleville lapsille ja nuorille.

Lue lisää: ”Täällä jaksan lukea aivan eri tavalla” – Helsingissä on koulu, jonka ansioista kaikki lapset pääsevät oppimaan

Lue lisää: Sairaalassa oleville nuorille suunnitellaan uutta koulua Helsingin Laaksoon

Niille etsitään nyt toinen paikka sairaala-alueelta. Rakennukseen 1 saatetaan yhä sijoittaa kaupungin korvaushoidon poliklinikka ja lasten psykiatrinen päiväosasto.

Uuden sairaalan päärakennuksen olisi määrä valmistua vuonna 2026.

Sen jälkeen vuosikymmenen loppuun mennessä rakennetaan pohjoinen uudisrakennus ja peruskorjataan ne osat nykyisestä Laakson sairaalasta, jotka edelleen huolitaan osaksi hanketta.

Lue lisää: Laakson uusi sairaala vie sairaalapaikkoja nuorilta ja aikuisilta

Lue lisää: Helsingin Keskus­puiston laidalle suunnitellaan valtavaa sairaalaa, joka olisi neljä kertaa lasten­sairaalan kokoinen

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat