Yhdenvertaisuudesta vastuussa ollut upseeri tuomittiin naispuolisten alaistensa halventamisesta

Kriisinhallintajoukoissa Irakissa vuonna 2019 työskennellyt kapteeni sai sakkorangaistuksen palvelusrikoksesta ja virkasalaisuuden rikkomisesta.

Käräjäoikeuden tuomiot pysyivät Helsingin hovioikeudessa.

20.1. 12:45 | Päivitetty 20.1. 13:44

Suomalaisessa kriisinhallintajoukossa työskennellyt kapteeni puhui toistuvasti naispuolisista alaisistaan halventavasti ja kertoi näiden terveystietoja eteenpäin.

Vuonna 1975 syntynyt mies tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa palvelusrikoksesta sekä virkasalaisuuden rikkomisesta.

Mies valitti tuomiosta hovioikeuteen. Helsingin hovioikeus ei myöntänyt jatkokäsittelylupaa, joten käräjäoikeuden ratkaisu jää pysyväksi.

Rikokset tapahtuivat vuonna 2019 sekä operaatioalueella Irakissa että Säkylässä, jossa henkilöstöpäällikkönä toiminut mies oli perehdyttämässä uusia työntekijöitä.

Mies kutsui naispuolisia alaisia muun muassa ”saatanan tyhmäksi siviilinaiseksi”, ”kapakkahuoraksi” ja ”pikku missiksi”.

Todistajien mukaan mies puhui naisista yleisesti vähättelevään sävyyn ja piti naisia ja heidän määränsä kasvua yleisesti ongelmana työpaikalla.

Mies oli asemansa perusteella työyhteisönsä Gender Focal Point, eli hänen vastuullaan oli erityisesti huolehtia sukupuolten välisen tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumisesta kriisinhallintajoukoissa.

Mies myös vitsaili palvelusuhteiden päättämisestä. Miespuolisesta kollegasta hän totesi, että tämä on ”persaukinen idiootti, joka tuottaa vain hiilidioksidia ja paskaa”.

Mies itse kiisti syytteet.

Käräjäoikeus kuuli asiasta asianomistajien lisäksi useampia todistajia, joista osa kertoi miehen toimineen syytteessä kuvatulla tavalla. Käräjäoikeus piti näitä todistajia uskottavina ja johdonmukaisina.

Mies tuomittiin 35 päiväsakon rangaistukseen. Naiselle, jonka terveystietoja mies levitti, hän joutuu korvaamaan 600 euroa kärsimyksestä.

Saman asiakokonaisuuden yhteydessä käsiteltiin myös vuonna 1985 syntyneen miehen palvelusrikossyyte.

Mies rikkoi palvelusohjesääntöä ottamalla aurinkoa alasti tai sukuelin pelkällä sukalla peitettynä.

Mies sai rangaistukseksi 15 päiväsakkoa. Hän valitti tuomiosta hovioikeuteen, joka ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat