Työntekijät myivät Länsimetron työmaalta kymmenillä­tuhansilla romu­rautaa ja laittoivat rahat virkistys­rahastoon, syytteet hylättiin

Työnantaja piti ”maan tapaa” törkeänä varkautena, mutta oikeus vapautti miehet syytteistä.

20.1. 20:39

Länsimetron työmaalta myytiin lukuisia lasteja romurautaa. Työnantaja Peab oy vaati oikeudessa kolmelta entiseltä työntekijältään kymmeniätuhansia euroja korvausta, koska se katsoi näiden pistäneen osan työnantajalle kuuluneista myyntirahoista omaan taskuunsa.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus hylkäsi perjantaina kolmikon syytteet törkeästä varkaudesta.

Tapahtumat sattuivat vuosina 2011–2013 Urheilupuiston metrotyömaalla Espoossa. Syyttäjä vaati rangaistusta kolmelle miehelle, joista osa oli päällikkötason tehtävissä.

Syytteen mukaan miehet olivat toimittaneet kymmenientuhansien arvosta romurautaa työmaalta myytäväksi ja käyttäneet osan rahoista yhteisesti.

Kaikki kolme kiistivät syytteet.

Miehistä yksi kertoi olleensa siinä käsityksessä, että työnantaja oli hyväksynyt rahojen sijoittamisen työntekijöiden virkistyskassaan. Pienempien summien käyttäminen näin oli hänen mukaansa ”maan tapa”.

Toinen kertoi säilyttäneensä osaa rahoista omalla tilillään, koska summa oli liian suuri säilytettäväksi käteisenä työmaalla. Osa näistä rahoista käytettiin virkistystapahtumiin.

Kun mies vaihtoi työpaikkaa, hän siirsi jäljellä olevat rahat kolmannen miehen tilille. Kolmas mies taas sanoi myöhemmin tilittäneensä rahat työnantajan tilille.

Miehet kertoivat oikeudessa, että romurahoista olivat hyötyneet ja tienneet kaikki firman toimihenkilöt. Rahoilla oli käyty esimerkiksi opintomatkalla Tukholmassa, sportti­baarissa katsomassa peliä ja kasinolla.

Oikeus vapautti kaikki kolme syytteistä. Tilillään rahoja viimeisenä pitänyt mies ei ollut päättänyt rahojen käytöstä ja hän oli tilittänyt työnantajalle sen, mitä sai.

Kahden muun miehen tilanne oli monimutkaisempi.

Osa rahoista oli todella kulunut Tukholman reissuun, mutta oikeus katsoi, että se kuuluikin työnantajan maksettavaksi, jos kyseessä kerran oli opintomatka.

Muihin virkistystilaisuuksiin miesten mukaan käytettyjen rahojen määrä oli sen verran pieni, että vaikka he olisivat oikeasti anastaneet rahoja itselleen, kyseessä olisi ollut varkaus, ei törkeä varkaus. Sellainen olisi jo rikoksena vanhentunut.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat